MojAndroid

Možno to znie ako zo zlého sci-fi filmu, no skutočnosť je taká, že šváby ovládané smartfónom skutočne existujú. Za vývojom potrebných prostriedkov stojí spoločnosť  Backyard Brains, ktorá prišla so svojim projektom robo-švábov na Kickstarter. Projekt bol vo vývoji niekoľko rokov, no teraz môže byť v prípade úspešného financovania konečne dostupný aj pre širokú verejnosť.

robosvab

Robo-šváby sú spojením živého organizmu s elektronikou. Šváby využívajú ku navigácií v priestore tykadlá na hlave, ktoré sú citlivé na dotyk a zápach. Ak napríklad šváb narazí do steny, otočí sa od nej a pokračuje ďalej. Neuróny premenia informáciu o dotyku na elektrický impulz a prenášajú ho do mozgu.  Backyard Brains vyvinuli špeciálny systém s elektronikou, ktorý sa pripevní na švába a stimuluje tieto impulzy. Vďaka tomu je možné ovládať smer jeho pohybu aj na diaľku a to prostredníctvom vstavaného Bluetooth. K dispozícii je aj aplikácia pre platformy iOS a Android, zatiaľ však nie je kompatibilná so všetkými modelmi smartfónov.

robosvab 1c4876412932571895f96e3cd2bbf576_large

Tento zaujímavý projekt nie je určený veľmi pre bežné použitie a jeho autori ho skôr odporúčajú používateľom, ktorí sa chcú vzdelávať. Samotný balíček pozostáva z troch elektród, elektroniky a batérie. Jeho cena sa pohybuje na úrovni 100$.

Zdroj: Kickstarter

12.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+