MojAndroid

Federal Trade Commission (FTC) prichytila vývojára populárnej aplikácie Brightest Flashlight na hruškách. Zistilo sa totižto, že odosiela unikátne identifikačné číslo zariadenia a súkromné dáta týkajúce sa polohy spoločnostiam tretích strán. Aplikácia bola doteraz stiahnutá už viac ako 50 milionkrát.

android-s1-3a

Vývojár aplikácie, GoldenShores Technologies, klamal používateľov a používal ich dáta na reklamné účely bez ich vedomia. Informácie o polohe odosiela z telefónu prostredníctvom internetového pripojenia. “Keď sú spotrebitelia informovaní o možnostiach aplikácie, môžu sa sami rozhodnúť, či je aplikácia hodná informácií, ktoré musia zdieľať, aby ju mohli používať,” hovorí Jessica Rich, riaditeľka Federal Trade Commission. “Táto aplikácia však necháva používateľa v tme, bez akéhokoľvek náznaku toho, ako budú informácie použité“.

FTC autorovi aplikácie prikázalo zmeniť pravidlá a poskytnúť viac kontroly nad prenášanými dátami. GoldenShores Technologies musí tiež vymazať všetky doteraz zozbierané dáta. Opäť tak platí, že pri inštalácii aplikácií treba byť obozretný. Už letmý pohľad na povolenia Brightest Flashlight naznačujú, že niečo nie je v poriadku. Posúďte sami, na čo je baterke potrebné povolenie pre získanie informácií o polohe?

Brightest_Flashlight_Free_®_-_Aplikácie_pre_Android_v_aplikácii_Google_Play

Zdroj: verge

6.12.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+