MojAndroid

Dnes nie sme v bezpečí ani pred vlastným smartfónom a notebookom. A možno sme len paranoidní. Tak či onak, vďaka anonymnému vyhláseniu od bývalého amerického úradníka svetoznámy denník Wall Street Journal informoval o tom, že americká bezpečnostná agentúra FBI dokáže na diaľku zapnúť mikrofón na smartfóne alebo notebooku a odpočúvať akékoľvek rozhovory v jeho blízkosti. A vraj nejde ani o novinku a takéto praktiky sú bežné už niekoľko rokov.

fbi-odpocuvanie

Podobný prípad odpočúvania sa vraj uskutočnil už v roku 2004, kedy FBI v projekte “Roving Bugs” odpočúvala údajných gangstrov a veľmi znepokojujúco pôsobí aj príklad z roku 2002, kedy FBI kontrolovala zločinca cez hovory na tiesňovú linku, ktoré pravidelne uskutočňoval zo svojho auta. V agentúre FBI je vraj samostatné oddelenie určené na takéto nelegálne odpočúvanie, pričom agentúra na tieto postupy využíva programy od súkromných firiem, ktoré odkupuje na “neznáme účely”. Softvér do počítača či smartfónu môže používateľ vložiť sám pomocou nastrčeného USB kľúča, prípadne len obyčajným otvorením dokumentu alebo nejakého súboru z e-mailu, ktorý na pozadí spustí špehovací kód v makre. Program následne pracuje ako vírus a po pár sekundách dokáže umelo zapnúť mikrofón a nahrať audio záznam z rozhovoru v okolí notebooku alebo smartfónu, ktorý samozrejme obratom pošle späť do agentúry.

obama-fbi

Aj napriek niekoľkým nepriamym dôkazom takéto praktiky odmietajú priamo FBI aj Google, ktorí sa na túto tému radšej ani nevyjadrili. Zrejme netreba zvýrazňovať, že akákoľvek vláda (a jej agentúry) potrebuje na odpočúvanie a nahrávanie rozhovorov špeciálne povolenia a tým, že podobné projekty zakryje pod štítok “štátne tajomstvo” ich to k takejto činnosti neoprávňuje. Je smutné, čo sa v dnešnom svete deje bez akéhokoľvek trestu a že za tým stojí práve vláda a jej agentúry, ktoré by mali podobné veci vyšetrovať ako zločin a eliminovať ich z nášho okolia.

Zdroj: TheVerge

2.8.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+