MojAndroid

Kompaktné a lacné smartfóny sú u zákazníkov mimoriadne žiadané. Kvalita a vybavenie lowendových telefónov sa pomaly posúva nahor a dnes v tejto kategórii nájdeme mnohé spoľahlivé modely za mimoriadne priaznivé ceny. Spoločnosť Sony minulý rok v tejto kategórii bodovala so svojou Xperiou E, pre aktuálnu sezónu pripravila vynovený model – Sony Xperia E1, ktorý bude chcieť zaujať okrem iného aj hudobnými funkciami. Tá prináša oproti minuloročnému modelu niekoľko zmien, o ktorých si povieme v dnešnej recenzii.

 

Konštrukcia, materiály a dizajn

Dizajn novej Xperie E1 sa oproti minuloročnému modelu zmenil. Ten sa vyznačoval, podobne ako napríklad zariadenie vyššieho radu Xperia L, typickým dovnútra prehnutým zadným krytom. Pri Xperii E1 výrobca od tohto experimentu upustil a jej dizajn je jednoduchší, je to vlastne klasická „placka“ so zaoblenými hranami bez nejakých konštrukčných zvláštností. Dizajn tak môže na niekoho pôsobiť všedne až fádne, ale my osobne ho nepovažujeme za škaredý či nevydarený. Xperia E1 je svojím výzorom proste taký bežný, nenápadný telefónik.

xperia-e1

Prekvapenie sa nekoná ani pri materiáloch, dominantným je plast. Oceňujeme však, že výrobca nepoužil lesklý plast, ale matný s povrchovou štruktúrou – vďaka tomu sa na krytoch nezachytávajú odtlačky prstov a nie je ani taký náchylný na vytváranie drobných škrabancov. Opäť sa pritom jedná o miernu zmenu oproti Xperii E, ktorá mala zadný kryt z pogumovaného plastu. Rozmery telefónu trochu narástli, u Xperie E to bolo 113,5 x 61,8 mm, Xperia E má 118 x 62,4 mm. Nesnaží sa zaujať ani štíhlosťou, hrúbka takisto mierne vzrástla z 11 na 12 mm a telefón tak pôsobí trochu subtílnym dojmom. No a do tretice, nepatrne sa zvýšila aj hmotnosť, zo 116 gramov na 120.

Recenzia-Sony Xperia E1-11

 

Recenzia-Sony Xperia E1-3 Recenzia-Sony Xperia E1-2

Recenzia-Sony Xperia E1-10 Recenzia-Sony Xperia E1-9

Konštrukcia je napriek plastom naozaj pevná a kvalitná, jednotlivé diely na seba presne dosadajú, nič nevŕzga, nepuká a to ani pri silnejšom stláčaní či ohýbaní. V tomto smere je Xperia E1 ešte o stupienok vyššie než minuloročný model, ktorý sa tiež vyznačoval kvalitnou konštrukciou, ale z oblasti zadného krytu sa pri stláčaní ozývalo isté pukanie. Kvalita konštrukcie Xperie E1 je teda výborná a to nielen vzhľadom na konkurentov v tejto lowendovej triede.

Prejdime k rozmiestneniu ovládacích prvkov. Na prednej strane samozrejme dominuje štvorpalcový dotykový displej (Xperia E mala 3,5 palca), pod ktorým je umiestnená dierka mikrofónu, nad ním je zase logo výrobcu a prieduch telefónneho reproduktora. Senzory ani nič iné tu rozoznať nedá. Napriek tomu sa na prednej strane nachádzajú až dve notifikačné diódy, malá v ľavom hornom rohu upozorňuje na zmeškané udalosti, väčšia pod displejom zase svieti pri aktívnej hudobnej aplikácii Walkman. Na hornej hrane vidíme 3,5 mm jack konektor na pripojenie slúchadiel a dedikované tlačidlo Walkman. Na ľavej hrane je situovaný microUSB konektor, ktorý Sony s obľubou dáva na toto, podľa nás nepraktické miesto. Na opačnej, pravej hrane je tlačidlo zapínania a aktivovania displeja i dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. To sa nachádza približne v strede telefónu, pričom by sme uvítali jeho posunutie smerom hore (tak, ako ho mala Xperia E), z ergonomického hľadiska by to bolo praktickejšie. Zmenil sa aj materiál tlačidla, je z čierneho plastu a nevyzerá tak efektne „kovovo“ ako u Xperie E. Oceňujeme však aspoň prehnutý tvar dvojtlačidla hlasitosti, ktoré sa vďaka tomu lepšie stláča.

