MojAndroid

Po teste slúchadiel Beats Mixr sme sa pozreli aj na ďalšie príslušenstvo pre Android zariadenia, konkrétne slúchadlá Creative Aurvana Live!2. Tie patria medzi najnovšie produkty spoločnosti Creative na Slovensku a svoje uplatnenie hľadajú najmä v profesionálnej brandži a medzi náročnými amatérmi. Čo vám tieto slúchadlá dokážu ponúknuť a aké sú ich kladné a záporné stránky? Prečítajte si našu recenziu a dozviete sa viac.

Creative-Aurvana-Live-2-01

Konštrukcia | Ľahké ako pierko najmä vďaka plastu

Ako prvé, čo sme si na slúchadlách Creative Aurvana Live!2 všimli, bola ich hmotnosť iba 255 gramov. Najprv to v nás vyvolalo zmiešané pocity, pretože s nízkou hmotnosťou si väčšina ľudí ihneď spojí nekvalitu a lacné materiály, no po dlhšom používaní sme sa presvedčili o pravom opaku. Slúchadlá ponúkajú naozaj kvalitné spracovanie a aj keď sú na ich výrobu použité prevažne plasty, sú pevné a pružné.

Creative-Aurvana-Live-2-09

Okrem plastov, ktoré nájdeme na vonkajšej časti náušníkov a na moste slúchadiel je prítomné aj kovové jadro spájajúce oba slúchadlá a umelá koža, ktorá pokrýva inak mäkké a veľmi pohodlné vnútro slúchadiel. Vďaka nízkej hmotnosti a naozaj precíznemu spracovaniu vnútra slúchadiel je možné cez Aurvana Live!2 počúvať hudbu aj dlhé hodiny, prípadne slúchadlá využívať počas práce alebo v štúdiu. Stredný až ľahký prítlak slúchadiel na hlavu zabezpečuje, že vás slúchadlá nebudú tlačiť, za čo však môžeme vďačiť aj ich veľkosti, ktorá dokáže bez problémov “pohltiť” celé uši.  Na výbornej úrovni je aj izolácia od okolitého hluku, ktorá však nie je 100%, takže počujete, keď na vás niekto zakričí, prípadne na vás zatrúbi auto, keď sa na vás bude rútiť na prechode pre chodcov :-)

Samotné slúchadlá ponúkajú otáčanie vo vertikálnej osi o 90°, my sme však túto vlastnosť využili len pri ich ukladaní na stôl alebo do škatule. Istú pohyblivosť umožňujú aj v horizontálnom smere, takže si ich môžete usadiť na hlavu tak, ako potrebujete. K ľavému slúchadlu sa pripája audio kábel, v balení nájdete 1,2 metra dlhý plochý kábel s 3,5 mm audio jack koncovkami, ktorý ponúka opäť výborné spracovanie. Nachádza sa na ňom hardvérové ovládanie hlasitosti, ktoré funguje nezávisle od zdroja zvuku a mikrofón, s ktorým sme nezaznamenali žiadne problémy. Hardvérovým tlačidlom pri ovládači hlasitosti môžete zdvihnúť alebo zložiť hovor, prípadne zastaviť alebo pustiť prehrávač hudby. Jeho dlhším podržaním spustíte hlasového asistenta Google.

 Creative-Aurvana-Live-2-02

Po konštrukčnej stránke naozaj neexistuje nič, čo by sme slúchadlám Creative Aurvana Live!2 vytkli, čo naozaj dokazuje ich zaradenie do vyššej triedy produktov značky Creative. Aurvana je už dlhodobo značkou pre audiofilov a model Aurvana Live!2 patrí jednoznačne medzi to najlepšie, čo si v danej cenovej kategórii môžu kúpiť. Dôležité je však nielen konštrukčné spracovanie, ale aj zvukový prejav, ktorý si opíšeme v ďalšej časti tejto recenzie.

