MojAndroid

Cameron Robertson, zakladateľ firmy Apigy, sa objavil na medzinárodnom veľtrhu CES 2013, aby predstavil v poradí druhú verziu produktu s názvom Lockitron. Jedná sa o malé bezdrôtové zariadenie, ktoré dokáže ovládať otočnú zámku pomocou smartfónu. Tento projekt je spojený s veľmi zaujímavou históriou, o získaní peňažnej podpory na ďalší vývoj a spustenie masovej výroby.

lockitron bezdrôtove ovladanie zamku

Ako väčšina mladých projektov, aj tvorcovia Lockitronu sa obrátili na veľmi populárnu platformu Kickstarter s cieľom získať 150 000 dolárov. Podali žiadosť o zaradenie projektu, no táto bola zamietnutá a ľudia, ktorí stoja za týmto webom jednoducho uviedli, že Kickstarter nie je vhodný pre ich projekt. Neskôr sa rozhodli spustiť vlastnú kampaň na vlastných webových stránkach, ktorá umožňovala návštevníkom zarezervovať si svoj Lockitron s tým, že platba prebehne až vtedy, keď je produkt pripravený na odoslanie. To čo nasledovalo neskôr bolo ohromujúce. Tisíce ľudí našlo svoju cestu na ich novú stránku a kde si rezervovali svoj Lockitron. Naplnenie pôvodného cieľa získať 150-tisíc dolárov sa im podarilo v najbližších 24-hodinách a celkové objednávky sa doposiaľ vyšplhali na viac než 2,2 miliónov dolárov.

Lockitron je vybavený bezdrôtovou technológiou Wi-Fi, pomocou ktorej je zariadenie pripojené do internetu. Toto umožňuje získavať notifikácie o tom, či niekto odomkol dvere alebo pomocou zabudovaného senzora informovať, či na ne niekto zaklopal. Ak máte napríklad zariadenie s Bluetooth 4.0, Lockitron sám odomkne zámok, keď sa budete približovať k dverám. Vďaka inteligentnej správe napájania vydržia batérie zariadenia až jeden rok a keď budú takmer vybité, Lockitron dokonca pošle notifikáciu na váš smartfón. Otázkou zostáva, či vám nebudú môcť hackeri nejakým spôsobom vykradnúť dom. Podľa slov autorov, používa toto zariadenie kryptografické protokoly, ktoré môžeme nájsť v bankách. Špeciálne počas veľtrhu CES 2013, bude Lockitron dostupný na svojej domovskej stránke za 159 dolárov.

Zdroj: The Verge

11.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+