Na spodnej hrane sa nachádza už len otvor na zasunutie nechtu pri odnímaní zadného krytu. Na samotnom kryte zaujme objektív fotoaparátu, zapustený pod povrch a vďaka tomu chránený pred poškriabaním, sekundárny mikrofón, druhé logo výrobcu, nenápadný plastický názov Xperia a výrazná séria dierok, pod ktorými je ukrytý reproduktor. Ak dáme kryt dole, ukáže sa nám pohľad na batériu a slot na pamäťovú kartu. Pod batériou sa nachádza ešte slot na klasickú Mini SIM kartu.

Displej, výkon a pamäť

Displeje mobilných telefónov sa nám neustále zväčšujú a to nielen u topmodelov, či v strednej triede. Tento trend sa týka aj lowendov a namiesto 3,5-palcového displeja s rozlíšením 480 x 320 bodov má Xperia E1 4-palcový a rozlíšenie 800 x 480 bodov. Takéto rozlíšenie bolo pred pár rokmi výsadou najdrahších modelov a pri štyroch palcoch je absolútne postačujúce. Obraz je pekne jemný a pri bežnom pohľade nevidieť žiadny raster. Pozorovacie uhly sú však skôr slabšie a pri natáčaní telefónu je badať isté skreslenie farieb (hlavne v režime naležato pri pohľade zľava). Farebné zobrazenie je priemerné, rovnako aj čitateľnosť na priamom slnečnom svetle.

Recenzia-Sony Xperia E1-8

Dotyková plocha už na prvý dotyk pôsobí plastovým dojmom, čo je logické, keďže nízka cena sa niekde musí prejaviť. Napriek tomu je jej citlivosť dobrá a reaguje aj na krátke letné dotyky. Problémom môže byť len slabšia odolnosť voči škrabancom, na testovanom kuse už bolo viditeľných niekoľko malých rýh, hoci iné známky opotrebovania na ňom neboli. Bude preto vhodné hneď pri kúpe telefónu pouvažovať aj o ochrannej fólii.

Sony Xperia E1 screenshot-59

Telefón disponuje vnútorným úložiskom o veľkosti 4 GB, pre používateľa je dostupných len 2,02 GB. Našťastie existuje možnosť rozšíriť úložisko pamäťovou kartou do veľkosti 32 GB. Bohužiaľ, telefón má rovnako ako jeho predchodca len 512 MB pamäte RAM. Dvojjadrový 1,2 GHz procesor Snapdragon 200 a grafický čip Adreno 302 umožňujú zahrať si aj 3D hry, mnohé však nebudú také plynulé ako na výkonnejších zariadeniach. Výsledky benchmarkov nájdete v tabuľke nižšie.

Alcatel OneTouch Idol AlphaAlcatel OneTouch Idol MiniSony Xperia E1Motorola Moto GHTC Desire 500
AnTuTu Benchmark
14082111051276417 33611 103
Vellamo1611/6311763/4872523 / 7491238 / 4991664/387
NenaMark 244,8 FPS42,256,3 FPS59,9 FPS44 FPS
3D Mark (Ice Storm / Ice Storm Extreme)3171/15711919/9374042/22345603 / 28393324 / 1817

Operačný systém

Pri prvom spustení telefón ponúkne len nastavenie jazyka a zobrazí informácie o používaní. Ostatné nastavenia, napríklad Google účet alebo pripojenie na wi-fi je tak nutné vykonať až priamo v prostredí telefónu. To sa graficky veľmi ponáša na iné prístroje výrobcu s nadstavbou Timescape a jeho základom je domovská obrazovka s prednastavenými piatimi kartami. Dajú sa pridávať aj odoberať, maximálne ich môže byť 7, minimálne 1. Dajú sa na ne ukladať ikony a widgety, v spodnej časti sa nachádza štvorica tlačidiel, ktoré sú vidieť na každej karte a piate stredné tlačidlo na vstup do menu.

