MojAndroid

Nedávne technologické udalosti, ako MWC a CES priniesli mnoho hardvérových a softvérových vylepšení, ktoré posunú možnosti budúcich smartfónov a tabletov nielen so systémom Android a uspokoja tak náročné požiadavky používateľov. Je však jedna oblasť, v ktorej sme zatiaľ nevideli výrazný pokrok a tou sú batérie. Výkon mobilných zariadení stále napreduje, no výdrž naopak zostáva rovnaká. Túto situáciu by aspoň čiastočne mohla zmeniť spoločnosť Alta Devices, ktorá pracuje na ultra-tenkých, flexibilných a efektívnych solárnych člákoch, ktoré by mohli byť využité práve v smartfónoch a tabletoch.

ohybne solarne panely

Nápad zahrnúť túto technológiu do mobilných zariadení je už pomerne stará záležitosť. Problém je v tom, že dnešné solárne články, ktoré premieňajú energiu absorbovanú zo slnka alebo iných zdrojov svetla na elektrickú, nie je možné vyrobiť v takých rozmeroch, kto byré boli v súlade so štandardmi moderných zariadení a nenarušili ich veľkosť. Dnešné rekordy v tomto segmente drží materiál gálium arzenid GaAs, ktorý sa používa vo vesmírnych programoch už desaťročia. Tento dokáže lepšie zachytiť svetlo a pracovať efektívnejšie, no  pre použitie v mobilných zariadeniach je príliš drahý. Práve spoločnosti Alta sa podarilo vyvinúť spôsob výroby tenkých, flexibilných vrstiev, ktoré využívajú len nepatrné množstvo tohto materiálu, no udržiavajú si všetky výhody tradičných GaAs solárnych panelov. Výsledná hrúbka môže byť s použitím ich technológie iba 1 mikrón, čo je štvrtina hrúbky ľudského vlasu.

Spoločnosť dokonca vyrobila prototyp pre bližšie nešpecifikovaný smartfón od spoločnosti Samsung, ktorý je možné umiestniť na zadný kryt a ponúka 1,5 W elektrickej energie pri vystavení priamemu slnečnému svetlu. CEO spoločnosti Christopher S. Norris uviedol, že mobilný telefón dokáže nabiť za trikrát dlhší čas, než v prípade klasického nabíjania zo zásuvky elektrickej siete. Hoci technológia neponúka rapídne zvýšenie výdrže batérie v každých okolnostiach, rozširuje použitie smartfónov mimo dostupnosti elektrickej energie. Ak za pekného počasia vystavíte smartfón na 10 minút slnečnému žiareniu, solárne články dodajú energiu na hodinu hovoru v mobilnej sieti.

Alta použije technológiu samozrejme aj v iných oblastiach, ako sú napríklad elektrické automobily. Vysoká účinnosť solárnych článkov poskytne dostatok energie na to, aby rozšírila dosah elektrického vozidla a udržala kontrolu nad teplotou zabudovaných batérií. Ďalšie využitie nájde pri bezpilotných lietadlách či už v armáde alebo civilných aplikáciách, ktorým  bez pridania váhy predĺži dobu letu.

Zdroj: Alta, androidauthority

11.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+