MojAndroid

Pirátstvo v ekosystéme Androidu je často rozoberaná téma a predstavuje veľký problém pre developerov, ktorých aplikácie či hry sa v krátkom časovom intervale objavujú na rôznych warez stránkach alebo torrentoch. Spoločnosť Arxan, ktorá sa venuje zabezpečeniu mobilných zariadení verí, že pirátstvo je také rozsiahle, že väčšina populárnych aplikácií je dostupných v cracknutej forme. Podľa aktuálnej správy State of Security in the App Economy je dokonca každá aplikácia z rebríčka TOP 100 Android aplikácií dostupná na Internete k stiahnutiu mimo obchodu Google Play.

cracknute Android aplikacie

Výskumníci podľa správy vyhľadávali “hacknuté” aplikácie zo zdrojov mimo obchodu Google Play. Vo väčšine prípadov sa bude jednať o nejakú verziu tejto aplikácie, ktorá bola jednoducho nelegálne zverejnená na pirátskych stránkach. V tradičnom slova zmysle sa nedá rozprávať o “cracknutých” aplikáciach, no to neznamená, že nevytvárajú škodu pre samotných vývojárov. Správa tiež porovnáva Android s platformou iOS, na ktorej je situácia o niečo lepšia – 56% aplikácií z prvej stovky platených titulov v AppStore sú šírené nelegálne. To vyplýva aj z faktu, že inštalácia takýchto aplikácií je ďaleko obtiažnejšia, než na systéme Android.

Cracknuté však nie sú len platené aplikácie, ale aj tie, ktoré sú dostupné zadarmo. V praxi sa však jedná najmä o ich úpravu do stavu, kedy nezobrazujú reklamu alebo odomykajú prémiový obsah. Dostupné sú aj modifikované verzie populárnych prehrávačov, ktoré prinášajú neplatiacim používateľom prémiové funkcie. V rámci rovnakého rebríčka je na Androide až 73% takýchto aplikácií, pričom na platforme iOS je to opäť o niečo lepšie. Používatelia si však málo krát uvedomujú, že nainštalovaním upravených appiek z nepodpísaných zdrojov vzniká riziko zavedenia malwaru do svojho zariadenia.

Dáta od spoločnosti Arxan je však treba vnímať s určitým odstupom, pretože ich interpretácia je len veľmi všeobecná. Správa totižto neudáva presne, akým spôsobom boli vyberané aplikácie do rebríčka a vysvetlený nebol ani pojem “cracknuté aplikácie”. Aj napriek tomu nám tieto údaje dávajú možnosť nahliadnuť do problémov developerov, s ktorými sa musia stretávať každý deň. Ich niekoľkomesačná práca tak často krát býva zverejnená na pirátskych stránkach v upravenej forme, ktorá znemožňuje akékoľvek príjem. Aký je váš názor na pirátske aplikácie a ich inštaláciu z neoverených zdrojov ? 

Zdroj: androidpolice, arxan

16.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+