Sony Xperia E1 screenshot-48 Sony Xperia E1 screenshot-15 Sony Xperia E1 screenshot-35

Zvrchu sa dá stiahnuť notifikačná lišta, ktorá zobrazuje farebné ikony a po stiahnutí obsahuje prepínače bluetooth a wi-fi, nastavenie jasu a zvuku a priamy prístup do ostatných nastavení telefónu. Zostáva ešte spomenúť hlavné menu, v ktorom sú ikony aplikácií radené v mriežke 4 x 5. Potiahnutím prsta od ľavého okraja sa zobrazí akési podmenu s nastaveniami, kde je možné vyhľadávať aplikácie podľa názvu, meniť ich radenie (podľa abecedy, najpoužívanejších, alebo naposledy nainštalovaných. Ponúka tiež priamy prístup do obchodu Google Play a Sony Select.

Výrobca do telefónu nepredinštaloval veľa aplikácií, čo je len dobre:

  • Walkman – aplikácia na prehrávanie hudby
  • Album – galéria s vyhotovenými fotografiami
  • Sony Select – obchod s výberom aplikácií, ktoré odporúča výrobca
  • Facebook – aplikácia najznámejšej sociálnej siete
  • Track ID – aplikácia na rozpoznávanie hudby
  • Smart Connect – aplikácia, ktorá pomôže s pripojením externých zariadení a ukáže, ako sa majú používať
  • Podpora – všestranné informácie z programu Xperia Care
  • Centrum aktualizácií – všetky aktualizácie od Sony na jednom mieste

Pohyb v prostredí telefónu sa dá označiť ako priemerne rýchly, hoci občasné zdržania sa bohužiaľ vyskytnú. Pri vstupe do menu s nastaveniami či telefónneho zoznamu je nutné čakať trochu dlhší okamih a telefón občas na krátky okamih zaváha aj pri prechodoch medzi plochami. Na zariadenie nižšej triedy nie sú reakcie systému zlé a napríklad v aplikáciách telefón problémy nemá, chcelo by to však trochu lepšiu optimalizáciu prostredia. Ak telefón skutočne bude aktualizovaný zo súčasnej verzie Android 4.3 na plánovanú 4.4, ktorá je lepšie optimalizovaná na beh v zariadeniach s 512 MB RAM, telefónu to po stránke výkonu a plynulosti môže pomôcť.

Multimédiá

Sony Xperia E1 nie je typický multimediálny telefón, ale samozrejme, dá sa využiť aj na tieto účely. Štvorpalcový displej je síce v dnešnej dobe považovaný veľkostne už za podpriemer, ale boli časy, keď sme videá v telefónoch sledovali aj na podstatne menšej uhlopriečke. Vstavaný prehrávač si poradil takmer so všetkými našimi testovacími videami, so zvyškom pomohol MX Player, ktorý dokázal prehrať všetko. Telefón zvládne aj videá v HD rozlíšení, s Full HD však už má problémy a hlavne pri softvérovom dekódovaní v MX Playeri boli zreteľne trhané.

