MojAndroid

Zariadenia s Dual Bootom operačných systémov Windows a Android by mohli mať sľubnú budúcnosť aj vďaka uvedeniu modelu Asus Transformer Book Trio. Nové zariadenie kombinuje notebook a tablet do jedného, pričom ostáva verné konceptu tabletov Transformer. Je však spojenie dvoch operačných systémov  skutočne tak výhodné? Ako ho zvládla spoločnosť Asus, sa dozviete v recenzii na Asus Transformer Book Trio.

KONŠTRUKCIA – Ťažkoodenec z kovu

Asus Transformer Book Trio rozhodne nepatrí medzi notebooky či tablety, ktoré by konkurovali hmotnosťou. Tento hybrid totižto váži až 1,7 kg, čo je na zariadenie s uhlopriečkou displeja len 11,6 palca predsa len trochu veľa. Vyššiu hmotnosť pocítite už pri prvom uchopení.  Ak porovnám hmotnosť tohto tažkoodenca s Macbookom Air alebo inými ultrabookmi s uhlopriečkou na úrovni 13 palcov, tak rozdiel je skutočne markantný a citeľný.

Konvertibilný notebook od Asusu pozostáva z dvoch samostatne fungujúcich častí. Tablet sa do dokovacej časti zasúva podobne ako aj pri iných zariadeniach Transformer tohto výrobcu. Mechanizmus na jeho upevnenie je pevný a väčšina jeho častí je vyrobená z kovu. Ani pri častom vyberaní by teda nemalo dochádzať k jeho opotrebeniu. Výčitku môžem mať azda len k nedokonalému uchyteniu tabletu, ktorý sa aj po zasunutí môže trochu pohybovať dopredu a dozadu. Taktiež uhol natočenia nie je práve ideálny a uvítal by som, keby bol väčší.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-24

TABLET

Tabletová časť je, rovnako ako dokovacia stanica, vyrobená z kovu, jej hmotnosť sa zastavila na 770 gramoch. Nie je to vôbec málo a pre pohodlné držanie budete musieť určite použiť dve ruky. Konštrukčné spracovanie je na výbornej úrovni. Telo tabletu je pevné a nič na ňom nevŕzga ani pri silnom zatlačení, pri uchopení do ruky pôsobí robustným dojmom.

 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-16 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-15

Na zadnej strane sú po stranách umiestnené stereo reproduktory, v zaoblených hranách sú situované tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a prebudenie zariadenia. Fotoaparát je trochu netradične umiestnený v pravom dolnom rohu. Fotiť budete teda vo väčšine prípadov v orientácii na výšku. Zvyšné konektory a sloty nájdete v spodnej hrane, ktorá je na rozdiel od zvyšku konštrukcie skosená do pravého uhla. Nachádza sa tu slot pre pamäťové karty micro SD, klasický micro USB konektor pre nabíjanie tabletu, dokovací konektor so zaslepenými otvormi pre uchytenie do doku a tiež 3,5 mm audio jack. Na prednej strane je umiestnený 11,6″ displej a predná kamera.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-12

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-13 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-14

DOKOVACIA STANICA

Aj dokovacia stanica je celá vyrobená z kovu. Obsahuje plnohodnotnú QWERTY klávesnicu, ktorá ponúka dostatočný zdvih kláves a komfort pri písaní. Nájdete na nej aj niekoľko špecializovaných tlačidiel, z ktorých najdôležitejšie je asi to na prepnutie operačných systémov. To je  po stlačení realizované už do niekoľkých sekúnd. Ná klávesnici samozrejme nechýba ani dobre známe Windows tlačidlo, ktoré používateľa vo Windowse prepína medzi metro UI a klasickým desktopovým zobrazením.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-1

