MojAndroid

Spoločnosti Samsung Electronics sa podľa informácií z oficiálneho blogu Samsung Tomorrow podarilo vyvinúť technológiu, ktorá sa môže stať jadrom mobilnej siete piatej generácie (5G). Tzv. Adaptive Array vysielač pracuje v pásme milimetrových vĺn, ktoré je podľa spoločnosti najefektívnejšie pre dnešné využitie v mobilných zariadeniach. Hoci sa LTE siete považujú za najrýchlejšie v mobilnom segmente, nová technológia poskytne až niekoľko sto násobne rýchlejší prenos dát, ako súčasná 4G sieť.

Samsung vyvija mobilnu siet 5G

Podľa Samsungu sa predpokladalo, že pásmo milimetrových vĺn má svoje obmedzenie pri prenose dát na dlhé vzdialenosti, no nové riešenie   tieto fakty vyvrátilo. Nová technológia totižto dokáže v spomínanom pásme na frekvencií 28 GHz prenášať údaje rýchlosťou 1,056 Gb a to na vzdialenosť 2 kilometrov. “Pásmo milimetrových vĺn je najúčinnejšie riešenie nedávnych prepätí pre bezdrôtové používanie internetu. Nedávny úspech Samsungu v rozvoji technológie Adaptive Array vysielača nás posunul o jeden krok bližšie ku komercializácii 5G mobilnej komunikácie v pásme milimetrových vĺn” uviedol ChangYeong Kim, viceprezident spoločnosti Samsung Electronics.

Súťaž o vedenie budúcej generácie mobilnej siete sa však stáva tvrdá a naberá mnoho konkurentov. Čínska vláda už v minulom roku vytvorila skupinu na vývoj 5G technológie s názvom “IMT-2020 (5G) Promotion Group”, ktorú podporuje finančnými injekciami. Nedávno sme vás dokonca informovali, že aj Európska komisia investovala do vývoja rýchlej mobilnej siete sumou 50 miliónov eur. Aké technológie a prenosové rýchlosti prinesie 5G sa však dozvieme až o niekoľko rokov. Dovtedy dúfame, že mobilní operátori budú mať na území našej krajiny pokrytie pre LTE.

TIP: EÚ komisia poskytla 50 mil. eur na výskum 5G technológií

Zdroj: samsungtomorrow

13.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+