MojAndroid

Novinka predstavená len pred niekoľkými dňami na veľtrhu CES v Las Vegas dorazila už aj do našej redakcie. Tablet s uhlopriečkou 7 palcov a operačným systémom Android 4.1 Jelly Bean, nie je práve preborníkom v technických parametroch, no zaujať by mohol najmä cenou, ktorá sa na slovenskom trhu pohybuje na úrovni 130€. Čo môžete za túto cenu očakávať od Acer tabletu označovaného ako Iconia B1, sa dozviete po prečítaní našej recenzie.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod, konštrukcia a displej,
  2. časť: Výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém a multimédiá,
  4. časť: Konektivita, batéria, záver a videorecenzia,
  5. časť: Fotogaléria

Konštrukcia: Šetriť sa muselo

To, že ide o tablet z nižších radov zistíte už pri prvom uchopení. Telo Iconie B1 je celé vyrobené z plastu, ktoré na dotyk pôsobí lacno a nie veľmi pevným dojmom. Napriek tomu sa pri práci s tabletom neozýva žiadne vŕzganie alebo iné nepríjemné zvuky. Tablet sme však na testovanie mali len niekoľko dní, takže pri dlhšom používaní sa môže nejaké to zavŕzganie ozvať. Predná strana je pokrytá ochranným plastom, ktorý chráni 7 palcový displej. Samozrejme nejde o odolné sklo ako sme zvyknutí pri iných produktoch. Okrem displeja tu nájdete už len 0,3Mpix kameru určenú pre videohovory.

Zaujímavým dizajnovým prvkom tabletu sú boky lemované modrým pásikom, kde sú rozmiestnené aj ovládacie prvky a konektory. Ovládanie hlasitosti spolu s tlačidlom pre vypnutie/zapnutie sa nachádza napravo. MicroUSB port si svoje miesto našiel v spodnej časti a slúchadlá pripojíte pomocou štandardného 3,5 mm audio jacku navrchu. Tabletu nechýba ani vlastná čítačka pamäťových kariet microSD, pomocou ktorej rozšírite vnútornú pamäť o ďalších 32GB. Nájdete ju pod plastovou krytkou v pravom spodnom rohu. Tablet má rozmery 197.4 mm x 128.5 mm x 11.3 mm a hmotnosť 320g.

 

Nízka cena tabletu sa odrazila aj na celkovej kvalite spracovania. Niekde sa jednoducho šetriť muselo. V prípade Aceru Iconia B1 to bolo pri použitých materiáloch, ktoré nedosahujú takých kvalít ako pri drahších zariadeniach. Vzhľadom na cenu mu však nemáme čo vytknúť. Upozorniť však musíme na väčšiu náchylnosť na zachytávanie odlačkov prstov a tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, ktorých odozva na stlačenie by mohla byť predsa len o niečo lepšia.

 

Displej: TFT so všetkými nevýhodami 

Displej Iconie B1 má uhlopriečku 7 palcov a je typu TFT. V tomto prípade to znamená horšie pozorovacie uhly a farebné podanie. Rozlíšenie dosahuje hodnotu 1024×600  pixelov, čo je pri takejto veľkosti na hranici jemného zobrazenia textu. Určite by sme viac uvítali štandardnejšie rozlíšenie 1280×800 bodov, ktoré sa nachádza napríklad na 7 palcovom Nexuse 7. Cenová kategória Iconie je však postavená približne o 100€ nižšie a tento cenový rozdiel sa musel odraziť aj na kvalite použitého displeja. Jas displeja je v porovnaní s Nexusom 7 tiež o niečo nižší a tabletu chýba aj senzor pre reguláciu jeho podsvietenia. Už pri prvom pohľade sme si všimli pomerne veľkú vzdialenosť medzi ochranným sklom a displejom, ktorá kvalite zobrazenia tiež veľmi nepomáha. Kapacitná vrstva dokáže súčasne rozpoznať 5 bodov.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod, konštrukcia a displej,
  2. časť: Výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém a multimédiá,
  4. časť: Konektivita, batéria, záver a videorecenzia,
  5. časť: Fotogaléria
16.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+