MojAndroid

Nekonečný boj Apple versus všetci ostatní naberá na obrátkach najmä po smrti Steva Jobsa. Spoločnosť s nahryznutým jablkom v logu žaluje konkurenciu za kopírovanie a kradnutie patentov, čo sa v niektorých prípadoch dá označiť ako hra na mačku a myš. Počas najnovšieho sporu so Samsungom sa však na verejnosť dostal interný dokument, ktorý Apple nechcel nikdy zverejniť.

phil-schiller-ipad-mini-14

V dokumente, ktorý bol použitý ako dôkaz pri krížovej výpovedi Phila Schillera, viceprezidenta spoločnosti Apple, sa uvádza niekoľko príkladov toho, ako veľmi sa Apple bojí konkurencie. Spoločnosť, ktorá sa navonok javí ako veľmi silná a spútaná tradíciami ukázala strach a zamestnanci sa boja o to, ako Apple obstojí v konkurencii značiek ako je napríklad Samsung. Z dokumentu sa na verejnosť dostali 4 silné “myšlienky” a dôkazy toho, že aj spoločnosť ako Apple je zraniteľná:

  1. Apple zistil, že hardvér a ekosystém Androidu od Googlu priniesli drastické zlepšenia a pomaly dobiehajú Apple a jeho ekosystém. V dokumente sa doslovne uvádza: “Konkurenti drasticky vylepšili ich hardvér a v niekoľkých prípadoch aj softvér…”
  2. Najväčší rast predajnosti zaznamenávajú lacné zariadenia a smartfóny s veľkými displejmi, zatiaľ čo Apple produkuje presne opačne – malé a drahé zariadenia. Aj preto je viac než pravdepodobné, že Apple vyrobí iPhone s väčším displejom.
  3. Zatiaľ čo je Apple známy “odlišným” marketingom, je doslova valcovaný reklamami konkurencie, napríklad Samsungu. Poznámky v dokumente uvádzajú, že výrobcovia Androidov míňajú priam “obscénne” peniaze na reklamy a kanál operátorov, čo im značne zvyšuje predajnosť.
  4. Apple bol taký nespokojný so svojimi reklamami na začiatku roku 2013, že ukončil spoluprácu s Media Arts Lab, ktorý pre nich tvoril reklamy od roku 1997. Problémom bola najmä komunikácia medzi mediálnou agentúrou a spomínaným Philom Schillerom, ktorý vedie marketingové oddelenie v Apple od smrti Steva Jobsa.

Čo z toho všetkého vyplýva? Apple značne utrpel stratou Steva Jobsa a od roku 2011 je jednou z jeho hlavných činností žalovanie konkurenčných spoločností a hádky o patenty. Hoci aj Steve Jobs vyhlásil Androidu “nukleárnu vojnu”, mal toľkú česť, že vedel kde je hranica. Myslíte si, že Applu pomôže iPhone s väčším displejom alebo výhra v niektorom z prebiehajúcich súdnych sporov v boji so silnou konkurenciou?

Zdroj: BussinessInsider

7.4.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+