MojAndroid

Fantázii sa medze nekladú ani vo vedeckej oblasti. Dokazuje to japonský profesor Dr. Hirotaka Osawa z Tsukuba University, ktorý vymyslel prvé “wearable eyes”, v preklade “nositeľné oči”. Ide o špeciálny druh okuliarov, ktoré majú namiesto skiel dva digitálne displeje s vyobrazenými očami. Tie reagujú na pohyby hlavy a otáčajú sa do všetkých strán, pričom na pomoc im slúži aj kamera smartfónu. Tá dokáže detegovať okoloidúce osoby a okamih, kedy sa na vás pozrú, na čo okuliare zareagujú rovnako (digitálnym) pohľadom. Ako to všetko funguje, vám ukáže nižšie priložené video.

Japonský profesor vytvoril nositeľné oči ako doplnok ku fyzickej a výpočtovej sile, ktorú dnes ponúkajú počítače a smartfóny. Podľa neho technika neposkytovala už len jediný druh podpory – sociálny, alebo v tomto prípade skôr emočný. Digitálne oči totižto dokážu plne zastúpiť pohľad človeka aj vtedy, keď sa komunikácii alebo kontaktu s osobou vôbec nevenuje. Okrem zábavy však profesor plánuje svoje okuliare ponúkať aj zdravotne postihnutým ľuďom. Malo by ísť najmä o autistiov alebo nevidomých, ktorí by vďaka týmto okuliarom mohli získať lepšie sociálne postavenie. Digitálne oči pritom nie sú posledným projektom Osawu a ten už teraz pracuje na ďalšej vychytávke – digitálnom úsmeve. Ten by na displeji prekrývajúcom ústa na povel dvíhal kútiky vašich úst. Či sú projekty tohto japonského profesora vhodnými pre použitie na verejnosti, necháme na vašom posúdení, my však veríme, že na svete existuje ešte aspoň trocha logiky a žiadny normálny človek na ulicu s digitálnym pohľadom či úsmevom nevykročí.

Zdroj: Engadget

18.4.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+