MojAndroid

Najnovší výskum poprednej spoločnosti Gartner poukazuje na rast predajnosti mobilných zariadení. Ten by sa tento rok mal vyšplhať až na hranicu 2 miliárd smartfónov a tabletov, pričom drvivá väčšina z nich bude poháňaná Androidom. Pôjde najmä o zariadenia strednej a nižšej triedy, no výrazne poskočí aj predajnosť tabletov.

Celkový objem predaných mobilných zariadení odhadujú analytici spoločnosti Gartner na 1,895 miliardy, čo je o 4,6% viac ako minulý rok. Najviac predaných smartfónov bude poháňať Android (až 1,17 miliardy v porovnaní s minuloročným počtom 879 miliónov) a na druhej priečke bude večný rival iOS, ktorý bude poháňať 286 miliónov zariadení (nárast voči 241 miliónom minulý rok). Windows Phone si polepší “iba” o 14 miliónov predaných kusov a celkovo by sa malo predať 339 miliónov WP zariadení. Zariadenia s iným systémom (tzv. “hlúpe telefóny”) tento rok ľudí nemajú čím zaujať a predá sa ich o 200 miliónov kusov menej než minulý rok.

android-statistiky

Zaujímavý rast je vidieť v segmente tabletov. Tých by sa tento rok malo predať až 270 miliónov kusov, čo je oproti 195 miliónom tabletov predaných minulý rok obrovským nárastom. Táto kategória mobilných zariadení rastie najmä vďaka nízkym cenám a dostatočne vysokému výkonu, čo pocítil aj segment klasických desktopov, ktorý na úkor tabletov stráca popularitu. Všetky čísla sú však len hrubým odhadom a ku koncu roka sa môžu zmeniť. S číslami môže pohnúť aj počet novo-otvorených trhov, najmä v rozvojových krajinách, kde majú lacné Androidy jasnú šancu na úspech. Necháme sa však prekvapiť, čo sa počas roka stane a o podobných štatistikách vás budeme informovať aj v decembri.

Zdroj: AndroidCommunity

29.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+