Súčasťou doku je samozrejme aj klikateľný touchpad, ktorý ponúka dostatočnú citlivosť a pohodlie pri ovládaní. Niekedy však nereagoval presne podľa mojich predstáv, čo sťažovalo ovládanie. V spodnej časti je vybavený ďalšími dvoma tlačidlami, ktoré simulujú ľavé a pravé tlačidlo myši. Na pravom boku sa nachádza mini HDMI výstup, mini DisplayPort, USB 3.0 port, ktorý poslúži aj ako nabíjačka, a konektor pre napájací adaptér. Naľavo sú situované 3,5 mm audio jack pre pripojenie slúchadiel a ďalší USB 3.0 port, vrátane indikačných diód pre napájanie, batériu a HDD. Pri pohľade zo spodu sa vám naskytne pohľad už len na otvory pre vetranie a štyri gumené nožičky, ktoré zabraňujú šmýkaniu zariadenia.

 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-17 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-3

Z konštrukcie Asus Transformer Book Trio som mal zmiešané pocity. Vzhľadom na malý rozmer displeja som totižto očakával, že bude oveľa ľahší. Namiesto toho dostanete do ruky pomerne ťažké a mohutné zariadenie, ktoré svojimi parametrami určite nekonkuruje klasickým ultrabookom. Poteší však kvalitným spracovaním a použitými materiálmi, ktoré ako sa zdá, aj niečo vydržia.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-8

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-6 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-5

DISPLEJ

Displej má rozlíšenie Full HD a ako som už spomínal aj pri konštrukcii, uhlopriečku s veľkosťou 11,6 palca. Rozlíšenie je viac než dostatočné a v podstate prekonáva väčšinu zobrazovacích panelov dostupných v notebookoch. Farby displeja sú reprodukované celkom verne a v prípade potreby sa dajú ešte doladiť pomocou systémového nástroja Spendtit, ktorý je dostupný vo Windowse aj Androide. Čierna dokonalá určite nie je, no na tento fakt sme si už pri testovaní modelov bez AMOLED displejov zvykli. Podporovaný je aj pich-to-zoom, ktorý funguje aj vo Windowse. Displej dokáže rozpoznať 10 dotykov.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-2

HARDVÉR a VÝKON

Tablet aj dokovacia stanica sú poháňané procesorom od spoločnosti Intel. Obidve časti fungujú nezávisle od seba a vybavené sú vlastnou internou pamäťou, RAM, procesorom a modulmi pre konektivitu. V tabuľke môžete nájsť rozdiely medzi jednotlivými hardvérovými komponentami.

Android Tablet Tablet + Windows PC stanica
ProcesorDvojjadrový Intel Atom Z2560 CPU, 1.6GHzIntel® Core™ Processor
Grafika---Intel® HD Graphics 4400
RAMLP DDR2 1066MHz 2GBDDR3 1600MHz 4GB
Displej11.6-inch 16:9 IPS Full HD (1920 x 1080)
SenzoryG-Sensor, gyroskop, elektronicky kompas, senzor osvetleniasenzor osvetlenia
Pamäť16/32/64GB EMMC500/750GB/1TB HDD
Konektivita802.11n, single band,
podpora pre 10/100Mbit Ethernet,
Bluetooth 3.0
802.11ac, dual band,
podpora pre 10/100Mbit Ethernet
Bluetooth 4.0
FotoaparátZadný: 5MPix auto-focus & 1080p video
Predná kamera: 720p HD
Predná kamera: 720p HD
Operačný systémAndroid Jelly Bean 4.2Windows® 8
Konektory1 x micro-USB
1 x microSD karta
1 x audio jack
1 x USB 2.0 port v dokovacom móde
1 x mini DisplayPort
2 x USB 3.0 port
1 x Micro-HDMI 1.4 (1080p)
1x audio jack
AudioB&O ICEpower® audio system
Digital mic
B&O ICEpower® audio system
Digital mic
BatériaLi-Polymer 19WhLi-Polymer 33Wh
Rozmery304.8 x 193 x 23,6 mm (Tablet: 9,6 mm /dok: 13,4 mm)

