MojAndroid

V posledných dňoch je veľmi sledovanou témou objavená bezpečnostná diera v zabezpečenej komunikácii prevádzkovanej prostredníctvom SSL protokolu. Tento sa používa na šifrovanie prenášaných dát a na autentizáciu servera pomocou digitálnych certifikátov. Bezpečnostné riziko spojené s tzv. Hearbeat sekciou v knižnici OpenSSL, ktorá je súčasťou SSL protokolu, umožňuje odsudzenie taj­ných kľú­čov slú­žia­cich na iden­ti­fi­ká­ciu pos­kytova­te­ľa služ­by a šif­ro­va­nie dátovej pre­vádz­ky, vrátane mien a hesiel pou­ží­va­te­ľov. Momentálne túto bezpečnostnú dieru poznáme pod názvom HeartBleed, v najnovších verziách OpenSSL už bola opravená.

Náš tip
Bezpečnostná diera v SSL mohla odhaliť heslá. Tu je zoznam kde

Nie všetky aplikácie a služby však chybu opravili a môže sa stať, že na HeartBleed je zraniteľný aj váš smartfón alebo tablet. Aby tomu tak bolo, musí byť zapnutá funkcia HeartBeat. Hoci všetky verzie Androidu od 4.1 Jelly Bean obsahujú zraniteľnú knižnicu OpenSSL, len pri OS Android 4.1.1 je Heartbeat zapnutý. Zariadenia s vyššou verziou by teda mali byť relatívne v bezpečí. Samozrejme len dovtedy, ak výrobcovia alebo vývojári aplikácií Heartbeat nezapli. To zistíte jednoducho pomocou dvojice aplikácií – Lookout Heartbleed Detector a Bluebox Heartbleed Scanner.

Heartbleed_Detector_-_Aplikácie_pre_Android_v_aplikácii_Google_Play heartbleeddetector

Nástroj Bluebox Heartbleed Scanner zistí verziu OpenSSL (zraniteľné sú verzie od 1.0.1 až 1.0.1f) v jednotlivých aplikáciach. Ak majú Hearbeat zapnutý a sú zraniteľné, tak vás o tom aplikácia bude informovať textom s červenou farbou. Detektor od Lookout je jednoduchší a zistí len zraniteľnosť operačného systému.

Verzia: 1.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.4
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.4
Aktuálna cena: Zdarma

14.4.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+