MojAndroid

Cena dnešných smartfónov a tabletov s operačným systémom Android prevyšuje často aj hranicu 500 EUR. Pre niekoho je však aj smartfón za 80 EUR neoceniteľnou súčasťou života. Strata alebo krádež takéhoto zariadenia znamená pre mnohých nočnú moru a my vám dnes v Téme týždňa ukážeme, čo máte robiť, keď k tejto nechcenej udalosti nešťastnou náhodou dôjde. Túto tému sme si zvolili pri príležitosti predstavenia služby Android Device Manager, ktorú si v tomto článku aj priblížime a predstavíme do detailov.

android-device-manager-01

Náš tip
Android Device manager je online, nájde alebo vymaže stratený smartfón

Úvod: Čo je Android Device Manager a ako vám pomôže so strateným alebo ukradnutým telefónom

Android Device Manager je nová služba od spoločnosti Google, ktorá je vrámci aktualizácie natívnej aplikácie Google Services “potichu” nainštalovaná do každého Android zariadenia so systémom vo verzii 2.2 a vyšším. Má 3 hlavné funkcie – na diaľku dokáže lokalizovať váš stratený alebo ukradnutý smartfón či tablet, dokáže spustiť hlasité vyzváňanie, a to aj v prípade, že je v smartfóne zapnutý tichý režim a pomocou príkazov v internetovom prehliadači dokážete zariadenie na diaľku aj vymazať. Android Device Manager však musíte mať vopred zvolený ako “Správcu zariadenia”, čo si ukážeme nižšie, a zariadenie musí byť v čase ovládania na diaľku pripojené na internet. Android Device Manager je tiež prepojený s našim Gmail účtom, pomocou ktorého môžete svoje zariadenie ovládať. Ak teda zlodej alebo nálezca nájde vaše Android zariadenie a akýmkoľvek spôsobom (vymazaním, obnovením továrenských nastavení, zmenou, …) odstráni vaše Google konto zo zariadenia, služba je nepoužiteľná.

android-device-manager-1

Návod: Ako aktivovať Android Device Manager vo vašom zariadení

Aby ste si vo svojom Android zariadení mohli aktivovať Android Device Manager, musíte ho vo svojom Android zariadení mať nainštalovaný. Inštalácia by mala prebehnúť automaticky, ak pravidelne aktualizujete všetky svoje aplikácie cez Google Play Store a to, či Android Device Manager vo svojom smartfóne máte nainštalovaný, zistíte v Nastavenia -> Bezpečnosť (Zabezpečenie) -> Správcovia zariadenia. Ak sa v zozname nachádza Android Device Manager (Správca zariadení Android po slovensky), zaškrtnite ho, čím službu aktivujete.

android-device-manager-4 2013-08-11 11.01.31 android-device-manager-3 android-device-manager-5

V prípade, že v zozname nenájdete Android Device Manager, môžete si ho stiahnuť a nainštalovať manuálne pomocou tohto .apk súboru. Za správne fungovanie takto nainštalovanej služby však neručíme.

Návod: Ako použiť Android Device Manager v prípade potreby

V prípade, že ste svoje zariadenie stratili alebo vám ho niekto odcudzil, navštívte stránku Android Device Managera. Jednoduché prostredie vám automaticky lokalizuje váš smartfón a pomocou menu v hornom ľavom rohu môžete nechať zariadenie hlasito zvoniť po dobu 5 minút (zvonenie deaktivujete stlačením tlačidla vypínania) alebo ho môžete vymazať. Obe možnosti budú funkčné iba v prípade aktívneho internetového pripojenia, na geolokalizáciu musí byť dokonca zariadenie aj na mieste dosahu GPS satelitov a musí mať aktivovanú možnosť sledovania polohy.

android-device-manager-web

Webstránka služby umožňuje lokalizovanie všetkých zariadení, v ktorých ste prihlásení pomocou svojho Google účtu. Zariadenia môžete priamo v prehliadači aj premenovať alebo môžete pomocou tlačidla v pravom hornom rohu okna obnoviť informácie o vašom zariadení. Vymazanie dát, ktoré môžete na diaľku vykonať, odstráni z vášho zariadenia všetky dáta (obnoví zariadenie na továrenské nastavenia), preto vám odporúčame použiť túto funkciu len v prípade núdze a ako posledné možné riešenie. Za prípadné škody alebo ujmy na vašom zariadení pri vykonaní akýchkoľvek zmien cez Android Device Manager portál MôjAndroid.sk v žiadnom prípade nezodpovedá.

