MojAndroid

Každý z operačných systémov má svoje výhody a nevýhody. Netvrdíme, že jeden je menej plnohodnotný ako druhý, no neustále rastúci Android prehlbuje svoje náskok pred spoločnosťou Apple a jej zariadeniami. Preto sa dnes v našom pravidelnom nedeľníku Téma týždňa pozrieme na to, prečo je Android stále lepšou voľnou ako Apple a prečo je u ľudí taký obľúbený. Už úvodom však chceme upozorniť, že tento článok nemá byť osočovaním, ani kritikou pre niektorý z operačných systémov, v tomto článku iba vysvetľujeme a opisujeme holé fakty o oboch operačných systémoch.

1. Väčší výber zariadení

Hoci Apple iPhone a iPad patria medzi veľmi kvalitne spracované zariadenia, ľudia jednoducho potrebujú možnosť výberu a tú im ponúka operačný systém Android. Oproti niekoľkým typom smartfónu, ktoré predáva spoločnosť Apple, sa na trhu s Android zariadeniami nachádzajú stovky, možno tisícky, zariadení, ktorých srdce bije v zelených farbách. Hovorí o tom aj počet výrobcov mobilných zariadení, ktorí vsadili na zeleného robota. Spomenúť môžme napríklad Samsung, HTC, Sony, Motorolu, LG, Huawei, ZTE, či iné značky. Na výber máte rôzne uhlopriečky displeja, rôzne rozlíšenia, rôzne výkony, fotoaparáty, nadstavby operačného systému alebo aj funkcie ako napríklad NFC, či Dual-SIM. Hoci nie sú všetky zariadenia “vyladené do posledných detailov”, vždy máte možnosť výberu podľa vášho vkusu, či finančnej situácie. A to platí tak pre smartfóny, ako aj tablety.

Android-Devices1

2. Rôzne cenové skupiny

Zariadenia firmy Apple sa u nás dajú kúpiť za dosť vysoké ceny. Ide napríklad o 550 EUR a vyššie (v prípade modelov iPhone 4S a iPhone 5). Naopak, zariadenia s operačným systémom Android na trhu sa vyskytujú v rôznych konfiguráciách a cenových reláciách, pričom ceny začínajú už na sume približne 80 – 100 EUR. V obchodoch samozrejme nájdete aj výkonnejšie zariadenia za vyššie ceny, vždy si však môžete vybrať aký smartfón za akú cenu si kúpite. A práve preto je na svete také veľké množstvo Android zariadení. Každý si totižto môže jedno dovoliť, nech už zarába 400 alebo 3000 EUR.

android-smartphone-shopping

3. Možnosť úpravy

Android ako operačný systém je známy svojou otvorenosťou. Tá okrem rôznych úprav už pri výrobe umožňuje aj úpravy v rukách samotných používateľov. Každý si môže upraviť celé prostredie Androidu, či už hovoríme o widgetoch, animovaných pozadiach či napríklad o alternatívnych klávesniciach. Tí skúsenejší si dokonca môžu trúfnuť na úpravy ako napríklad zmena ROM, zmena zamknutej obrazovky, či celková zmena grafického prostredia. To by veľmi radi využívali aj majitelia zariadení iPhone a iPad, no jednoducho majú smolu. Apple chce kontrolovať základnú sadu svojich aplikácií a jeho cieľom je homogénne prostredie počas celej doby používania. Sú zástancami teórie: “Ak sme niečo urobili takmer dokonalé, prečo by to mal niekto meniť”.

android-tool

4. Živé tapety

Hoci si poviete, že živé tapety v zariadeniach s Androidom sú len maličkosť, mnohí z používateľov konkurenčných zariadení by si veľmi radi dali na svoje pozadie občas akvárium s malými rybičkami, či napríklad koláž svojich obľúbených fotografií. Živé tapety ponúkajú obrovské množstvo možností, existujú stovky typov s rôznymi funkciami a každý si dokáže nájsť animované pozadie, ktoré mu vyhovuje. Na druhej strane, okrem krásy dokáže živé pozadie priniesť aj dôležité informácie ako napríklad predpoveď počasia, či stav vášho zariadenia.

zive-tapety

5. Widgety

Widgety sú jednou zo základných vecí, ktorá odlišuje Android od ostatných operačných systémov. Hoci sa Windows snažil vytvoriť konkurenciu pre widgety vo forme Live Tiles vo svojom Windows Phone OS, ešte stále nedosiahol rovnaký zážitok, aký majú ľudia z používania widgetov. Medzi výhody widgetov môžme všeobecne zhrnúť obrovské množstvo informácií na vašej ploche bez toho, aby ste museli otvárať aplikáciu. Okrem informácií o počasí, o sociálnych sieťach či o správach zo sveta, môžete na svoje plochy umiestniť napríklad aj základné ovládacie prvky, či hodiny s pekným dizajnom.

