MojAndroid
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém

Ako bolo spomenuté v predchádzajúcej kapitole, telefón obsahuje Android 4.1.2 Jelly Bean, doplnený používateľským rozhraním Timescape, ktoré Sony bežne používa vo svojich modeloch.  To sa síce vizuálne odlišuje od čistého Androidu, ale telefón nijako výrazne nezaťažuje. Navyše pôsobí veľmi solídnym a konzervatívnym dojmom a nenašli sme nič, čo by nám nejako prekážalo.

Sony Xperia L - screenshot 2 Sony Xperia L - screenshot 4 Sony Xperia L - screenshot 3

Pri prvom prihlásení telefón ponúkne klasickú paletu nastavení, pozostávajúcu z piatich krokov, týkajúcich sa výberu jazyka, nastavenia internetu, wi-fi a účtov Google či sociálnych sietí. Je to bežná procedúra, ako ju poznáme z iných telefónov a nezaberie viac než pár minút.

Hneď potom nasleduje uzamknutá obrazovka, ktorá sa dá odomknúť potiahnutím prsta vo vertikálnom smere. Dve ikonky po boku hodín umožňujú horizontálnym potiahnutím zobraziť ovládanie hudobného prehrávača, alebo rýchle spustenie fotoaparátu. Uzamknutá obrazovka sa teda dosť líši od tej, ktorú ponúka menšia sestra Xperia E.

Na domovskej obrazovke sú základným prvkom štyri ikony aplikácií, ktoré sa permanentne zobrazujú na každej karte (tých môže byť maximálne sedem). Prednastavené sú takto Chrome, Play, Správy a Telefón, je však možné zmeniť ich za vlastné, alebo dokonca vytvoriť priečinky. Nechýba samozrejme rolovacia notifikačná lišta, ktorá je však skromná a ponúka len ovládanie zvuku, bluetooth, wi-fi, mobilných dát a vstup do nastavení. To však nie je žiadny problém, nakoľko nástrojov na jej vylepšenie je v Google Play mnoho.

Sony Xperia L - screenshot 7 Sony Xperia L - screenshot 6 Sony Xperia L - screenshot 5

V hlavnom menu sú aplikácie zoradené na kartách v usporiadaní 4 x 4, na jednej teda môže byť maximálne 16 samostatných aplikácií. Medzi kartami sa dá horizontále listovať,  nechýbajú široké možnosti prispôsobenia v podobe radenia aplikácií podľa abecedy, frekvencie používania či nedávno inštalovaných. Je možné vytvoriť aj vlastné poradie, alebo ikony združovať do priečinkov.

V Xperii L nájdeme celkom veľké množstvo viac či menej užitočných aplikácií, ktoré sú tu predinštalované od výrobcu:

Album – alternatíva bežnej Galérie, zobrazuje videá a fotografie v telefóne

Centrum aktualizácií – možnosť skontrolovať dostupnosť všetkých aktualizácií na jednom mieste

Filmy – prehrávač videí

Filmové štúdio – jednoduchý editor videí

NeoReader – čítačka QR a čiarových kódov

Office Suite 7 –kancelársky balík, umožňujúci prezeranie rôznych typov dokumentov. Na editáciu je potrebné zakúpiť verziu Pro

PlayNow – tu sa nachádzajú aplikácie, pozadia, hudba a hry, ktoré výrobca odporúča pre váš telefón

Podpora – rôzne informácie a príručky o Xperii L a ďalších modeloch (v angličtine)

Poznámky – jednoduchá aplikácia na tvorbu poznámok. Umožňuje písanie pomocou virtuálnej klávesnice, alebo písanie, či čarbanie prstom

Rádio FM – výrobca nezabudol na rádio, ktoré funguje po pripojení slúchadiel

Reader by Sony – čítačka elektronických kníh a časopisov, ktorá však zatiaľ nie je dostupná pre Slovensko

Smart Connect – aplikácia, kde si môžete nastaviť akcie, ktoré má telefón vykonať po pripojení rôzneho príslušenstva

Sony Select – aplikácie a hry, ktoré výrobca odporúča pre váš telefón, teda podobné ako Play Now

Správy a počasie – informácie o počasí a správy z rôznych, v našom prípade slovenských spravodajských portálov. Nechýba možnosť vybrať si témy článkov, ktoré bude aplikácia zobrazovať

TrackID – obdoba aplikácií Shazam a SoundHound, dokáže nahrať krátku časť skladby z rádia, alebo iného zdroja a na základe internetovej databázy určiť jej názov a interpreta

Walkman – hudobný prehrávač

Zálohovanie a obnovenie – vytvorenie zálohy telefónu v externom úložisku, alebo cloude

Ako je vidieť u tohto telefónu a aj u Xperie E, Sony patrí medzi výrobcov, ktorí už z výroby zaplnia svoje modely množstvom aplikácií. Niektoré, ako napríklad Neo Reader, Office Suite, PlayNow či TrackID sa dajú odinštalovať, väčšiny sa však bez rootu nedá zbaviť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

7.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+