MojAndroid

Utopený smartfón alebo tablet, ktorý navlhol v batohu počas silného dažďa. To nie sú názvy hororových filmov, ale nepríjemné udalosti, ktoré sa môžu prihodiť každému z nás. Chvíľka nepozornosti a váš smartfón sa ocitne v kope snehu, vo vani, v hrnci, či pri najnepríjemnejšom scenári – v záchode. Čo však robiť, keď sa to stane? Hlavne treba zachovať chladnú hlavu a vykonať niekoľko základných krokov:

  1. Smartfón či tablet čo najskôr vytiahnite z vody, snehu alebo iného vlhkého prostredia, aj v prípade, že vám to bude nepríjemné (spomínaný záchod). Čo najrýchlejšie z neho vytiahnite batériu. Ak vaše zariadenie nemá vymeniteľnú batériu, jeho šanca na záchranu je nižšia, no dopredu sa nevzdávajte! Ak ste to stihli do 10 sekúnd, je veľká šanca, že vaše zariadenie neutrpí veľkú ujmu.
  2. Odoberte všetky jeho kryty a zostatkovú vodu jemne osušte, najlepšie hygienickou vreckovkou, vatovým vankúšikom alebo kuchynskou handrou, ktorá dobre saje. Príliš však na zariadenie netlačte, aby to nemalo opačný efekt, teda aby ste vodu nevtlačili ešte hlbšie do zariadenia.
  3. Vyberte zo smartfónu SIM a pamäťovú kartu – tie by mali byť aj po navlhnutí v poriadku. Spolu s krytmi ich odložte na suché miesto.
  4. Smartfón (tablet) aj s vybranou batériou vložte do nádoby, do ktorej pridáte látku pohlcujúcu vlhkosť. Dobre poslúži klasická ryža, vysušovadlo silikagél, ktoré väčšinou nájdete v malých sáčkoch pri elektronike, v topánkach alebo pri oblečení, prípadne iná látka, ktorú vám odporučia odborníci (zeolit, …). Nádobu uzatvorte a nechajte na suchom mieste 1-2 dni.
  5. Po 1-2 dňoch dôkladne zariadenie prezrite, či na ňom nevidíte stopy vlhkosti, poskladajte opäť všetky časti tam, kde patria a zariadenie zapnite.
  6. Ak nevidíte žiadne stopy po vlhkosti (na displeji, nefungujúci mikrofón alebo reproduktor, …) a smartfón či tablet sa dá použiť na všetky bežné činnosti, zrejme ste uspeli. Ak však máte akékoľvek pochybnosti, nechajte si zariadenie prezrieť v autorizovanom servise aj za cenu, že by ste mali za opravu zaplatiť (na zavhlnutie či utopenie zariadenia sa nevzťahuje záruka od výrobcu).

phone-in-rice

Náš tip
Pozrite si video so Samsung Galaxy S4 a iPhone 5, ktoré prešli drsným crashtestom – jedným z testov bolo aj utopenie a následné vysušenie zariadenia

Čo určite v prípade utopenia či navlhnutia smartfónu nerobiť:

  • Na vysušenie nepoužívajte fén! Silný prúd vzduchu a jeho vysoká teplota súčiastkam vo vašom zariadení určite nepomôžu, ale skôr mu uškodia.
  • Nesnažte sa z navlhnutého zariadenia vytriasť alebo vyfúknuť vodu! Opäť by ste svojmu mobilu mohli iba viac uškodiť.
  • Nesnažte sa zariadenie vysušiť vzdušným kompresorom! Zostatkovú vodu by ste mohli vzduchom dostať až k citlivej elektronike.
  • Nestláčajte zariadenie v rukách a nepokladajte naň ťažké predmety! Tlak by mohol spôsobiť opäť zatlačenie vody na nechcené miesta.

V prípade akýchkoľvek pochybností, neistoty alebo nezrozumiteľnosti sa do sušenia zariadenia doma nepúšťajte a navštívte odborný servis, kde vám poradia, prípadne vám zariadenie za poplatok vysušia. Taktiež treba počítať s oxidáciou, ktorá sa môže vytvoriť na elektronických súčiastkach navlhnutého zariadenia po určitej dobe (rádovo v týždňoch až mesiacoch), čo nakoniec môže viesť k jeho celkovej nefunkčnosti.

Recenzia-Sony-Xperia-Tablet-Z-1

Na záver už len pripomíname, že najlepšou ochranou je prevencia, teda ak sa chystáte do vlhkého prostredia (k vode, na svah, do vane,…) svoje zariadenie odložte tak, aby nemohlo dôjsť ku kontaktu s vodou, prípadne si zaobstarajte vodotesné obaly (tu nájdete recenzie na niekoľko z nich) alebo v prípade, že vo vlhkom prostredí pracujete pravidelne, zakúpte si jeden z odolných smartfónov – Samsung Galaxy S4 Active, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy XCover (1,2), Caterpillar či iný.

29.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+