MojAndroid

Podľa neoficiálnych informácií, s ktorými prišiel denník SME, sa najviac frekvencií na mobilné siete štvrtej generácie podarilo vydražiť operátorovi Telekom. Orange a Telefónica ich získali o niečo menej. V aukcii uspela aj štvrtá spoločnosť, ktorej identita je zatiaľ neznáma.

Výsledky aukcie totiž zatiaľ Telekomunikačný úrad nemôže zverejniť, nakoľko mu plynie mesačná lehota na vydanie licencií pre spoločnosti, ktoré v nej uspeli. K zverejneniu tak dôjde najskôr začiatkom budúceho roka, za predpokladu, že niektorý z uchádzačov výsledky aukcie nenapadne. V licenciách je okrem iného uvedená podmienka, že operátori musia do konca roka 2015 pokryť LTE sieťou aspoň štvrtinu populácie a poskytovať ju aj virtuálnym operátorom. Garantovaná je aj minimálna rýchlosť – 256 kbit/s.

Telekom-spustenie-4G-LTE-siete-37

Štát za frekvencie získal viac, než očakával. Vyvolávacie ceny za 38 rôznych frekvencií predstavovali sumu 142,4 milióna eur, konečná suma sa má pohybovať na úrovni okolo 210 miliónov.

Najďalej sa zatiaľ v oblasti LTE dostal Telekom, ktorý svoju 4G sieť oficiálne spustil 14. novembra v piatich mestách na Slovensku a postupne ju rozšíril až na aktuálnych 18 miest. Aj z tohto dôvodu sa u neho očakáva najrýchlejší progres pri budovaní novej LTE infraštruktúry, výrazné problémy by však nemali mať ani zvyšní dvaja existujúci operátori.

LTE pokrytie sa teda bude môcť rozšíriť aj do pohraničných oblastí, kde to doteraz nebolo možné, nakoľko aktuálne frekvencie kolidovali s frekvenciami operátorov susedných štátov. Pri nových frekvenciách tento problém nebude, nastavenia vysielačov už totiž dohodol Telekomunikačný úrad s regulátormi v susedných krajinách.

Doplnené 17. 12. 2013 o 21:30: Podľa informácií portálu etrend.sk má byť spomínaným štvrtým účastníkom aukcie telekomunikačná spoločnosť SWAN. Tá v súčasnosti poskytuje internetové pripojenie a televíziu prostredníctvom svojich optických sietí, ktoré má v niekoľkých mestách a medzi jej projekty patrí aj virtuálny operátor Swan Mobile. Bližšie informácie o ďalších zámeroch spoločnosti v telekomunikačnej oblasti však zdroj etrendu zatiaľ neprezradil.

Zdroj: sme.sk, etrend.sk

17.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+