MojAndroid

Google v utorok oznámil odkúpenie sociálnej navigácie Waze za 1,3 miliardy dolárov. Ako spoločnosť uvádza vo svojom blogu, malo by to viesť k niektorým zlepšeniam na oboch stranách. Na rozdiel od Google, postavil totižto Waze svoju navigáciu na komunite ľudí, ktorí aktívne informujú o aktuálnej situácií na cestách. Pohyb takmer 50 miliónov používateľov Wazu je monitorovaný prostredníctvom GPS, vďaka čomu sa získavajú aj aktuálne údaje a mapové podklady. Tretina používateľov zdieľa s komunitou informácie o doprave, ako napríklad umiestnenie policajných hliadok, hustotu premávky a dopravné zápchy, nehody alebo iné varovania.

Google

Práve spôsob komunitného prístupu je pre Google určite viac než zaujímavý a bude sa ho snažiť rozšíriť aj do svojich ďalších služieb. My sme sa po akvizícii Wazu rozhodli spýtať spoločnosti Google, aké boli hlavné dôvody jeho kúpy a tiež to, aké má s ním plány do budúcnosti. Na naše otázky nám odpovedala Janka Zichová, PR manažérka českého a slovenského Googlu. 

Náš tip
Android navigácia DUEL | Google alebo Waze

TK_21-06-11_portret_Janka ZichovaAké sú dôvody akvizície spoločnosti Waze Googlom?

Waze buduje aktívnu komunitu, ktorá v reálnom čase pomáha ľuďom prekonať dopravné komplikácie a každodenné zápchy. Je pre nás kľúčové umožniť komunitám prispieť k zdokonaľovaniu našich máp a veríme, že práve komunita okolo Waze pomôže s vylepšovaním navigácie na Mapách Google.

Bude Waze aj naďalej fungovať samostatne a dokedy?

Produktový tím Waze bude v súčasnej dobe aj naďalej pôsobiť v Izraeli. Aplikácia Waze bude ďalej fungovať ako doteraz, pričom sociálne a komunitné funkcie z Waze plánujeme integrovať do Máp Google – podobne ako sme integrovali Zagat a súčasne zachovali aj samostatnú službu.

Odkedy ste plánovali a ako dlho trvali vyjednávania s Waze o ich kúpe?

Detaily týkajúce sa jednaní a kontraktov nezverejňujeme.

Ktoré funkcie Wazu sú podľa Google najhodnotnejšie?

Vďaka akvizícii budeme môcť do Máp Google integrovať tie funkcie, v ktorých je Waze najsilnejší – ide o sociálny a komunitný aspekt mapových služieb. Veríme, že z toho budú profitovať najmä samotní používatelia, pre ktorých budú Mapy Google ešte lepšie a praktickejšie.

Môžeme už v najbližšej budúcnosti očakávať nové funkcie v Google Mapách/Google navigácii alebo vo Waze?

V rámci vylepšovania Máp Google by sme radi využili aktuálne údaje o dopravnej situácii z Waze, taktiež by sme radi vylepšili aplikáciu Waze o vyhľadávanie Google. Konkrétny plán, ktorý by sme mohli potvrdiť, zatiaľ nemáme.

Bolo odkúpenie Waze aj strategickým krokom, aby ju nezískala iná konkurenčná spoločnosť, ako Facebook alebo Apple?

Najdôležitejším faktorom akvizície bol náš dlhodobý cieľ v čo najväčšom rozsahu zdokonaliť Mapy Google. Konkurencia tu vždy bola a Mapy Google nie sú jedinou aplikáciou, ktorú používatelia využívajú. Veríme, že prepojenie s Waze zachová vysoké tempo konkurencie a inovácií v oblasti mapových služieb online.

13.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+