MojAndroid

Tento týždeň je vo svete mobilných technológií výnimočným. Najväčší konkurent Android zariadení, americký Apple totižto predstavil svoje nové smartfóny a pripomenul nám, čo chystá v novom systéme s označením iOS 7. Ako každý rok, aj v tomto prípade vyvolalo predstavenie nových iPhone-ov búrlivé diskusie o tom, čo všetko Apple okopíroval od ostatných a na rôznych fórach sa rozbehli neznášanlivé komentáre a odsudzovanie všetkého, čo výrobca s logom jablka predstavil. Treba však byť objektívnym – predstavil Apple nové technológie alebo niečo naozaj okopíroval od konkurentov?! Spoločne sa tejto téme budeme venovať v našom pravidelnom seriáli Téma týždňa.

iPhone 5S

Apple tento týždeň predstavil dva nové iPhony. Prvým z nich je iPhone 5C, ktorý je plastovou variantou iPhonu 5. Ten má byť konkurenciou pre Windows Phone zariadenia od Nokie a lacnejšie zariadenia od Android výrobcov. Výkonnejším z dvojice predstavených smartfónov je však iPhone 5S, ktorý prináša ako prvý na svete 64-bitový procesor, snímač odtlačkov prstov a ďalšie novinky z hardvéru i softvéru. Oba smartfóny však majú niečo spoločné – nový systém iOS 7. V čom sa podobá na systém Android od Googlu?

Náš tip
Apple predstavil farebný iPhone 5C a nový iPhone 5S so 64-bitovým čipom a snímačom odtlačkov

Kopírovanie? Nie, iba inšpirovanie…

Hneď na začiatku je potrebné poznamenať, že Apple už dlhé roky vedie súdne spory s výrobcami smartfónov a tabletov po celom svete. Minulý a hlavne tento rok boli pre súdne spory najdôležitejšími a Apple dokázal obmedziť predajnosť niekoľkých zariadení v európskych krajinách. Je od neho preto múdre predstavovať novinky, ktoré sa viac než nápadne podobajú na súčasti systému Android? Aj keby nikto Apple nežaloval, môže to uškodiť ich povesti medzi používateľmi a fanúšikmi mobilných zariadení. To však ukáže až budúcnosť a teraz je na vynášanie rozsudkov ešte príliš skoro. Už počas týchto dní sa však rozmáhajú zábavné videá a články uťahujúce si z amerického giganta…

PancakeS_iPhone_5S_01 iPhone_5C_crocs

Náš tip
iPhone 5S a 5C sa po predstavení stali terčom posmeškov

Keď sa bližšie pozrieme na systém iOS 7 od spoločnosti Apple, nachádzame niekoľko podobností s Androidom. V prvom rade to je určite notifikačná lišta, ktorá obsahuje skratky pre rýchle ovládanie základných funkcií iPhonu. Narozdiel od Androidu sa však “vysúva” zo spodnej časti a ponúka tiež iné grafické spracovanie. Stačí to však na to, aby boli tieto súčasti systému úplne odlišné a bolo by ich možné (v prípadne Applu) nazvať novinkami? Posúďte sami. Ďalšou súčasťou systému iOS 7 je nový hlasový asistent Siri. Ten sa po prvýkrát pri zadávaní hlasových príkazov zameriava na to, kde sa nachádzate a čo v tej chvíli robíte, aby vám mohol ponúknuť aktuálne informácie z cestnej premávky alebo vám ukázať miesta, ktoré by ste mohli vo svojom okolí navštíviť. Počkať, neponúka tieto funkcie aj Android asistent Google Now?!

io7-new

Ak máte radi hudbu, tak ste možno zachytili predstavenie aplikácie iTunes Radio. A tiež možno aj to, že ponúka veľmi podobné funkcie ako aplikácia Google Play Music All Access. S hudbou súvisí aj posielanie súborov, ktoré je v systéme iOS 7 (konečne) dostupné aj bezdrôtovo pomocou služby Air Drop, ktorú Apple ponúka vo svojich notebookoch. Veľmi podobným systémom však funguje aj funkcia Android Beam s tým rozdielom, že vyššiu ochranu prenosu zabezpečuje párovanie cez NFC, nie priamo cez Wi-Fi sieť. Ani jednu z noviniek spoločnosti Apple však nemôžeme označiť za “okopírovanú” a najvhodnejšie slovo, ktoré sa v tejto situácii dá použiť je “inšpirácia”. Áno, Apple sa jednoznačne nechal inšpirovať – niečím, čo je dobré a čo majú ľudia radi.

