MojAndroid

Spoločnosť Samsung začala blokovať svoje smartfóny s operačným systémom Android. Prvé Informácie pochádzajú od anglického operátora Clove, ktorý získal nové smartfóny Samsung Galaxy Note 3 s upozornením, že zariadenia sú uzamknuté pre daný región. Samsung Nemecko neskôr vydalo oficiálne prehlásenie, ktoré prinieslo ďalšie detaily. Výrobca začal blokovať len zariadenia, ktoré sú vyrobené koncom júla 2013 a platí to pre modely Samsung Galaxy S III, Galaxy S II, Galaxy  S4, Galaxy S4 mini, Galaxy Note a Galaxy Note 3. Uzamknutie využíva MCC (Mobile Country Code) teda medzinárodné smerové číslo mobilnej siete vašej SIM karty.

samsung blokuje smartfony

Zariadenia sú blokované na SIM kartu v regióne, v ktorom ho majiteľ zakúpi. Napríklad, ak si u nás zadovážite nový smartfón, ktorý spadá pod nové pravidlá, budete ho môcť využívať so SIM kartou Európskeho operátora. Nebudete ho však môcť použiť so SIM kartou napríklad amerického alebo ázijského mobilného operátora. Taktiež platí pravidlo, že pokiaľ je zariadenie zakúpené inej krajine, ale používateľ ho pred vývozom neaktivuje, budete mať možnosť bezplatne odomknúť ho pomocou servisného partnera spoločnosti Samsung.

Spoločnosť však neinformovala dôvod, ktorý stojí za zavedením blokovania svojich zariadení. Pravdepodobne sa však jedná o zamedzenie šedého trhu, ktorý šíri zariadenia mimo distribučné kanálu a častokrát aj za vysoké ceny. Hoci sa v budúcnosti takmer určite objaví možnosť, ako odstrániť blokovanie SIM karty, s najväčšou pravdepodobnosťou príde používateľ o svoju záruku.

AKTUALIZÁCIA: 

Nové informácie vysvetľujú, že zariadenia je možné používať aj so SIM kartou iných mobilných operátorov mimo daný región. Smartfón vyrobený po spomínanom dátume je totižto odomknutý po prvom spustení, musí byť však aktivovaný so SIM kartou toho trhu, pre ktorý je určený. Ak si napríklad kúpite nový Galaxy Note na Slovensku a aktivujete ho v našej krajine, potom o budete môcť bezproblémovo používať aj v mimo Európy.

Zdroj: allaboutsamsung, gsmarena

27.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+