Android-widget

6. Alternatívne launchery

Ak ste si kúpili Android zariadenie a jeho grafická nadstavba sa vám nepáči alebo vám v nej niečo chýba, jednoducho si za pár drobných, prípadne bezplatne, môžete stiahnuť niektorý z alternatívnych launcherov a svoje prostredie zmeniť podľa svojich predstáv. Takýchto výhod sa však nikdy nedočkajú majitelia zariadení iPhone a iPad, ktorí si musia vystačiť so statickými ikonami a identickým pozadím na všetkých zariadeniach. Nemôžu si tak zmeniť efekt posúvania obrazoviek, štýl ikon, rozloženie ikon v menu či napríklad celkovú tému prostredia.

Android_Launchers

7. Alternatívne ROM

Ak vám niečo hovorí výraz root, tak vám nebudú cudzie ani alternatívne ROM. Ide o upravené verzie systému Android, ktoré si môžete manuálne stiahnuť a nainštalovať na svoje zariadenie v prípade, že sa vám predinštalovaný systém Android nepáči, alebo vám v ňom chýbajú niektoré z funkcií. Je to jednoducho preinštalovanie celého systému vo vašom Android zariadení. Túto možnosť môžete využiť aj v prípade, že výrobca vášho zariadenia ďalej nepodporuje vývoj nových verzií systému Android pre váš smartfón, či tablet a vy si predsa len chcete novú verziu Androidu dopriať. Alternatívne ROM často prinášajú aj lepší výkon, menšiu spotrebu energie alebo prístup k skrytým funkciám vášho zariadenia. Hoci je proces inštalovania alternatívnej ROM náročný a odporúčame ho len skúsenejším používateľom, benefity, ktoré prináša, nemajú hraníc.

Android-superman

8. Integrácia produktov Google a s tým spojené výhody

Ak máte zariadenie so systémom Android, máte v rukách niečo, čo stvoril Google, bezpochyby najväčší internetový gigant na svete. Môžete tak využívať všetky výhody a produkty, ktoré vám táto firma ponúka. Množstvo z Google aplikácii v zariadení získate už ako predinštalované, ďalšie si môžete bezplatne nainštalovať kedykoľvek potrebujete alebo chcete. Reč je o službách Gmail, YouTube, Google Dokumenty, Google Mapy, Google Drive, Google Music či napríklad Google + a prehliadač Google Chrome. Ďalšie výhody získate už len tým, že svoje Android zariadenie zaregistrujete pod svojím Gmail účtom. Google vám totižto natívne ponúka možnosť zálohy vašich kontaktov alebo SMS správ (po nainštalovaní aplikácie). Jednoducho, bez Google aplikácií si už niektorí z nás nevedia predstaviť svoj deň. Na druhej strane, Apple so svojimi mapami spôsobil škandál na trhu a pochopil, čo je dobré. Preto svojim zákazníkom okrem iného ponúka aj mapy spoločnosti Google, či ďalšie z Google aplikácií. Z ich používania však nebudete nikdy mať taký pocit, ako keď ich používate na zariadení, ktoré má v sebe kúsok z Googlu.

google_apps

9. Viac bezplatných aplikácií

Android a iOS sú v jednej veci dosť odlišné. V aplikáciách. Zatiaľ čo sú majitelia zariadení iOS naučení platiť za svoje aplikácie a pri vysokej cene, za ktorú si svoje zariadenie kúpili, im to nerobí žiadny problém, používatelia Androidu sú zvyknutí na to, že takmer vždy existuje bezplatná alternatíva ku aplikácii, ktorú potrebujú. Aj preto je na Google Play Store oveľa viac bezplatných aplikácií, než v obchode AppStore pre iOS. Iné to však je s kvalitou aplikácií a reklamami v aplikáciách. Android developeri sa však veľmi rýchlo učia a postupne dobiehajú kvalitu, ktorú ponúka obchod s aplikáciami pre iOS zariadenia.

android-apps

10. Rýchlosť progresu

Bugy, lagy a graficky neprívetivé prostredie. To je minulosť, s ktorou musí Android žiť a navždy bude jeho súčasťou. Od prvého vydania operačného systému Android sa však toho veľa zmenilo a Android tím postupne premenil všetky slabiny na výhody svojho operačného systému. Najnovšie verzie systému Android – 4.1 a 4.2 Jelly Bean – sú už používateľsky veľmi prívetivé, ponúkajú krásny Holo dizajn a na bugy, či iné chyby narazíte len minimálne. Rovnako to je aj s vývojom hardvéru. Bohatý trh výrobcov Android zariadení totižto ženie konkurenčný boj obrovským tempom a každý chce mať najlepší, či najvýkonnejší Android na trhu. To posúva aj hranice výrobných možností na trhu. Apple je však konkurenciou pre všetky ostatné operačné systémy a vývoj jeho systému stojí len na jeho pleciach. Preto vývoj nie je až taký rýchly a na trh spoločnosť Apple prináša novinky v pomalšom tempe.

Android-progress

Záver

Čo je najväčšou výhodou Androidu oproti iOS podľa vášho názoru? Je to rozličnosť hardvéru a softvéru, či funkcie, ktoré tieto systémy od seba odlišujú? Prečo ste si vybrali práve zariadenie s operačným systémom Android a nie jedno z Apple zariadení? Napíšte nám svoj názor do komentárov pod tento článok.

Zdroj: AndroidAuthority

10.2.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+