Každá časť zariadenia sa dá zapnúť samostatne. Prepínanie medzi jednotlivými platformami je pritom bezproblémové a takmer okamžité. Realizuje sa odpojením tabletu od doku alebo klávesovou skratkou. V prípade, že niektorý z OS nebeží, tak budete vyzvaní na potvrdenie jeho spustenia. Navyše, nie je problém, aby dokovacia stanica fungovala bez tabletovej časti. Stačí ak k nej pomocou HDMI kábla pripojíte externý monitor či televízor. Nevýhodou je, že po odpojení tabletu neexistuje možnosť, akoby ste na ňom mohli spustiť Windows.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-21

Zdieľanie dát medzi obidvoma zariadeniami nie je problém. Ak pripojíte tablet k PC časti, tak vo Windowse sa zobrazí ako externý USB disk, na ktorý môžete kopírovať alebo presúvať súbory v obidvoch smeroch. Z Androidu to je trochu komplikovanejšie a predtým ako disk z PC stanice uvidíte, musíte vo Windowse z Asus konzoly zapnúť zdieľanie dát Trio Disk Share. V tomto prípade je však kopírovanie realizované cez WiFi sieť, čím bude rýchlosť limitovaná možnosťami lokálnej bezdrôtovej siete. Ak budete chcieť pripojiť USB len k tabletu, budete k tomu potrebovať redukciu. Výhodou je, že podporovaný je aj súborový systém NTFS.

Výkon tabletu nepatrí k najvyšším a v benchmarkoch za konkurenciou výrazne zaostáva. Napriek tomu je práca s ním rýchla, rovnako ako aj reakcie na dotyky a pohyb v OS. S prehliadaním internetu taktiež nie sú problémy, načítavanie stránok je rýchle a to isté platí aj o skrolovaní a zoomovaní.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-4

Čo sa týka notebookovej časti, tak tá môže fungovať nezávisle od tabletu. Stačí pripojiť monitor a razom sa z nej stáva plnohodnotná pracovná stanica. Samozrejme jej výkon závisí od zakúpenej konfigurácie. Nami testovaný model poháňal procesor Intel Core i7 s taktom 1,8 GHz s Turbo Boostom až na 2,4 GHz. Výkon postačuje na bežnú prácu, ako aj na fungovanie na výkon náročnejších aplikácií – napríklad Photoshop. Problémy som nespozoroval ani pri spustení viacerých aplikácií a prehliadaní internetu. Pri hraní hier sa budete musieť uspokojiť so vstavanou grafikou Intel HD 4400. V Geekbench dosiahla testovaná zostava skóre na úrovni 5302 bodov. Pre porovnanie MacBook Air s procesorom i7 Haswell a taktom 1,7 GHz dokázal v rovnakom teste získať takmer rovnako – 5348 bodov. Na notebooku teda nebudete mať problémy s prehrávaním Full HD videa, prípadne aj s jeho editovaním.

Asus Transformer Book Trio
AnTuTu17958
Vellamo1799 / 643
3D Mark5868 / 3365 / 3360
Geekbench 3461 / 1076

MULTIMÉDIÁ

Reproduktory SonicMaster určite nepatria k tomu najlepšiemu a hoci sú dva, ich umiestnenie nie je práve ideálne. Zvuk vyžarujú totižto smerom od používateľa. Reproduktory hrajú pomerne nahlas a čisto, chýba im však akýkoľvek náznak po basoch. Prehrávanie filmov na tablete nie je tiež problémom a s prehľadom zvládne aj náročnejšie videá vo vyššom rozlíšení.

FOTOAPARÁT

Asus Transformer Book Trio pravdepodobne nebudete používať na fotenie. Nielenže je to pri jeho veľkosti a hmotnosti úplne nepraktické, ale ani kvalita 5 Mpix snímača nie je najvyššia. To isté platí o videu, ktoré natočíte v rozlíšení Full HD. Predpokladám ale, že kvalita fotografií ide pri takomto zariadení bokom, a to je aj prípad Transformeru Book Trio.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-9

OPERAČNÝ SYSTÉM

Asus Transformer Book Trio prichádza ako jedno z mála zariadení na trhu vybavené dvomi operačnými systémami. Android a Windows tu žijú bok po boku a je možné medzi nimi prepínať stlačením jediného tlačidla. Na zariadení je predinštalovaný Windows 8 v 64-bitovej verzii a Android 4.2.2 Jelly Bean s nadstavbou Asusu.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-1-2 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-1