Alternatívy pre nájdenie a ovládanie strateného alebo odcudzeného zariadenia

Okrem služby Android Device Manager existuje niekoľko ďalších spôsobov, pomocou ktorých môžete lokalizovať alebo ovládať vaše stratené či ukradnuté Android zariadenie. Najčastejšie ide o špecializované aplikácie alebo antivírusové programy pre Android zariadenia, ktoré vrámci funkcionality ponúkajú možnosť ovládania smartfónu či tabletu na diaľku. Vo väčšine prípadov ponúkajú aplikácie aj webové rozhrania, takže princíp ovládania či mazania smartfónu a tabletu je veľmi podobný ako vo vyššie uvedenom príklade. Špeciálnou aplikáciou je Plan B od spoločnosti Lockout, ktorá ponúka vlastné antivírusové riešenie. Túto aplikáciu môžete ako jedinú nainštalovať na zariadenie až po strate či odcudzení priamo cez Google Play Store a tým ho lokalizovať, či inak ovládať.

Verzia: 10.21.1-71c0cca
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 10.21.1-71c0cca
Aktuálna cena: Zdarma

Náš tip
Lookout Security & Antivirus dokáže odfotiť zlodeja telefónu

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Náš tip
avast! Mobile Security prešiel aktualizáciou

Verzia: 3.1.0
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 3.1.0
Aktuálna cena: Zdarma

Náš tip
TrustGo Antivirus

Verzia: 4.1.0.4063
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 4.1.0.4063
Aktuálna cena: Zdarma

Verzia: 1.8.0
Aktuálna cena: Zdarma

Náš tip
Nová verzia Prey Anti-Theft prináša nové prostredie a vylepšenú ochranu vášho zariadenia
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Riešenia od výrobcov Android zariadení

Vlastné riešenie lokalizovania a ovládania zariadenia ponúkajú aj výrobcovia Android smartfónov a tabletov. Spoločnosť HTC umožňuje vymazať zariadenia HTC One a HTC One X+ cez webové rozhranie stránky HTCSense.com, Samsung zas ponúka lokalizáciu zariadenia cez službu findmymobile.samsung.com. Podobné riešenie prináša aj spoločnosť Sony, ktorá len prednedávnom uverejnila službu My Xperia, pomocou ktorej môžete lokalizovať a na diaľku ovládať svoje Xperia zariadenie.

Náš tip
HTC prináša novinky – nastaviť telefón si môžete aj cez web, vracia sa HTCSense.com

Náš tip
Recenzia | Samsung Galaxy S4 | Nová hviezda z radu Galaxy – časť Operačný systém

Náš tip
Bezpečnostná služba My Xperia bude dostupná v najbližších týždňoch

Záver: Ktorú službu používate vy?

Android so svojou štruktúrou aplikácií ponúka niekoľko spoľahlivých aplikácií pre nájdenie a ovládanie strateného alebo odcudzeného zariadenia. Či už ide o Android Device Manager alebo inú aplikáciu či službu, vždy máte možnosť, ako svoje zariadenie lokalizovať, nájsť alebo vymazať dáta, ktoré nechcete nikomu ukázať. Zaujíma nás však, ako sa k tejto myšlienke staviate vy a ktorú aplikáciu na zabezpečenie svojho smartfónu proti strate alebo lúpeži používate! Napíšte nám do komentárov pod tento článok a budeme radi, ak budete hlasovať aj v našej ankete.

Na zabezpečenie zariadenia proti strate alebo ukradnutiu a na jeho ďalšie lokalizovanie a ovládanie používam:

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...
11.8.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+