MojAndroid

Nie je už žiadnym tajomstvom, že najnovší smartfón od Apple, iPhone 5S, disponuje ako prvý na svete 64-bitovým procesorom. Zdá sa však, že onedlho sa k nemu pridajú ďalší výrobcovia so Samsungom na čele. Juhokórejský výrobca totižto nechce dlho nechať Apple na výslní slávy a technologickej dominancie. Samsung preto už teraz informoval, že ich ďalší smartfón bude obsahovať 64-bitový procesor.

64

Je však 64-bitové spracovanie údajov v smartfónoch potrebné? Vo výkone sa to pravdepodobne až takým zásadným spôsobom neprejaví. Hlavnou výhodou je možnosť pracovať s pamäťami RAM do kapacít väčších ako 4GB. Súčasné smartfóny však sťažka dosahujú hodnoty 3GB (najnovší Galaxy Note 3). Zdá sa teda, že momentálne je 64-bitový procesor len akousi ukážkou technologickej dominancie. Nepochybujem o tom, že v najbližšom roku sa takéto procesory v mobilných zariadeniach stanú viac bežnými. Ich použitie však pre používateľa pravdepodobne nebude mať žiadnu pridanú hodnotu. Aspoň zatiaľ nie.

Kedy sa objaví prvé zariadenie s Androidom so 64-bitovým procesorom? To si zatiaľ netrúfam presne povedať, mohlo by to však byť ešte do konca tohto roka alebo začiatkom toho budúceho. Samsung Galaxy S5 ním bude s veľkou pravdepodobnosťou disponovať. Otázne ostáva, či sa s uvedením Androidu 4.4 KitKat dočkáme 64-bitového OS, ktorý by výhody takýchto čipov vedel využiť.

Zdroj: Sammobile

12.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+