MojAndroid

Spoločnosť Google dnes konečne predstavila svoje zle utajované tajomstvo – Nexus 5, nový referenčný smartfón s Androidom 4.4. Únikov informácií bolo neúrekom a okrem kompletne uniknutých špecifikácií sme nový Nexus mohli vidieť v rukách zamestnancov Google, na rýchlo zmazaných “promo” videách, či na produktových stránkach niekoľkých predajcov. Žiadne veľké prekvapenia sa tak nekonajú a technické špecifikácie nového Nexusu sú nasledovné:

  • displej: 4,95 palca s rozlíšením 1920 x 1080 bodov (445 ppi), Corning Gorilla Glass 3
  • procesor: 2,26 GHz Qualcomm Snapdragon 800
  • grafický čip: Adreno 330, taktovaný na 450 MHz
  • pamäť RAM: 2 GB
  • predná kamera: 1,3 MPIx
  • zadná kamera: 8 Mpix s optickou stabilizáciou (gyroskop zabudovaný do objektívu, ktorý má eliminovať otrasy)
  • úložisko: 16/32 GB
  • wifi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC (Android Beam), Bluetooth 4.0 LE, LTE
  • batéria: 2300 mAh
  • keramické tlačidlá Power a ovládania zvuku, duálne mikrofóny, podpora Slimport
  • rozmery: 69,17 x 137,84 x 8,59 mm
  • hmotnosť: 130 gramov

Nexus 5

 

Podľa očakávania sme sa dočkali aj predstavenia novej verzie operačného systému Android s označením 4.4 KitKat. Tento názov, ktorý je výsledkom spolupráce so známou potravinárskou firmou Nestlé, tiež nie je prekvapením, keďže toto kódové označenie bolo ohlásené priamo Sundarom Pichaiom už v septembri. Ďalšie zariadenia, teda Nexus 4, Nexus 7 a Nexus 10 by mali nový Android dostať “v najbližších týždňoch”.

Nexus 5 prichádza v dvoch farebných verziách – čiernej a bielej (resp. tá druhá je skôr čierno-biela). 16 GB verzia stojí 349 dolárov a 32 GB LTE verzia 399 dolárov. Obe sú odomknuté a do predaja sa dostali hneď 31.10.2013.

Nexus 5 Play Store

Nový Smartfón od Google bude mať viacero zaujímavých softvérových funkcií. Jednou z nich je špeciálny mód, ktorý vytvorila spoločnosť Google a nazýva sa HDR+. Smartfón pri ňom vytvorí niekoľko snímkov v rýchlom slede za sebou a ich najlepšie časti skombinuje do jednej výslednej fotografie. Vylepšená je tiež domovská obrazovka, ktorá teraz obsahuje Google vyhľadávanie na každej jednej karte. Vyhľadávanie sa okrem toho bude dať kedykoľvek spustiť aj hlasovým povelom “OK, Google”.

http://www.youtube.com/watch?v=hQ0XTJqFLIE

Nexus 5 je vlastne akoby súrodencom aktuálnej vlajkovej lode LG G2, pričom mnohé komponenty sú u oboch modelov rovnaké. Nexus 5 je tak okrem iného prvým telefónom z radu Nexus, ktorý je vybavený aktuálne  jedným z najvýkonnejších čipsetov súčasnosti – Snapdragonom 800 od Qualcommu. Staršie modely boli v tomto smere vždy trochu pozadu a nedisponovali tým najvýkonnejším hardvérom. Oproti modelu LG G2 kleslo rozlíšenie snímača fotoaparátu z 13 Mpix na 8 Mpix. Nechýba však optická stabilizácia, čo by sa mohlo prejaviť na kvalitných fotografiách aj videu. Slot na pamäťovú kartu chýba, podobne ako u iných Nexus zariadení.

nexus 5 a

Zmena nastala v oblasti zadného krytu, tvrdené sklo bolo nahradené soft-touch materiálom, podobne, ako u tabletu Nexus 7 (2013). Aj vďaka tomu oproti Nexusu 4 mierne klesla hmotnosť (zo 139 na 130 gramov) a kryt by mal byť príjemnejší na dotyk, praktickejší pri používaní a odolnejší voči poškodeniu napríklad pri páde. Na ochranu smartfónu sa bude dať dokúpiť voliteľné príslušenstvo vo forme štyroch rozdielnych puzdier, ktoré budú k dispozícii v štyroch farbách – šedej, čiernej, žltej a červenej. Kúpiť sa budú dať aj dva typy tzv. knižkového puzdra QuickCover v šedej a čiernej farbe. Cena bola stanovená na 34,99 dolára za prvý typ a 49,99 dolára za QuickCover, zatiaľ však ešte nie sú v predaji.

nexus-5-puzdro-2

nexus-5-puzdro-1

Google pri tejto príležitosti tiež predstavil novú bezdrôtovú nabíjačku, ktorá by mala fungovať s Nexusom 5 a novým Nexusom 7. Ide však o nabíjačku s Qi štandardom, ktorá by mala bezproblémovo fungovať aj s ďalšími zariadeniami, ktoré tento profil podporujú. Novinkou v tejto bezdrôtovej nabíjačke sú magnety, ktoré zariadenie držia pri nabíjaní na jej povrchu, takže sa smartfón či tablet len tak jednoducho nezošmykne z nabíjačky. Je však zaujímavé, že Google použil magnety, ktoré by si nemuseli práve dobre rozumieť s displejom alebo inými súčiastkami, a na nabíjačku nedal radšej pogumovaný povrch. Zatiaľ nie je známa cena tohto príslušenstva, no prihliadnuc na cenu obalov Nexusu 5 môžeme očakávať sumu v rozmedzí 75 – 100$.

nexus-5-puzdro-3

Zdroj: techcrunch.com, androidpolice.com, google.blogspot.com

31.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+