Windows a Android na Transformeri Book Trio fungujú bok po boku

Windows prichádza len v základnej výbave, Asus tu však predinštaloval niekoľko programov. Pre správu napájania poslúži Power4Gear, ktorý umožní prepínať medzi režimom výkonu a šetrenia batérie. Ponúka však aj osobitné nastavenia pri napájaní z batérie a napájacieho adaptéru. Dôležitou súčasťou zariadenia je Asus konzola (Asus Console), ktorá na obrazovku prináša používateľské prostredie podobné Metro UI s nastaveniami, ktoré zahŕňajú napríklad inteligentné nabíjanie, Hotspot, zdieľanie diskov, nastavenia obrazovky či zvuku.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-1-1

Čo sa týka prostredia Androidu, to je takmer totožné s inými tabletmi Asusu. Nájdete tu widgety a aplikácie spoločnosti, ako aj upravenú notifikačnú lištu, ikonky a miniaplikácie. Nechýba vlastný správca súborov, Kalendár, Úlohy, Galéria a aplikácie pre zálohu či zabezpečenie.

Uzamknutá obrazovka je tradičná, na displeji vidíte kruh a v strede tlačidlo, ktoré po potiahnutí do akejkoľvek strany odomkne obrazovku. Dostupná je aj možnosť nastaviť si skratky pre aplikácie, ktoré umožnia rýchlejšie spustenie často používaného softvéru.

Domovská obrazovka ponúka tradičné rozloženie a od čistého Androidu sa nelíši. Dostupných je päť kariet, pričom nastavenia neponúkajú možnosť pridať  ďalšie alebo zredukovať ich počet. Na hlavnej karte nájdete niekoľko widgetov od spoločnosti ASUS a v ponuke nájdete aj ďalšie. Chcem upozorniť hlavne na šikovný a užitočný widget, ktorý zobrazuje stav vstavanej batérie a taktiež aj batérie klávesnice. V spodnej časti obrazovky je naprieč všetkými kartami dostupný panel s ôsmimi aplikáciami tlačidlom pre prístup k ponuke nainštalovaných aplikácií. Pod ním je tradičný čierny pás s trojicou tlačidiel Domov, Späť a Multitasking.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-2 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-4

V ľavom rohu je dostupné ďalšie tlačidlo, ktoré vysunie ponuku tzv. Floating widgetov. Tieto poznáme z nadstavieb konkurencie a v praxi sa jedná o akési mini aplikácie, ktoré sú zobrazené vždy navrchu, nech robíte čokoľvek. Ich využitie spočíva najmä pri multitaskingu. Môžete si napríklad otvoriť tabuľkový dokument a spustiť si mini aplikáciu kalkulačky. To bol samozrejme len príklad. Osobne oceňujem takýto softvérový doplnok a to najmä z toho dôvodu, že mnoho ľudí bude využívať tablet aj na kancelársku prácu a podobné funkcie sa vždy zídu. Samozrejme, ak o nich používateľ vie.

Príjemné zmeny prináša menu s aplikáciami alebo tzv. App drawer. Tento ponúka usporiadanie do mriežky 5 x 8 a možnosť kategorizácie podľa využívania alebo zobrazenie len tých titulov, ktoré boli stiahnuté z Google Play. Čo je však skutočne zaujímavé je funkcia App Lock. Táto umožňuje uzamknúť akúkoľvek aplikáciu a teda zabrániť neoprávneným osobám aby ju využívali. Prístup do aplikácie je možný len po zadaní vopred nastaveného hesla.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-6 RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-7

Odlišnosti nájdeme aj v notifikačnej lište, ktorá ponúka o niečo viac možností než čistý Android. Pridané boli tlačidlá pre rýchle nastavenia napríklad na aktiváciu Wi-Fi, Bluetooth, GPS alebo režimu šetrenia energie. Tlačidlá je možné meniť v nastaveniach. Priamo v lište je zabudovaný posuvník pre nastavenie jasu displeja a tlačidlo aktivácie automatickej zmeny jasu. Zaujímavá je aj ponuka Audio Wizard, ktorá umožňuje upraviť výstupný zvuk z reproduktoru aktuálnemu používaniu.