Sony Xperia E1 screenshot-33 Sony Xperia E1 screenshot-34 Sony Xperia E1 screenshot-49

Jednou z predností, na ktorú výrobca upozorňoval už pri predstavení telefónu, je jeho hudobná stránka. Tú má na starosti výkonný hlasitý reproduktor s deklarovanou hlasitosťou až 100 dB. Jeho skutočnú intenzitu sme nemerali, ale môžeme konštatovať, že pri priamom porovnaní hral silnejšie než reproduktory u HTC One. Kvalitou sa im však nevyrovná, neponúka taký plný zvuk a hlavne v basovej zložke jednoznačne zaostáva. Posunutý je skôr k vyšším tónom, vďaka čomu môže niekedy znieť trochu „plechovo“. Ak sa však „pohráte“ s nastaveniami a ekvalizérom, dajú sa dosiahnuť celkom dobré výsledky. Priložené slúchadlá, resp. headset, hrajú celkom dobre a patria k tomu lepšiemu, čo pri balení v mobiloch môžeme nájsť. Bežných používateľov, ktorí nie sú vyslovene audiofilne zameraní, by mali uspokojiť.

Sony Xperia E1 screenshot-11 Sony Xperia E1 screenshot-07 Sony Xperia E1 screenshot-17

Ďalšími súčasťami hudobnej výbavy je samostatné tlačidlo Walkman, pomocou ktorého je možné ovládať prehrávanie hudby, pozastaviť ju, prejsť na predchádzajúcu či nasledujúcu skladbu, alebo zapnúť náhodný výber skladieb. Rovnomenná hudobná aplikácia Walkman umožňuje prehrávanie nielen hudby uloženej v zariadení, ale aj prístup k hudbe v službe Music Unlimited. V aplikácii je možné zobraziť interpretov, albumy, skladby, alebo vytvárať zoznamy skladieb. Zvukový prejav sa dá vylepšiť pomocou funkcie ClearAudio+ a nastaviť sa dá aj automatické prevzatie obalov albumov a informácií o skladbách priamo z internetu.

Recenzia-Sony Xperia E1-4

Nechýba ani ekvalizér, funkcia Clear Bass na vylepšenie basovej zložky, Clear Phase na automatické prispôsobenie kvality zvuku hlasitého reproduktora, xLoud na zvýšenie jeho hlasitosti, prípadne S-Force Front Surroud 3D na vytvorenie virtuálneho efektu 3D zvuku (v prípade jediného hlasitého reproduktora je však jeho prínos otázny). No a v neposlednom rade, nájdeme tu aj dynamický normalizér na minimalizovanie rozdielov v hlasitosti medzi skladbami. Ovládanie prehrávača je možné aj z uzamknutej obrazovky.

Fotoaparát

Fotoaparát je v tomto mobile je len nutným doplnkom, ktorým sa výrobca nechcel príliš zdržiavať a zvyšovať ním cenu zariadenia. Má rozlíšenie len 3,15 MPix, nemá LED blesk ani automatické zaostrovanie a chýba aj hardvérová spúšť, ktorá ešte u Xperie E bola. Výhodou je aspoň možnosť začať fotografovanie a snímanie videa z jednej obrazovky bez nutnosti prepínania.

Sony Xperia E1 screenshot-26 Sony Xperia E1 screenshot-55

Z manuálnych nastavení je tu expozícia a vyváženie bielej, nastaviť sa dá HDR, režim nočného portrétu, krajiny, zahmlenie, šport a ďalšie scénické režimy. K dispozícii sú aj filtre v reálnom náhľade a panoráma. Výsledné fotografie kvalitou nenadchnú, sú dosť mdlé, nevýrazné, chýba im lepšia ostrosť a hlavne viac detailov.

Sony Xperia E1 - testovacie foto 3

Sony Xperia E1 - testovacie foto 5 Sony Xperia E1 - testovacie foto 4

Sony Xperia E1 - testovacie foto 2 Sony Xperia E1 - testovacie foto 1

Video dokáže Xperia E1 natáčať v nižšom rozlíšení 800 x 600 bodov pri 30 fps, alebo vo VGA. Kvalita opäť neohúri, môžete ju posúdiť z ukážky.

