MojAndroid

Motorola Moto X je smartfón spoločnosti Google, ktorý by mal doplniť sériu zariadení s označením Nexus. Nakoľko Google prednedávnom spoločnosť Motorola kúpil, pôjde o prvé zariadenie s Androidom, ktoré si vyrobí sám Google. Čo všetko ponúkne a aké špecifikácie bude mať, sa dočítate v našom článku, kde zhrnieme všetky informácie o tomto zariadení. Tému týždňa: Všetko, čo vieme o smartfóne Motorola Moto X budeme postupne aktualizovať, takže si odkaz na tento článok dobre uchovajte.

Motorola Moto X Schmidt

Náš tip
Motorola potvrdila X Phone, dostupný bude v lete

Konštrukcia

Smartfón Motorola Moto X by mal prísť s konštrukciou “primeraných rozmerov”. Okrem toho by však zákazníkov mal zaujať najmä vysokým stupňom personalizácie, čo umožní voliteľný zadný kryt. Ten ponúkne nielen 16 farebných variantov, ale aj možnosť skrášlenia vzorom alebo gravírovaním vami zvoleného textu. Google údajne plánuje taký vysoký stupeň personalizácie, že by Motorola Moto X mohla prísť na trh aj s dreveným, kovovým alebo dokonca tkaným zadným krytom. Ide však len o špekulácie a použitie ušľachtilých materiálov zatiaľ nie je potvrdené. Možnosť vysokej personalizácie však hodnotíme kladne, dnes chce byť každý používateľ voči ostatným odlišný, k čomu mu Motorola Moto X môže perfektne poslúžiť.

Motorola Moto X 1

Náš tip
Motorolu Moto X si navrhnete podľa seba

Okrem personalizácie je už takmer jasné, že Motorola Moto X príde na trh so 4,7″ displejom s HD rozlíšením. O aký typ displeja pôjde zatiaľ nie je celkom jasné, malo by ísť o typ OLED, spoločnosť Motorola však spracovaním displejov patrí ku špičke, a tak sa nemáme čoho obávať. Telo zariadenia by malo podľa viacerých zdrojov disponovať aj niekoľkými energeticky nenáročnými senzormi, ktoré by mali uľahčiť a vylepšiť používanie tohto zariadenia. Viacero zdrojov pri Motorole Moto X uvádza aj vyššiu odolnosť, tú by mohli zabezpečovať odolné materiály krytu a ochranné sklo na displeji. To by vraj dokonca mohlo byť zafírové. 

Náš tip
Motorola Moto X – Aké úpravy umožní používateľovi?

Motorola Moto X 2

Náš tip
Motorola Moto X bude mať voliteľný kryt z dreva, kovu či keramického materiálu [Dohady]

Výkon

O výkon by sa mal starať v tomto prípade 2 alebo 4-jadrový procesor Snapdragon s taktom jadier na frekvencii 1,7 Ghz, ktorý bude doplnený o 2 GB operačnej pamäte. Prítomné by mali byť aj viaceré pamäťové varianty – 32 GB a zrejme aj 16 GB verzia. O použití pamäťovej karty sa zatiaľ nikde nehovorilo, podľa nás by však toto zariadenie použitie pamäťových kariet malo podporovať. Nakoľko bude Motorola Moto X disponovať buď čistým, alebo len mierne upraveným Androidom, výkon by mal byť viac než postačujúci a rýchlosťou by mal konkurovať aj zariadeniam ako HTC One alebo Samsung Galaxy S4.

Náš tip
Motorola Moto X má mať 10Mpix fotoaparát, dvojjadrový procesor

Aktualizácia 14.7.2013, 14:30

Na internet sa dostalo video s bežiacim benchmarkom CPU Identifier, ktorý poukazuje na použitie 2-jadrového procesora, avšak výsledok benchmarku a prítomný grafický chip Adreno 320 skôr poukazujú na to, že by malo ísť o 4-jadrový procesor. Uvidíme, ako sa vyjadrí autor samotnej aplikácie.

Multimédiá

Hlavným prvkom zadného krytu bude 10,5 Mpix fotoaparát označený ako Clear Pixel. Ten by mal priniesť koniec rozmazaným, tmavým, či inak nedokonalým fotografiám a výbornou správou je použitie pomeru strán 16:9 pri maximálnom rozlíšení, čo dnes používa len máloktoré zariadenie. Samozrejmosťou bude nahrávanie videa v rozlíšeni Full HD 1080p a chýbať by v tomto zariadení nemala ani predná kamera s 2 Mpix a HD videom. Fotoaparát bude doplnený aj o LED blesk.

Náš tip
Motorola Moto X: Clear Pixel fotoaparát a rýchle aktualizácie

Ďalšie informácie

Motorola Moto X by mala okrem už spomínaných vlastností prísť na trh aj so špeciálne upraveným softvérom. Ten by mal reagovať na každé vaše gesto a výhodou takéhoto správania by mohlo byť napríklad automatické spustenie fotoaparátu pri vytiahnutí zariadenia z vrecka a položení smartfónu na šírku, či napríklad automatické spárovanie s hands-free v situácii, keď vojdete do svojho auta. Motorola je známa svojou súčasťou systému zvanou Smart Actions, podobné funkcie by teda mal priniesť aj pripravovaný smartfón Motorola Moto X. Samozrejmosťou sú aj rýchle aktualizácie, aké poznáme zo zariadení Nexus.

