MojAndroid

Možno ste sa už stretli so situáciou, že ste si chceli kúpiť v zahraničí mobil, no ten nepodporoval slovenčinu. Výborným príkladom takéhoto smartfónu je Motorola Moto G, ktorá slovenčinu oficiálne neobsahuje, ale aj niekoľkých ďalších zariadení od čínskych výrobcov. Slovenský jazyk však nemusíte nájsť ani na vlajkových lodiach renomovaných výrobcov, ktoré sa predávajú v zahraničí. Ako ale dostať slovenčinu do telefónu, ktorý ju nepodporuje? Podľa tohto návodu by sa vám to malo podariť.

Na nainštalovanie slovenčiny budete potrebovať niekoľko nástrojov nainštalovaných na PC, ale aj na smartfóne alebo tablete. V prvom rade sa uistite, že máte nainštalovanú najnovšiu verziu ADB, ktorá prichádza s balíkom SDK pre Android. Súbory potrebné pre jeho spustenie nájdete v rozbalenom balíku v adresári SDK -> platform-tools. Uistite sa, že máte nainštalované aktuálne USB ovládače pre vaše zariadenie.

Inštalujeme ADB

Inštalácia ADB sa dá zjednodušiť aj pomocou rôznych nástrojov. Developer Snoop05 z XDA fóra pripravil aplikáciu pre Windows s názvom “15 seconds ADB Installer”, ktorá dokáže automaticky nainštalovať potrebné nástroje a USB ovládače. Ak vám aj napriek tomu nebudú fungovať, tak môžete postupovať podľa jednoduchého návodu, ktorý prikladáme nižšie.

Stiahni 15 Seconds ADB Installer verzia 1.1

Android slovenčina

Nedarí sa vám nainštalovať ovládače? Vyskúšajte tento postup

Ak sa vám nepodarí nainštalovať ovládač ADB, nemusíte zúfať. Pomocou niekoľkých krokov sa dá v operačnom systéme Windows pomerne rýchlo a jednoducho nainštalovať priamo zo správcu zariadení. Postupujte podľa nasledovných bodov:

1. Vo Windowse spustite správcu zariadení. Mali by ste vidieť nenainštalované ADB zariadenie, v tomto prípade Motorola ADB Interface – na testovanie sme použili Motorolu Moto G zakúpenú vo Veľkej Británii a HTC One z oficiálnej distribúcie pre Nemecko. Obidve zariadenia pri spustení slovenčinu neobsahovali.

navod-android-slovenčina-1

2. Dvojitým poklepaním myše otvorte ďalšie nastavenia ADB Interface. Kliknite na aktualizovať ovládač (Update driver).

navod-android-slovenčina-2

3. Vyberte možnosť “Vyhľadať softvér ovládača v tomto počítači” a následne “Chcem vybrať v zozname ovládačov zariadení v mojom počítači

navod-android-slovenčina-4 navod-android-slovenčina-5

4. V zozname typov zariadení vyberte Android Device a následne pokračujte výberom ovládača Android ADB Interface, ktorý nainštaluje potrebné súčasti tak, aby ADB na počítači fungovalo.

navod-android-slovenčina-6 navod-android-slovenčina-7

Inštalujeme slovenčinu na Android

Pre tým ako začneme, nainštalujte si na zariadení aplikáciu s názvom Locale&Language, ktorá je na obchode Play dostupná zadarmo. Neskôr pomocou nej zmeníme jazyk na slovenčinu alebo na akýkoľvek iný v aplikácii dostupných jazykov.

Na inštaláciu slovenčinu budeme potrebovať spustiť ADB a do príkazového riadka zadať niekoľko príkazov. Otvorte teda adresár kde sa nachádzajú súbory ADB a spustite terminál – najjednoduchšie cez “Súbor ->otvoriť príkazový riadok“. Funkčnosť ADB overíte príkazom “adb devices”, v termináli by ste mali vidieť podobný výstup ako na obrázku nižšie. Je možné, že prepojenie budete musieť povoliť aj priamo na smartfóne.

navod-android-slovenčina-1

Pripojte zariadenie k počítaču, ešte predtým sa však uistite, že máte zapnutý USB Debugging (Ladenie USB) v developerských nastaveniach telefónu alebo tabletu. Tieto nie sú štandardne viditeľné v menu s nastaveniami, ale treba ich aktivovať. Spravíte tak 7-násobným poklepaním na položku “Build number” (Číslo zostavenia), ktorú nájdete v nastaveniach -> About phone (o telefóne). Jej umiestnenie sa však môže model od modelu líšiť. Napríklad na smartfóne HTC One ju nájdete takto: Nastavenia -> Informácie -> Informácie o softvéri ->Viac.

navod-android-slovenčina_2

Teraz už len do príkazového riadku zadáme nasledovné príkazy:

Free verzia:

adb shell
pm grant com.sightidea.locale android.permission.CHANGE_CONFIGURATION

Pro verzia

adb shell
pm grant com.sightidea.locale.pro android.permission.CHANGE_CONFIGURATION

navod-android-slovenčina-2

Teraz môžete zariadenie odpojiť a spustiť na ňom aplikáciu Locale&Language, v ktorej si môžete vybrať ľubovoľný jazyk vrátane slovenčiny. Samozrejme ani tento spôsob nie je 100% úspešný. Na Motorole Moto G som síce nastavil slovenčinu, ale používateľské prostredie ostalo aj naďalej v angličtine. Výhodou však je, že aspoň názvy dní a mesiacov sa zmenili na slovenské. Taktiež aplikácie s podporou slovenčiny sa nebudú zobrazovať v anglickom jazyku ale v slovenčine. Úspešne sa mi slovenčinu spolu so zmenou prvkov používateľského prostredia podarilo nastaviť na smartfóne HTC One z oficiálnej distribúcie v Nemecku, na ktorom slovenčina chýbala.

navod-android-slovenčina navod-android-slovenčina_1

7.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+