Zvukový prejav | Nevtieravé a vyvážené tóny

Slúchadlá Creative Aurvana Live!2 sú kvalitné aj po stránke zvukového prejavu, ktorý je v tomto prípade vyvážený a ponúka nevtieravé tóny. Zastúpenie zložiek je rovnaké, či hovoríme o nízkych, stredných alebo vysokých tónoch a na svoje si tak príde každý fanatik do kvalitnej muziky. Cez Aurvana Live!2 sme počúvali klasickú hudbu, jazz, pop, rock aj tvrdý metal, pričom sme ani v jednom prípade nepotrebovali výstup nejakým spôsobom korigovať. Ekvalizér tak použijete len v prípade, že si chcete zvýrazniť basy alebo inú zložku hudby.

 Creative-Aurvana-Live-2-07

Vďaka kvalitným meničom a pohodlným náušníkom si hudbu vychutnáte kedykoľvek a kdekoľvek vo vysokej kvalite. Či už budete sedieť v práci za počítačom, doma za elektrickou gitarou alebo pôjdete v autobuse do školy, slúchadlá Aurvana Live!2 vás nesklamú. Odporúčame ich však používať skôr v interiéri, nakoľko neponúkajú výraznejšiu odolnosť voči horším poveternostným podmienkam a vďaka veľkosti je ich prenášanie o čosi zložitejšie.

Creative-Aurvana-Live-2-10

S vyváženým zvukovým prejavom, ktorý je možné dodatočne upraviť ekvalizérom, patria Creative Aurvana Live!2 medzi univerzálne slúchadlá pre každý typ poslucháča. Vďaka príjemným tónom a pohodlnej konštrukcii si ich zamilujete už po krátkej chvíli a len málokedy ich vymeníte za reproduktor smartfónu alebo počítača. Slúchadlá ponúkajú tiež výborné vlastnosti pri priestorovej reprodukcii, takže si pohodlne vychutnáte akýkoľvek film so zimomriavkami po celom tele :-)

Hodnotenie | Kvalita, za ktorú sa oplatí si priplatiť

Creative patrí dlhodobo k veľmi kvalitným konštruktérom audio techniky, čo dokazuje novými modelmi slúchadiel a ich kvalitou v pravidelných intervaloch. Aurvana Live!2 patria medzi ozajstnú špičku vo svojej kategórii a za 130€, čo je odporúčaná maloobchodná cena, kúpite len málo slúchadiel, ktoré by model od Creativu tromfli. Slúchadlá Creative Aurvana Live!2 majú vyvážený zvukový prejav, ľahkú a pohodlnú konštrukciu a ponúkajú naozaj niekoľko cenných vlastností, ktoré zaujmú aj aufiofilov, hudobníkov alebo náročných domácich poslucháčov.

Creative-Aurvana-Live-2-09

Nás si tieto slúchadlá získali už po pár chvíľach a len ťažko sa s nimi po týždni testovania lúčime. S Aurvana Live!2 totižto dostane vaše počúvanie hudby vyššiu kvalitu, pričom tieto slúchadlá využijete aj pri pozeraní filmov alebo obľúbených seriálov. Celkovo im je možné vytknúť len máločo, preto vám ich odporúčame všetkými desiatimi. Samozrejme, na trhu sa nachádza aj niekoľko ďalších slúchadiel, ktoré sú v danej cenovej kategórii zaujímavými, preto si treba slúchadlá najprv vyskúšať a až potom sa rozhodnúť o ich kúpe.

Creative Aurvana Live!2
Zvukový procesorNie
Konektor2,5–3,5mm pozlátený konektor so štvoricou kontaktov
Frekvenčný rozsah10 Hz ~ 30 kHz
Citlivosť105 dB/mW
BluetoothNie
NFCNie
Menič zvuku40mm neodymový magnet s biocelulózovou membránou z kompozitného materiálu
Váha255 g
Dĺžka kábla1,2 m (plochý kábel z bezkyslíkatej medi)
MikrofónFrekvenčný rozsah 100 Hz ~ 10 kHz, citlivosť - 42dBV / Pa

Plusy

+ vyvážený zvukový prejav

+ ľahká, no pružná konštrukcia

+ veľké a pohodlné náušníky

Mínusy

– vyššia cena

– nulová ochrana voči nepriaznivému počasiu (čo obmedzuje používanie slúchadiel na interiér)

– použitie umelých materiálov (umelá koža, plastové objímky okolo slúchadiel, …)

Creative AURVANA Live! 2 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Slúchadlá zapožičala spoločnosť Creative. 

21.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+