MojAndroid

Prenosné médiá na ukladanie dát majú dlhú históriu a vo forme USB kľúčov dnes nájdeme na trhu obrovské množstvo produktov či už renomovaných značiek alebo tých menej známych. Výrobcovia majú v tomto smere veľmi zložitú úlohu prilákať zákazníkov či už pre dizajn, kapacitu alebo cenu. Do rúk sa nám však dostal zaujímavý model USB kľúča od spoločnosti Sony, ktorého využitie je od počítačov rozšírené o mobilné zariadenia. USB kľúč série USMSA totižto prináša v jednom kompaktnom tele hneď dva konektory a to klasický USB 2.0 (Type A) a dodatočný micro USB pre smartfóny či tablety.

Takto upravené USB kľúče s dvojicou konektorov nie sú žiadnou novinkou. Prvým výrobcom, ktorý začal s ich distribúciou sa stal Leef už niekedy v júli minulého roka. Riešenie od spoločnosti Sony je však konštrukčne na lepšej úrovni a ponúka tiež ďaleko menšie rozmery, vďaka čomu sa stáva aj zaujímavejšie. Celý USB kľúč má rozmery 18,9 x 31,4 x 9 mm a teda je užší a kratší než najnovší Leef Bridge Mobile USB 3.0 s veľkosťou 21,7 x 38,6 x 8 mm.

Sony micro USB

Sony micro USB Sony micro USB

V redakcii sme mali možnosť vyskúšať si biely model USM32SA1, teda variant s vnútornou pamäťou 32 GB. Na prvý pohľad sa od konvenčných kľúčov nijak neodlišuje, pretože micro USB konektor je ukrytý pod vrchnou časťou konštrukcie. Tú je možné otvoriť miernym pootočením do strany a odklopením. Kryt drží pokope s hlavnou časťou kľúča vďaka plastovému pásiku na boku, ktorý ich spája.

Sony Microvault (USM32SA1)

USB kľúč sme testovali so smartfónom Sony Xperia Z1, no podľa výrobcu je kompatibilný so všetkými Android zariadeniami s verziou systému 4.0 a vyššou, pričom podporovať musia samozrejme aj funkciu USB OTG (USB On-the-Go), ktorá umožňuje mobilným zariadeniam pracovať ako “host” pri pripojení iných periférii.

Sony v súvislosti s USB kľúčom poskytuje používateľom aj správcu súborov pre systém Android, ktorý si môžete bezplatne stiahnuť prostredníctvom nášho widgetu nižšie. Aplikácia File Manager sa automaticky otvorí pri každom zapojení USB kľúča do smartfónu alebo tabletu a umožňuje jednoduché kopírovanie súborov medzi jednotlivými úložiskami. Kľúč však bude fungovať bezproblémovo aj s inými aplikáciami pre správu súborov.

Verzia: 1.4.0.0018
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.4.0.0018
Aktuálna cena: Zdarma

Sony File Manager Sony File Manager Sony File Manager

Duálny USB kľúč od Sony sme vyskúšali aj v testoch rýchlosti na Macu prostredníctvom programu Blackmagic Disk Speed Test. Rýchlosť zapisovania dosahovala približne 15 MB/s a rýchlosť čítania 25 MB/s. Jedná sa o štandardné hodnoty porovnateľné s inými riešeniami štandardu USB 2.0. Je veľkou škodou, že sme sa nedočkali novšieho USB 3.0, ktorý by mal zmysel hlavne v prípade počítačov. Avšak myslím, že spoločnosť pri tomto produkte nemala v úmysle vytvoriť najrýchlejší produkt a skôr sa zamerala na kompatibilitu a spomínané využitie v mobilných zariadeniach. Uvedené rýchlosti tak síce nie sú ani zďaleka najlepšie, ale budú postačovať pre bežné kopírovanie multimediálneho obsahu, či už hudby alebo fotografií.

USB disk speed test

USB kľúč Sony zo série USMSA je veľmi zaujímavým produktom, ktorý je primárne určený pre náročnejších majiteľov smartfónov a tabletov, hľadajúcich extra kapacitu pre svoje zariadenia. S veľkou výhodou ho využijete pri zariadeniach, ktoré nemajú slot pre pamäťovú kartu alebo ak má zariadenie kartu umiestnenú pod batériou. Využiť sa dá aj pri pozeraní filmov priamo z kľúča alebo pri bežnom kopírovaní súborov, kedy nemusíte hľadať USB kábel alebo inštalovať dodatočný softvér napríklad na Macu. Po konštrukčnej stránke je to vydarený produkt so zaujímavým mechanizmom otvárania a poistkou, ktorá vám znemožní stratu vrchného krytu. Jedinou nevýhodou voči konkurencií predstavujú len nižšie prenosové rýchlosti staršieho štandardu USB 2.0. 

USB kľúče zo série USMSA sa na Slovensku predávajú vo variantoch 16/32 GB a v troch farebných prevedeniach a to bielej, čiernej a fialovej.

Sony Micro Valut On The Go 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Sony Micro Valut On The Go 32GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
spusb_intr_img
19.4.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+