MojAndroid

Apple dnes pri predstavovaní noviniek okrem nového operačného systému OS X Mavericks, ktorý ponúkne na kompatibilných zariadeniach úplne zadarmo, odhalil na pódiu aj nové Macbooky a tablety iPad. Tim Cook, CEO spoločnosti, prezradil, že do dnešného dňa sa predalo viac ako 170 miliónov tabletov iPad, pre ktoré je dostupných už niečo cez 475-tisíc aplikácií. O tom, že Apple na trhu s tabletmi zastáva silnú pozíciu, vieme a s novými modelmi tabletov iPad Air a iPad mini si ju pravdepodobne opäť upevní. Poďme si ich predstaviť.

Apple_-_iPad_Air_3

Nová generácia iPadu nesie nové označenie iPad Air. Apple zvolil nový názov v nadväznosti na modelovú líniu ultrabookov MacBook Air, ktorá je charakteristická malými rozmermi a dlhou výdržou na batériu. Novinka je teda o 28% ľahšia, čo pri premietnutí na čísla znamená hmotnosť na úrovni 453 gramov – predchádzajúca generácia vážila 652 gramov. Zúžený bol rámik okolo displeja, hrúbka tabletu dosahuje len 7,5 mm. Podľa Apple ide o najľahší tablet vo svojej triede.

Apple_-_iPad_Air_-_Design

iPad Air disponuje rovnakým 9,7 palcovým displejom s rozlíšením 2048 x 1536 pixelov. Od čias iPadu 2 prešiel po dlhých rokoch veľkým redizajnom a podobá sa teraz na iPad mini. V jeho vnútri bije 64-bitový procesor Apple A7 s M7 pohybovým koprocesorom, ktorý má oproti prvej generácii tabletu poskytnúť až 8 násobne vyšší výkon a 72-krát lepšiu grafiku.  Obsahuje tiež 5 Mpix iSight fotoaparát, FaceTime HD prednú kameru a ponúkne až 10 hodinovú výdrž batérie. Zaujímavosťou je aj integrovanie podpory WiFi v štandarde MIMO 802.11n, ktorý by mal zabezpečiť až dvojnásobne väčšiu dátovú priepustnosť.

http://www.youtube.com/watch?v=SZFYmVHZ4QM

Nový iPad sa má začať predávať od 1. novembra a jeho cena pri 16 GB verzii WiFi začína na 499$. V LTE verzii sa cena vyšplhala na 629$. Na výber budú varianty v čiernom, sivom alebo bielom prevedení.

Apple na podujatí predstavil aj novší model iPadu mini. Ten prináša niekoľko podstatných vylepšení v podobe retina displeja s rozlíšením 2048 x 1536 pixelov a nového procesora Apple A7, ktorý oproti predchádzajúcej generácii tabletu poskytne až 4-násobne vyšší výkon. Očakávať môžete aj rovnakú 10 hodinovú výdrž na batériu, 5 Mpix iSight fotoaparát a Facetime HD kameru. Aj tu sa nachádza nové WiFi s podporou MIMO. Dizajn tabletu ostal nezmenený.

ipad-mini-retina

Začiatok predaja iPadu mini (2013) sa očakáva niekedy v priebehu novembra za cenu, ktorá sa pri 16GB modeli začína na 399$. Verzia s podporou mobilných sietí bude stáť 530$. Podobne ako iPad Air má byť dostupný aj v čiernej a sivej farbe.

22.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+