MojAndroid

V našom pravidelnom nedeľnom seriáli Téma týždňa rozoberáme to najzaujímavejšie, čo ste na našom webe mohli počas týždňa vidieť a čítať. Dnes vám samozrejme prinášame prehľad z výstavy IFA 2013 v Berlíne, ktorej sme sa aj osobne zúčastnili formou nášho šéfredaktora Michala. Novinky z mobilného segmentu na tejto výstave predstavili spoločnosti ako Asus, HTC, Lenovo, LG, Samsung či Sony. Viete, ktoré to boli?

miss ifa paket

Asus ukázal nové tablety v rôznych veľkostiach a tabletofón Fonepad

Spoločnosť Asus patrí vo svete medzi najlepších výrobcov Android tabletov, čo dokazuje už niekoľko rokov. Na výstavu IFA 2013 si preto priniesla hneď niekoľko zariadení z tejto oblasti, ktoré na výstave aj odprezentovala. Android tablety spoločnosti Asus nesú označenie MeMo Pad a Transformer Pad, a pod týmito názvami boli na výstave aj prezentované. Spoločnosť však ukázala svetu aj nový tabletofón s označením Fonepad a hybridný tablet s operačnými systémami Windows 8 a Android 4.2 Jelly Bean. Od najmenšieho po najväčší predstavil Asus svoje produkty Asus Fonepad 6, Asus MeMo Pad 8, Asus MeMo Pad 10, Asus Transformer Pad TF701T a Asus Transformer Book Trio. Viac detailov o týchto zariadeniach a živé fotografie priamo z Berlína nájdete v samostatných článkoch.

ASUS-Fonepad-Note6-IFA2013-6

ASUS-Transformer-Book-Trio-IFA2013-5 ASUS-Fonepad7-IFA2013-2

Asus na IFA 2013

HTC One v modrej farbe

Taiwanský výrobca mobilných zariadení HTC síce na IFA 2013 nepredstavil žiadne nové zariadenie, fanúšikom však ukázal aspoň svoju najnovšiu vlajkovú loď HTC One v novej farebnej verzii. Modrý smartfón upútal pozornosť viacerých okoloidúcich a neunikol ani bystrému pohľadu nášho šéfredaktora, ktorý ho zachytil na živých fotografiách.

HTC-One-blue-IFA2013-4

HTC-One-blue-IFA2013-11 HTC-One-blue-IFA2013-6

HTC na IFA 2013

Lenovo v najvyššej lige vďaka smartfónu Vibe X

Hoci spoločnosť Lenovo na IFA 2013 predstavila niekoľko smartfónov, takmer žiadny z nich sa nebude predávať na našom trhu. Z celého portfólia noviniek vám tak predstavujeme len smartfón Lenovo Vibe X, ktorý spoločnosť Lenovo vracia do hry o najlepšie vybavený smartfón na trhu. Však displej s 5″ uhlopriečkou a Full HD rozlíšením, 4-jadrový procesor a 2 GB operačnej pamäte majú naozaj len top modely výrobcov.

Lenovo-VibeX-IFA2013-8

Lenovo-VibeX-IFA2013-12 Lenovo-VibeX-IFA2013-19

Lenovo na IFA 2013

LG ukázal svetu novú vlajkovú loď G2

LG G2 nie je na trhu horúcou novinkou a svetu je známy už nejaký ten deň, avšak naživo sme ho mali možnosť vidieť až na berlínskom výstavisku. Vlajková loď spoločnosti pre najbližšie obdobie je typická svojim špeciálnym tlačidlom na zadnej strane, no ponúka aj ďalšie vymoženosti, akými je napríklad 5,2″ displej s Full HD rozlíšením či nový fotoaparát, ktorý ponúka niekoľko výnimočných funkcií. Objektom nášho fotoaparátu si ho môžete prezrieť v článku uvedenom nižšie.

LG-G2-IFA2013-13

LG-G2-IFA2013-6 LG-G2-IFA2013-7

LG na IFA 2013

Samsung priniesol nové Note-y a svoje prvé inteligentné hodinky

Na berlínskom výstavisku nechýbal ani najväčší výrobca mobilných zariadení, spoločnosť Samsung. Verejnosti tu ukázal niekoľko zaujímavých zariadení, z každej kategórie niečo. Rozhodne najočakávanejšou novinkou bol pokračovateľ pracovnej série smartfónov Note s názvom Samsung Galaxy Note 3, ktorý zaujal najmä podnikateľskú sféru a fanúšikov stylusu v smartfóne. Z kategórie Note však Samsung ukázal aj nový tablet Samsung Galaxy Note 10.1, ktorý je rovnako špecifický prítomnosťou stylusu, čím je zaujímavým najmä pre študentov a firemnú klientelu. Čerešničkou na torte sú novo-predstavené inteligentné hodinky Samsung Galaxy Gear, ktoré sú ideálnym doplnkom pre tablet aj smartfón zo série Note. Nie však len pre ne. Viac informácií o jednotlivých novinkách nájdete v podrobnejších článkoch priložených nižšie, samozrejmosťou sú tiež živé fotky priamo z miesta diania.

Samsung-Galaxy-Note3-IFA2013-25

Samsung-Galaxy-Note10-IFA2013-1  Samsung-Galaxy-Gear-IFA2013-12

Samsung na IFA 2013

Sony predstavil novú vlajkovú loď, hodinky aj externé objektívy pre svoje smartfóny

Prezentácia spoločnosti Sony stála taktiež za to. Však japonskí majstri predstavili hneď niekoľko zariadení z kategórie mobilných produktov. Najviac zaujala zrejme vlajková loď pre rok 2014, smartfón Sony Xperia Z1, ktorý je odolným nasledovníkom populárnej Xperie Z. Rovnako však upútali zrak prítomných aj vymeniteľné objektívy s označením Sony QX, ktoré majú uspokojiť hlavne fanúšikov mobilnej fotografie. Samozrejme, Sony predstavilo rovnako svoje nové inteligentné hodinky, už druhé v rade. Ich názov Sony SmartWatch 2 je pre daný produkt príznačný a už teraz sa tešíme, keď ich budeme môcť otestovať rovnako, ako prvú generáciu. Okrem týchto zariadení sme na IFA 2013 mali možnosť po prvýkrát vidieť tiež tabletofón Sony Xperia Z Ultra.

SONY-Xperia-Z-Ultra-IFA2013-15

SONY-SmartWatch2-IFA2013-7 SONY-QX-Lense-IFA2013-3

Sony na IFA 2013

Záver: Trendom sú inteligentné hodinky a Full HD displeje

Tak ako sme predpokladali už v minulosti, výstava IFA 2013 len potvrdila to, že trendom najbližšieho obdobia sú Full HD displeje rôznych uhlopriečok v smartfónoch aj tabletoch. Výrobcovia sa tiež predbiehajú v tom, kto prinesie výkonnejší model tabletu alebo smartfónu a veľmi zaujímavým príslušenstvom pre mobilné zariadenia sa stali inteligentné hodinky, ktorým bude patriť celý budúci rok. Výber tých najzaujímavejších zariadení vám prinesieme v samostatnom článku, ktorý si pripravuje náš šéfredaktor Michal, ktorý bol priamo na mieste konania výstavy IFA 2013, v nemeckom Berlíne.

Cestu a pobyt redaktora na IFA 2013 v Berlíne hradila spoločnosť Samsung, ďakujeme za pozvanie.

8.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+