MojAndroid

Pred niekoľkými týždňami sme vás informovali o príprave novej aplikácie Carbon, ktorá vznikla vďaka Koushikovi Duttovi, vývojárovi a zakladateľovi populárnej ROM CyanogenMod. V predchádzajúcich týždňoch bola aplikácia dostupná len ako betaverzia a neobsahovala všetky funkcie. Dnes ju však Koush sprístupnil vo finálnej verzii pre všetkých na Google Play.

  

Aplikácia nesie oficiálny názov Carbon – App Sync and Backup, z ktorého už môžete vytušiť na čo je určená. Pomocou Carbonu môžete svoje aplikácie zálohovať priamo do cloudu. Podporovaná je služba Google Drive a DropBox, no zálohovať môžete aj lokálne do vnútornej pamäte zariadenia alebo na pamäťovú kartu. Na výber je záloha celých inštalačných APK súborov aplikácií vrátane ich dát alebo len samotných dát, pričom pri obnove sa aplikácia nainštaluje priamo z Google Play.

  

Zaujímavou je funkcia pre zálohu a obnovu aplikácií pomocou lokálneho servera. Ak máte k dispozícii dve Android zariadenia, môžete medzi nimi jednoducho synchronizovať už nainštalované aplikácie a to aj vtedy, ak nie sú pripojené do rovnakej siete. Využiť však môžete aj zálohu do počítača či notebooku. Stačí si nainštalovať klienta, ktorého si stiahnete zo stránok clockworkmod.com. Podporované sú operačné systémy Windows, Mac OS X a Linux. V lokálnej sieti môžete k zariadeniu pristupovať tiež z internetového prehliadača. Zadaním správnej IP adresy (zobrazí sa po spustení PC Download módu) sa spustí webové rozhranie pre zálohu a obnovu aplikácií.

Niektoré funkcie sú výsadou len prémiovej verzie aplikácie. Je to napríklad automatické zálohovanie v stanovených dňoch a čase, alebo synchronizácia dát medzi Android zariadeniami. Z prémiových funkcií môžeme tiež spomenúť napríklad zálohu a obnovu dát do cloudu alebo odstránenie reklám. Za tieto nadštandardné funkcie si však budete musieť priplatiť 3,71€, ktoré môžete uhradiť priamo pomocou in-app platieb na Google Play alebo PayPalu. Aplikáciu určite privítajú všetcí tí, ktorí hľadajú efektívny spôsob zálohovania a synchronizácie dát naprieč zariadeniami a to aj bez potreby rootnutia zaraidenia. Príkladom použitia, ktorý uvádza vo videu aj autor, je synchronizácia prejdených levelov hry Angry Birds. Vďaka Carbonu sa totižto nezálohuje len inštalačný APK súbor, ale aj lokálne dáta.

Verzia: 1.1.4.6
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.1.4.6
Aktuálna cena: Zdarma

31.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+