Konektivita a batéria

Sony Xperia E je jednosimkový telefón s podporou prenosu dát do rýchlosti 7,2 Mbps. Pri telefonovaní sme nezaznamenali žiadne problémy so zrozumiteľnosťou hovoru, rovnako ani druhá strana. Wi-fi je podporované vo verziách b/g/n a jeho citlivosť je až prekvapivo dobrá, signál z routera smartfón zachytával aj na miestach, kde si podľa našich skúseností iné telefóny „ani neškrtnú“. Nechýba bluetooth vo verzii 4.0, FM rádio s RDS a samozrejme ani A-GPS a dokonca aj Glonass. Funkcia USB Host bohužiaľ podporovaná nie je, takže periférne zariadenia ako myši či USB kľúče k smartfónu nepripojíte.

Sony Xperia E1 screenshot-12  Sony Xperia E1 screenshot-04

Sony Xperia E1 screenshot-19

Sony svoje zariadenia vybavuje vlastnou klávesnicou s názvom Xperia. Klávesnica v režime portrétu nie je príliš veľká, ale s trochou cviku sa na nej dá písať rýchlo a bez preklepov. Nastaviť sa dá niekoľko možností vzhľadu (nazvané sú ako „obal klávesnice“) a viacero nastavení – automatická oprava preklepov, dopĺňanie veľkých začiatočných písmen, či prítomnosť samostatného tlačidla pre emotikony a bodky aj čiarky. Nechýba ani možnosť písať ťahom prsta po displeji, tzv. swipowaním. Predinštalovaným internetovým prehliadačom je známy mobilný Chrome.

Sony Xperia E1 screenshot-99 Sony Xperia E1 screenshot-98

Batéria má kapacitu 1700 mAh, čo nie je na dnešnú dobu veľa, ale na druhú stranu, telefón má nižšie energetické nároky vďaka menej výkonnému hardvéru a displeju s menším rozlíšením než modely vyšších tried. Pri našom teste klesla batéria počas jednej hodiny prehrávania HD videa pri jase a zvuku nastavenom na 50% z plného nabitia na 85%. Celkovo sa jedná opäť o jednodňový telefón, ktorému na konci dňa pri bežnom používaní síce ešte nejaké percento batérie zostáva, ale určite by to nestačilo na prekonanie ďalšieho dňa.

Záverečné zhodnotenie

Sony Xperia E1 je lowendový telefón, u ktorého je jedným z rozhodujúcich kritérií cena, takže v hodnotení je potrebné uviesť ju na poprednom mieste. V čase písania recenzie sa tento model v e-shopoch dal kúpiť už od 113 eur, čo je približne o 20 eur nižšia suma, než za akú sa presne pred rokom v máji predával jeho predchodca. Toho pritom prekonáva vo viacerých oblastiach – či už je to výkonnejší hardvér v podobe procesoru Snapdragon 200, väčší displej s rozlíšením 800 x 480 bodov, prípadne skutočne silno hrajúci reproduktor.

Nájdu sa však samozrejme aj slabiny. Optimalizácia systémového softvéru by mohla byť lepšia, telefón niekedy proste stráca dych a sú badateľné drobné zdržania. Brzdou je v tomto prípade aj 512 MB pamäte RAM, veríme však že pri plánovanej aktualizácii na Android 4.4 KitKat by sa plynulosť prostredia mohla zlepšiť. Naopak, fotoaparát je naozaj slabý a poslúži skôr na nenáročné momentky, než pre aktívnych „mobilných fotografov“.

Celkový dojem zo Sony Xperie E1 je však pozitívny a pomer cena/výkon jednoznačne hovorí v jej prospech. Je veľmi pravdepodobné, že podobne ako Xperia E, sa bude umiestňovať na popredných priečkach v predajnosti u operátorov a na Slovensku sa stane veľmi rozšírenou.

Plusy

  • kvalitná a pevná konštrukcia
  • kompaktné rozmery a príjemný dizajn
  • skutočne výkonný hlasitý reproduktor
  • displej s dostatočne jemným zobrazením vďaka rozlíšeniu 800 x 480 bodov

Mínusy

  • žiadala by sa trochu lepšia optimalizácia prostredia
  • užšie pozorovacie uhly displeja
  • fotoaparát len do počtu
2.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+