MojAndroid

Microsoft vydal prekvapujúce tlačové vyhlásenie, podľa ktorého súčasný generálny riaditeľ spoločnosti, Steve Ballmer, odíde zo svojej funkcie niekedy v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. V čele spoločnosti zotrvá už len do chvíle, kedy špeciálne zostavený výbor vyberie jeho nástupcu. Členom tohto výboru je aj bývalý riaditeľ Microsoftu Bill Gates.

Špekuluje sa, že za Ballmerovým nečakaným odchodom sú neuspokojivé výsledky spoločnosti v poslednom období. Tablety Surface s operačným systémom Windows RT sa ukázali ako absolútny prepadák, neoslnili ani predaje nového Windows 8 a mobilný operačný systém Windows Phone 8 stále nedokáže trhovým podielom konkurovať dvom najväčším rivalom – Androidu a iOS.

Business Leaders Gather In Detroit For The National Business Summit

Ešte 11. júla 2013 pritom Microsoft ohlásil zmenu svojej stratégie, reorganizáciu spoločnosti a výraznejšie zameranie aj na hardvérovú oblasť. V tejto oblasti sa v minulosti Microsoftu väčšinou nedarilo, okrem spomínaných tabletov Surface neuspel ani multimediálny prehrávač Zune, či už takmer zabudnutá dvojica telefónov Kin One a Kin Two. Naopak, úspechom bola napríklad herná konzola Xbox 360.

Ballmer navyše transformoval aj vnútornú štruktúru spoločnosti, namiesto divízií ju rozdelil na oddelenia podľa účelu zariadení a poskytovaných služieb – (operačné systémy, zariadenia, aplikácie a služby). Jeho odchod je teda prekvapujúci aj z tohto dôvodu, nakoľko transformácia ešte nie je dokončená a ak sa novému šéfovi Ballmerova vízia nebude páčiť, celý proces možno začne odznova.

So zverejneným odchodom sa prirodzene začalo hovoriť o jeho potenciálnych nástupcoch. Výbor bude nového riaditeľa hľadať medzi terajšími zamestnancami, ale aj mimo spoločnosti. Ešte pred zverejnením Ballmerovho odchodu bol za jeho nástupcu považovaný jeden z najvplyvnejších manažérov spoločnosti, Steven Sinofsky. Ďalšou kandidátkou je Julie Larson-Green, viceprezidentka spoločnosti, ktorá mala na starosti napríklad konzolu Xbox. Výbor však pravdepodobne zatiaľ nemá vybratého jednoznačného favorita a môžu sa objaviť aj iné, neočakávané mená.

Ballmer pracoval v Microsofte od roku 1980 a na čele spoločnosti stál od roku 2000, kedy na najvyššom poste vystriedal spomínaného Billa Gatesa. Je známy ako excentrický šéf, plný energie a preslávil sa tiež svojimi svojráznymi výstupmi, ktorými zabával publikum pri viacerých prejavoch. Za jeho éry vydal Microsoft niekoľko operačných systémov, ktoré sú jeho kľúčovým produktom. Za jednoznačne úspešné sa dajú považovať Windows XP a Windows 7, s menším ohlasom sa stretli Windows Vista a Windows 8. V období posledných 10 rokov boli výsledky spoločnosti prevažne stabilné, zatiaľ čo konkurenti ako Google, Apple či Amazon výrazne rástli. Akciové trhy zareagovali na Ballmerov ohlásený odchod pozitívne a akcie Microsoftu stúpli približne o 7 až 9%.

Zdroj: techcrunch.com

24.8.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+