KONEKTIVITA

Každá z častí Asusu Transformer Book Trio pozostáva z vlastných modulov pre pripojenie do internetu prostredníctvom WiFi. V tablete nájdete WiFi modul s podporou štandardou 802.11 n v pásme 2,4 GHz. V dockovacej stanici s Windowsom 8 sa nachádza podpora pre rýchlejšie WiFi 802.11 ac a frekvenčné pásma 2,4 a 5 GHz. V obidvoch zariadeniach nájdete Bluetooth, v tablete vo verzii 3.0 a v PC stanici vo verzii 4.0. V prípade potreby je k dispozícii aj podpora klasického ethernetu s rýchlosťami do 100 Mbit/s, na tento však budete potrebovať už redukciu. Čo tu chýba je slot pre SIM kartu, ktorý by naznačoval prítomnosť 3G modulu pre prenos dát mobilnou sieťou. Takto sa budete musieť uspokojiť s alternatívnymi riešeniami pripojenia na cestách, ako napríklad externým USB modemom alebo WiFi hotspotom vytvoreným napríklad vaším smartfónom.

BATÉRIA

Výdrž na batériu tiež nie je ohromujúci. Niektoré ultrabooky s procesormi Haswell dokážu bezproblémovo vydržať na jedno nabitie aj 10 hodín. Podobný výsledok sme pri prehliadaní webu, sledovaní videí a občasnom hraní na tablete dosiahli aj my. Vzhľadom na to, že sa ale batéria nachádza ako v tablete tak aj v PC stanici, tak sme očakávali výrazne dlhšiu výdrž. Poteší prítomnosť Inteligentného nabíjania, ktoré dokáže podľa vašich nastavení zo vstavanej batérie doku počas prevádzky dobíjať tablet alebo naopak, z tabletu dodávať energiu do notebookovej časti.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-screens-5

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE

Asusu sa podarilo spojiť dva systémy, ktoré so sebou len málo súvisia. Že sa mu to podarilo, sme sa mohli presvedčiť aj my, no nie je to bez kompromisov. Každá časť, tablet a dok, nesie vlastné hardvérové komponenty, ktoré sa starajú o beh toho svojho OS. V doku to je Windows a v tablete zas Android. Práve to sa odrazilo na pomerne robustnej konštrukcií, ktorá svojou hmotnosťou a rozmermi veru nenadchne. Poteší však aspoň kvalitné spracovanie a použité materiály.

RECENZIA-Asus-Transformer-Book-Trio-26

Výkon je pre chod OS Windows a Androidu dostatočný. Minimálne dokovacia časť sa výkonom procesora vyrovná aj drahšiemu modelu MacBooku Air. Čím však zaostáva je rýchlosť disku, ktorý Windows spomaľuje najviac. Na druhej strane však Asus Transformer Book Trio nie je obyčajným notebookom alebo tabletom. V jednom zariadení získate dve, pričom využívať vďaka nim môžete výhody dvoch operačných systémov. Cena za takéto riešenie nie je nízka a šplhá sa k hranici 900 eur. Za túto sumu si môžete zadovážiť lepšie vybavený a výkonnejší notebook, ale aj tablet. Cenu, ktorú by ste však zaplatili za každý z nich však v súčte už prekonáva kombináciu tabletu a notebooku, ktorú Trio Book používateľovi ponúka.

PlusyMínusy

  • Konštrukčné spracovanie

  • Rýchle prepínanie medzi Androidom a Windowsom

  • Solídny výkon PC stanice


  • Hmotnosť a rozmery

  • Nemá SSD disk

  • Priemerná výdrž na batériu

  • TouchPad nie vždy reaguje na 100%

31.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+