MojAndroid

Spoločnosť Google vytvára novú stratégiu v predaji budúcich Nexus zariadení svojej spoločnosti, aby vytvorila jednotný smer budúcich smartfónov a tabletov.

Google sa plánuje spojiť s viacerými výrobcami mobilných zariadení, a tak dať možnosť výrobcom ku včasnému prístupu k novým verziám operačného systému Android. Navyše chce sprístupniť priamy predaj pre spotrebiteľov, aby sa predišlo distribúcii cez výrobcov a opätovne cez mobilných operátorov a maloobchod.

Priamy predaj by pritom predstavoval väčšiu kontrolu nad obsahom softvéru v zariadeniach, keď niektorí operátori pridávajú svoje „neviditeľné funkcie“ priamo do systému. Zníži sa tým vplyv mobilných operátorov na kľúčové funkcie a obsah aplikácií v zariadeniach.

Stratégia zahŕňa aj zmiernenie obáv zo spojenectva spoločnosti Google a Motorola. Mnohí z výrobcov sa totiž obávajú, že Google bude chcieť posilniť pozíciu spoločnosti Motorola a ovlyvniť tak vývoj na trhu s dodávateľmi mobilných zariadení s operačným systémom Android.

Ak sa pozrieme na budúce „Nexus“ zariadenie, tak spoločnosť Google má teraz rozrobenú spoluprácu s piatimi výrobcami mobilných zariadení – smartfónov aj tabletov. Táto spolupráca by sa mala ďalej rozširovať a prostredníctvom svojej stránky chce spoločnosť Google ponúknuť na predaj svoje miniaplikácie pre spotrebiteľov v USA, Európe a Ázii. Zariadenie by malo byť poháňané Androidom 5.0 Jelly Bean a kompletné portfólio by malo byť pripravené údajne niekedy v novembri 2012.

Nový Nexus by sa mal údajne predávať vo voľnom predaji, čo by mohlo znamenať, že jeho koncová cena sa bude pohybovať niekde na úrovni 400 €, 150 – 200 € viac, ako prostredníctvom mobilných operátorov.

Rajeev Chand, vedúci výskumu v Rutberg & Co, povedal: „Android sa stal akýmsi “Divokým západom”, kde vývojári sa museli vždy uistiť, že aplikácie budú kompatibilné so stovkami rôznych Android zariadení. Obe strany, výrobcovia aj vývojári, dávali do zariadení svoj „odtlačok“, čo znamenalo pre spotrebiteľa rôzne používateľské skúsenosti.“

„Google sa musí posunúť jednotným smerom s cieľom vytvoriť štandardizovaný zážitok ako pre používateľov, tak aj pre vývojárov.“   

Na záver doplníme len informáciu o tom, ktoré spoločnosti spolupracujú so spoločnosťou Google na vývoji budúcich „Nexus“ smartfónov a tabletov. V tejto chvíli sú to spoločnosti: Motorola, Samsung, Sony Corp., HTC Corp. a ASUSTeK Computer Inc.

Aktuálne zariadenia Google Nexus

Zdroj, foto: online.wsj.com

16.5.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+