Motorola Moto X Schmidt 2

Náš tip
Eric Schmidt vyfotografovaný s Motorolou Moto X

Zaujímavým je aj fakt, že by Motorola Moto X mala byť vyrábaná vo väčšine v USA. V meste Fort Worth v Texase by malo byť vyrobených až 70% všetkých súčiastok, OLED displej a procesor dovezie výrobca z Kórei. Cena zariadenia by pritom mala byť viac než priaznivá a v našich končinách by sa mohla pohybovať na úrovni 300 EUR, nakoľko má Moto X konkurovať zariadeniam ako Nexus 4, ktoré u nás zoženiete za približne 330 EUR. Podľa slov samotných výrobcov má Motorola Moto X zasypať priepasť medzi high a low-end Android zariadeniami, ktoré sa dnes na trhu dajú zakúpiť s cenovým rozdielom v stovkách EUR. Každý z nás má totižto nárok vlastniť výkonné zariadenie, ktoré pritom nemusí byť drahé, ako dokazujú páni z USA. Uvidíme teda, či svoju finančnú politiku dodržia a aj na naše územie príde Motorola Moto X za tak priaznivú cenu. Ak teda vôbec príde, nakoľko sa uvažuje o tom, že sa bude predávať len v USA a niekoľkých vybraných krajinách. Do Európy chce vraj Motorola prísť s o niečo lepším modelom, avšak za rovnako priaznivú cenu.

Motorola-Logo

Náš tip
Motorola predstaví Moto X možno už 11.júla

Motorola Moto X by sa mala v USA začať predávať už 23. augusta a dovtedy očakávame jej predstavenie. To bolo avízované už niekoľkokrát, avšak ani raz sa tak nestalo. Ostáva nám tak iba čakať na správy zo zámoria, ktoré nám príchod tohto najočakávanejšieho smartfónu roka oznámia. Dovtedy budeme zbierať ďalšie informácie o tomto zariadení a tento článok budeme pravidelne aktualizovať.

Aktualizácia 14.7.2013, 14:30

Neznámy pán s nickom KronikBudz na internete zverejnil video ukazujúce novú funkciu Motoroly Moto X, zvanú Open Mic. Ide o pokročilé hlasové zadávanie, ktoré reaguje na hlášku “okey moto magic” a je založené zrejme na populárnej službe Google Now. Motorola Moto X reaguje na hlasov povely dokonca aj v zablokovanom stave a pri vypnutom displeji, čo znamená, že vás smartfón neustále načúva. Pomocou hlasového zadávania funguje vytočenie vami zadaného kontaktu, pohyb po internetových stránkach, ale aj ďalšie interné príkazy.

13-1

Kúpite si Motorolu Moto X, keď sa u nás začne predávať?

Zobraziť výsledky

Loading ... Loading ...

Aktualizácia 14.7.2013, 16:00

Nové funkcie Motoroly potvrdzuje aj reklamné video mobilného operátora Rogers, kde je demonštrovaná nová funkcia Open Mic, ako aj rýchle spustenie fotoaparátu pomocou zatrasenia telefónom, či nový typ notifikácií využívajúci displej smartfónu. Ako novinky fungujú si môžete pozrieť na videu.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WCucvQ1VuOk

Aktualizácia 22.7.2013, 8:00

Okrem toho, že je už známy dátum predstavenia Motoroly Moto X – 1. august – sme sa dočkali aj prvej tlačovej fotografie tohto smartfónu. Tá potvrdzuje doteraz uniknuté zábery a vďaka zahraničnému zdroju sme získali takmer dokonalé detaily o tomto smartfóne. Tie zahŕňajú nielen technické špecifikácie, ale aj výsledky z benchmarkov a ďalšie snímky. Všetko vám prinášame nižšie.

Technické špecifikácie: 

  • 2-jadrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro MSM8960DT 1,7 GHz, jadrá ARMv7
  • Adreno 320 GPU,
  • 2 GB RAM,
  • 4,7″ displej, rozlíšenie 720 x 1184 (kvôli softvérovým tlačidlám),
  • 10,5 Mpix Clear Pixel fotoaparát s LED bleskom,
  • 2,1 Mpix predná kamera,
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac,
  • 16 GB vnútornej pamäte, z toho 12 GB dostupnej pre používateľa,
  • Android 4.2.2 Jelly Bean,
  • NFC,
  • 2200 mAh batéria,
  • výška 128,5 mm x šírka 65 mm,
  • kódové meno Ghost.

Výsledky benchmarkov naznačujú dostatočne vysoký výkon, v AnTuTu získala Motorola Moto X 18 753 bodov, v 3D Mark Ice Storm Extreme získal tento smartfón skóre cez 7000 bodov.

Motorola-Moto-X-fotografie

Zdroj: AA(1), AA(2), AP

22.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+