MojAndroid

Intel, jeden z najvýznamnejších svetových výrobcov čipov, predstavil pár svojich noviniek na vývojárskej konferencii v Číne, teda v krajine, ktorá je z hľadiska odbytu počítačov jedným z najdôležitejších trhov. Jednou z noviniek výrobcu je aj zdrojový kód Androidu 4.4 KitKat so 64-bitovým jadrom, optimalizovaným pre procesory Intel.

Jeho uvoľnenie sa už nejaký čas očakávalo a už v januári oznámil Hermann Eul, viceprezident Intelu a generálny riaditeľ divízie mobilných zariadení a komunikácií, že spoločnosť doplnila potrebné zdrojové kódy do jadra Androidu 4.4 a jeho vývoj je teda dokončený. Spoločnosť Intel túto svoju zostavu označuje ako „64-bit ready“, pre plnú kompatibilitu je však potrebné upraviť aj zvyšok operačného systému Android 4.4 KitKat.

Architektúra operačného systém Android je totiž zložená z niekoľkých vrstiev. Úplne spodnou a základnou je linuxové jadro, nad ňou sa nachádzajú rôzne Android knižnice, runtime a frameworky aplikácií, teda všetky softvérové súčasti, potrebné pre beh systému. V pomyselnej najvyššej vrstve sú samotné aplikácie a hry, ktoré si používatelia do mobilov a tabletov nainštalujú. Intel teda upravil a zverejnil zdrojový kód práve tej základnej vrstvy, ktorá je jadrom celého systému Android. Na 64-bitovej kompatibilite ostatných vrstiev zase pracuje Google. Intel už teda zo svojej strany urobil všetko potrebné, aby 64-bitové jadro fungovalo na jeho hardvéri a teraz musí počkať, kým Google dokončí zvyšok.

Na konferencii bola okrem softvéru reč aj o hardvéri. U nás neznámy čínsky výrobca tabletov Teclast zverejnil detaily o pripravovanom tablete X98 3G, ktorého základom bude 64 bitová platforma Intel Bay Trail. Zaujímavejšou však bola zmienka o nasledujúcej generácii čipov SoC (System-on-a-Chip) s kódovým názvom Braswell, ktorú spomenul viceprezident Intelu a generálny riaditeľ sekcie klientských počítačov Kirk Skaugen. Tá bude vyrábaná úsporným 14 nm výrobným procesom, bohužiaľ, okrem tohto údaju nie sú známe žiadne ďalšie podrobnosti. Dá sa však predpokladať, že tieto nové čipy budú použité v novej generácii Chromebookov. Nejedná sa však o prvé procesory Intelu vyrábané 14 nm technológiou, tými je piata generácia Intel Core procesorov s označením Broadwell.

Intel však nezabúda ani na súčasnú platformu Bay Trail, ktorú rozšíri o niekoľko nových štvorjadrových 64-bitových procesorov. Tieto čipy sú už vo výrobe a mali by sa objaviť už toto leto v dual boot zariadeniach s Androidom a Windows. Zaujať by mohli aj cenou, Intel predpokladá ,že niektoré z nich sa budú môcť predávať za cenu 99 dolárov.

Zdroj: androidauthority.com

4.4.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+