MojAndroid

Ak ste pozorne sledovali naše živé správy a články z výstav CES a MWC, ktoré sa konali na konci roku 2012, respektíve len pred pár týždňami, tak ste niekde určite čítali aj o 4K UltraHD videu. Ide o nové rozlíšenie videa, ktoré ponúka 4-krát vyššie rozlíšenie, ako momentálne najvyšší štandard FullHD. To v číslach predstavuje 4096 × 2304 pixelov voči 1920 x 1080 pixelom vo FullHD.

UltraHD televízor od LG.
UltraHD televízor od LG.

UltraHD video zaujalo všetkých priaznivcov modernej techniky. A tí sa začali okamžite pýtať, kedy sa táto technológia dostane na trh. Zatiaľ, čo sa predaj UltraHD televízorov začína rozbiehať, o použití tejto technológie v mobilných zariadeniach s Androidom sa rozpráva až s dátumom na konci tohto roka. Jeho použitie na CES 2012 demonštroval na svojich referenčných zariadeniach Qualcomm, ktorý plánuje UltraHD nahrávanie a prehrávanie videa pridať medzi funkcie svojho nového procesora Snapdragon 800. Ten by sa, čisto teoreticky, mohol vyskytovať napríklad v pripravovanom zariadení Nexus 5, prípadne v iných top modeloch viacerých spoločností. Prvé zariadenia s procesorom Snapdragon 800 by sa pritom na trhu mali objaviť už toto leto.

Demonštrácia UltraHD videa prehrávaného z Tegra 4 zariadenia na UltraHD 84″ LG TV. 

Či sa prvých Android zariadení s UltraHD videom dočkáme v lete alebo až na sklonku roka, je otázne, či vôbec takéto rozlíšenie dokážeme reálne aj využiť. Čo sa týka UltraHD televízorov, trend je jasný a nik sa nad ním ani nezamyslí. Pri uhlopriečkach nad 80 cm je takéto rozlíšenie len ďalším krokom v evolúcii. Ale čo mobily a tablety?! Dokážu plne využiť potenciál videa, ktoré bude v pamäti zaberať stovky megabajtov alebo ide iba o reklamný ťahák? Aký je váš názor na UltraHD video v mobilných zariadeniach. Ste za alebo proti?

18.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+