Apple novinky, ktorými sa “inšpiruje” v budúcnosti Android?

Okrem vecí, ktoré ľudia označujú za “okopírované” musíme napísať, že Apple predstavil aj novinky, ktoré sme v mobilnom svete ešte nevideli. Prvou, a zrejme aj najdôležitejšou, je 64-bitový mobilný procesor. Ten Apple umiestnil do smartfónu iPhone 5S a prisľúbil pri tom, že na tomto procesore pôjdu bezproblémovo aj aplikácie a hry v 32-bitovom kóde. To, že je 64-bitový procesor ďalším krokom vo vývoji mobilných CPU potvrdil aj Samsung, ktorý sa nechal počuť, že 64-bitový procesor prinesie vo svojom najnovšom smartfóne. Okrem toho, že takéto procesory umožňujú použitie vyššieho výkonu, podporujú aj RAM o veľkosti viac ako 4 GB.

64

Náš tip
Samsung vyrobí smartfón so 64-bitovým procesorom. Len preto, že ho ma iPhone 5S?

Hardvérovou novinkou je tiež Touch ID. Ide o snímač odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený priamo v hlavnom tlačidle iPhone-u. Okrem odomknutia displeja je však jeho použitie veľmi okresané a pomocou odtlačku už môžete potvrdiť len platbu cez iTunes. Škoda, vedeli by sme si predstaviť použitie takejto zabezpečovacej technológie v ďalších súčastiach systému (uložené heslá, uzamykanie SMS správ, uzamykanie citlivých bankových, či iných aplikácií, atď.). Treba sa však povzniesť nad všetko ohľadom bezpečnosti mobilných zariadení a pripomenúť si aféru s americkými bezpečnostnými agentúrami, ktoré majú vraj prístup ku všetkým Android a iOS zariadeniam. Okrem hesiel a citlivých dát by takto agentúry mohli (v najhoršom možnom scenári budúcnosti) vďaka čítačke Touch ID získavať aj odtlačky prstov, čo by možno uľahčilo boj s kriminalitou, no treba si položiť otázku – naozaj chceme, aby o nás agentúry vedeli všetko?

iPhone 5S

Náš tip
NSA má prístup k všetkým Android, iOS alebo BlackBerry smartfónom

Apple má aj zmysel pre humor. Pri predstavení svojho nového iPhonu 5S sa nezabudli pozastaviť pri jeho displeji a poznamenať, že neobsahuje žiadne PVC, je šetrný k prírode a je “Android-free”. Naozaj si robí Apple srandu z toho, že ich displej nemá nič spoločné s Androidom, keď sa niekoľko jeho funkcií veľmi podobá na tie, ktoré ponúka systém od Googlu?!

iphone-5s

Nový systém iOS 7 aj nové smartfóny iPhone 5C a iPhone 5S sú však nepochybne zaujímavými novinkami na trhu s mobilnými zariadeniami. Či už v sebe majú niečo spoločné s Androidom alebo nie, nútia ostatných výrobcov makať na nových smartfónoch a funkciách a už teraz sa tešíme na to, čo predstaví Google v systéme Android KitKat 4.4. Položia novinky z nového Androidu iOS 7 na lopatky? To teraz na isto nevieme, čo však vieme je fakt, že súperenie medzi Apple-om a Android výrobcami bude pokračovať. Aj keď je nezmyselné a každý by sa mal sústrediť len na vývoj svojich noviniek. Aký máte názor na Apple novinky vy?

Zdroj: PocketNow

15.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+