MojAndroid

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Apple a ich stratégia: jedno zariadenie pre všetkých
  2. časť: Apple a krádež nápadov
  3. časť: Čo Apple skutočne vymyslel?
  4. časť: Prečo sa Apple súdi? Slovo na záver

Čo Apple skutočne vymyslel?

Apple je na svoje produkty veľmi hrdý a v poslednej dobe skoro všetky svoje sily venuje tomu, aby udržal výnimočnosť svojho iPhone-u. Všetky žaloby ostatných výrobcov majú iPhone-u nastoliť späť jeho jedinečnosť a kráľovské miesto v predajnosti mobilov. Má však Apple právo byť na svoj iPhone hrdý a žalovať iných za krádež?

      

    

Čo Apple v skutočnosti vymyslel? Všetky technológie sa už používali pred príchodom iPhone

Keď sa nad všetok tento zmätok povznesieme a odmyslíme si príslušnosť k Androidu či Apple-u, musíme povedať, že Apple hrá špinavú hru. Od konkurencie ukradol niekoľko inovácií a technologických noviniek v čase, kedy sa na patenty ešte nekládol taký dôraz, všetko to upravil podľa svojich pravidiel aj zákonov  neskôr si to dal patentovať. Teraz za to súdi ostatných. Je to správne? Tu je šesť patentov, ktoré porušil Samsung voči spoločnosti Apple:

  1. Patent 163 – Zväčšenie dokumentu či textu dvojitým poklepaním
    Tento patent sa týka technológie približovanie textu. Ide o to, že sa text priblíži alebo vycentruje po tom, ako dvakrát za sebou kliknete v rýchlosti na displej. Takýto systém používa aj 12 zariadení od Samsungu.
  2. Patent 381 – “Bounce-back” rolovanie stránky v prehliadači
    Pokiaľ rolujete (posúvate) internetovú, či inú stránku vo svojom Android zariadení a tá sa na konci od spodku “odrazí” ako na gumičke, používate patent spoločnosti Apple, za ktorý Samsung už aj zaplatil pokutu. Konkrétne sa jednalo o 21 Android zariadení od Samsungu, ktoré túto technológiu používajú.
  3. Patent 915 – Multi-touch
    Spoločnosť Apple vlastní aj patent na rozpoznanie počtu dotykov displeja. Ako príklad môžme uviesť pohyb v prehliadači – jedným prstom posúvate stránku a tzv. “štipnutím” (angl. pinch-to-zoom) dvoma prstami text či stránku priblížite. Samsung túto technológiu integroval do svojich 21 zariadení.
  4. Dizajnový patent 087 – Tvar a dizajn bieleho iPhone-u
    Apple samozrejme vlastní patent na dizajn svojho smartfónu v bielej farbe. Konkrétne ide o patent na formu (tvar tela) a okrasný dizajn bieleho iPhone-u, ktorý Samsung vraj porušil na svojich 12 smartfónoch.
  5. Dizajnový patent 677 – Tvar a dizajn čierneho iPhone-u
    Rovnaký patent Apple samozrejme vlastní aj na svoj čierny smartfón. Tvar a dizajn čierneho iPhone-u Samsung porušil pri takisto.
  6. Dizajnový patent 305 – Zaokrúhlené rohy štvorcových ikon v menu
    Apple má patent aj na tvar ikoniek aplikácií. Štvorcové ikony so zaoblenými rohmi by vraj mal mať len Apple, Samsung tento tvar ikon použil v 13 svojich modeloch.

 

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Apple a ich stratégia: jedno zariadenie pre všetkých
  2. časť: Apple a krádež nápadov
  3. časť: Čo Apple skutočne vymyslel?
  4. časť: Prečo sa Apple súdi? Slovo na záver
9.9.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+