MojAndroid

Najnovšie výskumy spoločnosti We Are Social dokazujú, že iPhone 5 získava fatálne hodnotenia od svojich používateľov odkedy je na trhu. Spoločnosť pri prieskume zistila, že sa zákazníci najviac sťažujú práve na tento smartfón a jeho nedostatky. Každý piaty príspevok na sociálnej sieti obsahuje negatívne hodnotenie alebo výčitku voči iPhonu 5, pričom sa ľudia sťažujú na nový typ konektora, na nefungujúce Apple Mapy a na fakt, že sa iPhone 5 opäť podobá na svojho predchodcu a spoločnosť po dizajnovej stránke spravila len minimálne zmeny.

iphone5

Spoločnosť We Are Social spracovávala prieskum v oblasti sociálnych sietí, diskusných fór a blogov, pričom sa zamerala na dni, kedy boli predstavené 4 vlajkové lode spoločností – Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S4, Blackberry Z10 a Nokia Lumia 920. Výsledky spracovali do prehľadných štatistík a tie napovedajú, že najviac negatívnych komentárov získal práve smartfón od Applu, ktorému ľudia už pri predstavení zazlievali množstvo vlastností. Najviac sa komentoval nový typ nabíjacieho konektora, ktorý pre dovtedajších zákazníkov znamenal, že so starým káblom nový iPhone 5 nenabijú, na čom samozrejme zarobil hneď Apple, ktorý začal predávať nový Lightning kábel za príplatok. Na sucho samozrejme neostali ani nové Apple Mapy, ktoré boli v praxi nevyužiteľné a dizajn, ktorý spoločnosť neinovovala už niekoľko rokov. Objavilo sa aj niekoľko jedincov, ktorí sa sťažovali na poškodenie zariadenia – vraj im na každej fotografii spravil fotoaparát fialovú škvrnu a dokonca sa našiel aj prípad, ktorý mal odlupnutú farbu zo zadného krytu, takže bolo vidno hliníkový kryt v surovom stave.

“Najúspešnejšími predstaveniami boli tie, ktoré dokázali zaznamenať ľudskú predstavivosť a premeniť ju na nové funkcie, ktoré do zariadenia integrovali. Naopak, predstaveniam škodilo veľké množstvo predčasne uniknutých informácií a fotografií zariadenia, ktoré odobrali z jeho WOW efektu, ” hovorí Ed Kitchingman, senior analytik v spoločnosti We Are Social.

Najväčší úspech naopak zaznamenal Samsung pri predstavení Samsungu Galaxy S4. Až 56% všetkých príspevkov rozoberalo zachytávanie očí a ďalšie nové funkcie zariadenia, pričom ľudia zostávali prekvapení z toho, čo Samsung do svojej vlajkovej lode vložil. Len pre porovnanie, o nových funkciách a ich odlišnosti voči minulým sa v prípade iPhonu 5 diskutovalo len v 29% príspevkov. Spoločnosť We Are Social zaznamenala aj celkový počet príspevkov v deň predstavenia jednotlivých zariadení, kde prehľadne vyhráva Apple iPhone s 1,7 miliónom spomenutí na sociálnych sieťach a blogoch. Apple vykazoval v tento deň aj najsilnejšiu lojalitu k značke, pretože až 42% príspevkov hovorilo len o spoločnosti Apple ako takej. Spoločnosť We Are Social priniesla aj ďalšie zaujímavé výsledky prieskumu, ktoré poukazujú napríklad na to, že zo všetkých diskutujúcich bolo až 83% mužov a len 17% žien a rovnako spoločnosť na základe komentárov a príspevkov zistila, že Apple by mal predstaviť po prvýkrát v histórii dva zariadenia v jednom mesiaci – iPhone 5S aj iPhone 6.

prieskum-1

Aj napriek množstvo negatívnych komentárov zistila spoločnosť to, že iPhone 5 je najobľúbenejším smartfónom vo viacerých krajinách. V prvej desiatke obľúbenosti však kraľuje Samsung, ktorý má v čele rebríčku hneď niekoľko zariadení – nový Samsung Galaxy S4 aj Samsung Galaxy S3. Tie narozdiel od iPhonov svoji majitelia milujú a najčastejšie sťažnosti prišli len kvôli hardvérovej vade alebo problému s nabíjaním. Podobné výskumy sú vo svete veľmi obľúbené a preto veríme, že sa ich dočkáme aj v blízkej budúcnosti. Originálny článok zverejnil zahraničný denník Daily Mail.

6.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+