MojAndroid

Každý to asi poznáte. Moment, keď sa dozviete o tom, že výrobca začal sprístupňovať aktualizáciu, a vy už len netrpezlivo čakáte, kedy sa konečne objaví aj na vašom zariadení. Tí najviac nedočkaví začnú vyhľadávať informácie o tom, ako aktualizáciu urýchliť a zakúsiť tak novšiu verziu OS ešte v predstihu pred ostatnými. Najčastejšie nájdete odporúčania, aby ste vymazali dáta v nastaveniach aplikácií pri Google Service Framework. Podľa Dana Morrilla, inžiniera spoločnosti Google, však toto nie je najšťastnejšie riešenie a údajne ani neurýchli samotnú aktualizáciu.

aktualizacia

Tento úkon podľa Morilla zmení ID vášho zariadenia, s ktorým sa identifikuje na serveroch Googlu. V podstate ide o reset na výrobne nastavenia bez straty používateľských dát. Týmto spôsobom však prerušíte spojenie s Google Cloud Messengerom, ktorý sa stará o doručovanie správ s push notifikáciami. To môže trvať až do tej doby, dokým Google nezistí aké je vaše nové ID alebo kým nevymažete dáta aplikácie, ktorá správy prijíma.

S čím vám však vymazanie ID nepomôže, je urýchlenie OTA aktualizácie pre vaše zariadenie. To dokonca neurýchli ani stlačenie tlačidla pri kontrole dostupnosti aktualizácií. Najlepším riešením podľa Morilla je manuálne nahranie systémového obrazu do zariadenia pomocou ADB a príkazu sideload. Taktiež vysvetľuje, prečo Google aktualizácie sprístupňuje vo fázach a nie všetkým súčasne. V prvých 24-48 hodinách je update odoslaný len 1% všetkých zariadení a čaká sa na prípadne hlásenie chyb. Ak je všetko v poriadku, sprístupní sa na 25% zariadení a rozširovanie postupne pokračuje. Obvykle trvá jeden až dva týždne.

Aj keď Dan Morill hovoril predovšetkým o aktualizačnom procese Googlu, veľmi podobne to funguje aj u ostatných výrobcov. Tým niekedy síce trvá dlhšie, kým sa aktualizácie dostanú ku koncovému zákazníkovi, dôvody oneskorenia však môžu byť veľmi podobné. Nakoniec používateľom neostáva už nič iné, len ostať pokojní a na aktualizáciu si počkať. (Samozrejme pokiaľ si ju nenahráte manuálne)

Aké máte skúsenosti vy? Pomohla vám niekedy k rýchlejšej aktualizácii vyššie zmieňovaná metóda vymazania údajov alebo stláčanie tlačidla aktualizácie? :)

Zdroj: phonearena

Android Aktualizácie
Chceš získať najnovšie info o aktualizácii pre tvoj Android? Zadaj názov zariadenia a zadarmo ti pošleme nový článok priamo na email.
Nenašlo sa žiadne zariadenie. Skúste zmeniť vyhľadávaný výraz.
22.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+