MojAndroid

Operačný systém

Operačný systém Prestigia MultiPhone 4300 je totožný s menším modelom tohto smartfónu Prestigiom MultiPhone 4040. Preto bude nasledovná časť venovaná operačnému systému rovnaká, ako pri recenzii tohto modelu.

Prestigio, podobne ako na svojich tabletoch, ponúka aj v tomto modeli operačný systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ktorý doplnil o niektoré ďalšie funkcie. Veľmi užitočným je napríklad panel v notifikačnej lište, s tlačidlami pre rýchle zapnutie/vypnutie niektorých funkcií, ako WiFi, Bluetooth, GPS či otočenie obrazovky. Systém ponúka tiež možnosť automatického zapnutia alebo vypnutia telefónu podľa určitého časového rozvrhu. Večer o 23:00 sa tak telefón môže automaticky vypnúť a ráno, napríklad o šiestej, znova zapnúť. Za nevýhodu považujeme to, že pri každom zapnutí alebo vypnutí sa prehrá aj zvučka Prestigia, ktorá pôsobí dosť rušivo.  K dispozícii je tiež funkcia “Quick boot”, pomocou ktorej môžete nabootovať svoj telefón ešte rýchlejšie – časový rozdiel medzi normálnym a rýchlym nabootovaním je  20 sekúnd (funkciu rýchleho nabootovania nájdete v nastaveniach, uľahčenie prístupu).

  

S telefónom prichádza tiež niekoľko predinštalovaných aplikácií. Okrem aplikácií a hier, bežne dostupných na Google Play, poteší prítomnosť kancelárskej aplikácie Office Suite v pro verzii.

  

Keďže ide o dual SIM smartfón, nechýba tu ani SIM manažér, v ktorom môžete priradiť využívanie služieb mobilnej siete rôznym SIM kartám. Jedna SIM karta tak môže byť použitá len pre volania a pomocou druhej sa budete pripájať do dátovej siete iného operátora – nastaviť môžete tiež SMS. Pri volaniach si navyše môžete priamo v aplikácii “Telefón” jednoducho vybrať, pomocou ktorej SIM karty budete volať.

  

Operačný systém je rýchly a animácie prechodov plynulé.  Pri používaní telefónu sme nezaznamenali žiadne problémy. Spúšťanie a reakcie aplikácií nie je síce tak rýchle, ako sme zvyknutí napríklad pri telefónoch s dvojjadrovými či štvorjadrovými procesormi, no na pohodlné používanie je rýchlosť postačujúca. Čo sme si všimli na tomto konkrétnom modeli je to, že tu chýba aplikácia Google Talk. Z akého dôvodu ju výrobca vynechal zo softvérovej výbavy nám nie je známe. Našťastie ju môžete nahradiť aplikáciami tretích strán dostupných napríklad na Google Play alebo si stiahnuť .apk súbory Google Talku z internetu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí:

  1. časť: Konštrukcia,
  2. časť: Displej, výkon a pamäť,
  3. časť: Operačný systém,
  4. časť: Mutlimédiá a fotoaparát,
  5. časť: Konektivita, komunikácia a batéria, záver
10.12.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+