MojAndroid

Semafory slúžia na riadenie cestných vozidiel a okrem iného aj zvyšujú bezpečnosť chodcov. Vo frekventovaných mestách, akým je napríklad Bratislava sú však nočnou morou každého vodiča. O isté spríjemnenie situácie sa snaží slovenský vývojár Tomáš Gurský, ktorý tiež zodpovedá za Waze komunitu na Slovensku. Pripravuje totižto Android aplikáciu Semafory Bratislava, ktorá je určitou nadstavbou pre Waze a slúži na zobrazovanie odpočtu času do zelenej na svetelnej signalizácií. Aplikáciu v akcii môžete vidieť nižšie na videu.

Aplikácia je momentálne vo vývoji a prvá alfa verzia bude podľa informácií z fóra Waze dostupná o niekoľko dní a to zadarmo. Autor ďalej vysvetľuje:

Aplikácia je plne kompatibilná s Waze – t.j. štandardne vám beží na popredí Waze, na kompatibilnej križovatke sa automaticky prepne na odpočet do zelenej, a po odpočítaní (alebo pohnutí sa) vás prepne späť do Waze. Aktuálne je experimentálne podporovaný iba cyklus v pracovných dňoch od 7:00 do 18:00 a iba na niekoľkých testovacích križovatkách. Postupne budú pribúdať ďalšie križovatky a ďalšie prevádzkové časy (večer, noc, víkend). Križovatky s dynamickým riadením nie sú s aplikáciou kompatibilné. Predpokladané pokrytie v budúcnosti: cca 50% svetelných križovatiek v Bratislave. Ak sú na križovatke rôzne cykly pre rôzne odbočenia, zobrazuje sa odpočet pre dominantný smer (rovno / hlavná cesta / najväčšia premávka).

Autor tiež informuje, že aplikácia vyžaduje pre svoju funkčnosť pripojenie k Internetu pričom ubezpečuje, že nedôjde k žiadnemu zneužitiu súkromia. Okrem aktuálnej polohy sa na server totižto neposielajú žiadne jednoznačné identifikačné údaje. Tento skvelý nápad poteší najmä fanúšikov navigácie Waze, ktorej slovenská komunita sa aj vďaka takýmto “vychytávkam” určite rozrastie o nových členov. Nižšie si môžete pozrieť mapu, kde je vyznačená svetelná podporovaná signalizácia. Autorovi samozrejme držíme palce pri ďalšom vývoji.

semafory-mapa

Zdroj: Waze

20.2.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+