MojAndroid

V dnešnej recenzii sme sa zamerali na druhý zo séria tabletov od spoločnosti Wooky.cz Wooky.sk, tentoraz je to vyšší rad tabletov Wooky tablet 2.0. Spoločnosť Wooky.cz, Wooky.sk  prináša tento tablet – čítačku elektronických kníh za opäť jednu z bezkonkurenčných cien – 169€. Poďme sa teda spoločne pozrieť na tento tablet – čítačku elektronických kníh z kníhkupectiev spoločnosti Wooky.

Opäť musíme na úvod upozorniť, že porovnávame čítačku elektronických kníh a nie tablet vyššej série. Preto naše hodnotenie spadá do tejto kategórie a v rámci kategórie čítačiek elektronických kníh sa aj budeme pohybovať pri pohľade na Wooky tablet 2.0. Na úvod musíme poznamenať aj cenu Wooky tablet 2.0 – 169€, ktorá patrí do nižších tried Android zariadení.

Balenie

Wooky tablet 2.0 je dodávaný v bielej škatuli s výraznou fotografiou tabletu na prednej strane. Nápadným prvkom je sýtozelená farba pripomínajúca logo spoločnosti Wooky ako aj Android ako taký. Obsah balenia tvorí samotný Wooky tablet 2.0, nabíjačka, USB kábel a používateľská príručka. Náš dojem z prvého kontaktu bol pozitívnejší, ako to bolo pri Wooky Tablet Reader, ktorý sme vám v recenzii predstavili niekoľko dní späť.

 

Konštrukcia

Wooky tablet 2.0 na nás hneď zapôsobil svojimi oblými krivkami a prevedením, ktoré pôsobilo hneď na prvý pohľad elegantným dojmom. Tento oblý elegán v tvare obdĺžnika má rozmery 226 x 156 x 12 mm. Na prvý pohľad na vás zapôsobí veľký, displej s uhlopriečkou 8 palcov a rozlíšením 800 x 600 pixlov. Veľkosť Wooky tablet 2.0 zaručuje už vyšší komfort pri čítaní, lebo máte pred sebou v podstate už čítačku rozmerov A5 listu papiera.

Predná strana upúta ďalej tlačidlami na spodnej strane, ktoré v počte 5 zaručujú plynulé ovládanie čítačky kníh. V poradí z ľavej strany sa tu nachádza tlačidlo návratu, aplikácií, zmenšenia obrazu, zväčšenia obrazu, vyhľadávacie tlačidlo a nakoniec tlačidlo návratu na úvodnú obrazovku. Na vrchnej strane čela tabletu je stereo reproduktor a predná VGA kamera. Z bočnej strany vrchu čela sa nachádza 3,5 mm konektor na slúchadlá, USB nabíjací port, indikátor nabíjania a tlačidlo na vypnutie/zapnutie. Tesne vedľa nabíjacieho USB portu sa nachádza slot na microSD pamäťové karty.

Rám zariadenia tvorí mohutný okraj z tmavého plastu, ktorý je v spodnej a vrchnej časti zosilnený.

Zadná strana je tvorená mohutným krytom z plastu, ktorý sa nám, podobne ako pri Wooky Tablet Reader, nepodarilo odstrániť. Zadný kryt tvoria aj štyri protišmykové výčnelky a popis zariadenia logom spoločnosti Wooky a certifikovanými vyhláseniami o zhode zariadenia s CE normami.

Konštrukcia Wooky tablet 2.0 je pomerne dosť mohutná, pevná a pri testovaní sme si nevšimli žiadne nedostatky v konštrukcii tabletu alebo voľnosti krytov. Pri jeho používaní sa však pripravte na vyššiu hmotnosť až 490g a rozmery nedovoľujúce už ani ovládanie držaním tabletu – čítačky v jednej ruke. Nám sa javil najpohodlnejší spôsob položenia na pevnú podložku, čo sme aj využívali v praxi.

Displej

Displej je veľký, dobre čitateľný. Jeho rozmer je 8 palcov, je multidotykový s rozlíšením na úrovni 800 x 600 pixlov, vyrobený je technológiou TFT LCD. Farebná škála tvorí 16 miliónov zobrazených farieb.

Pri menšom písme však môžete naraziť na neostrosť písmen a rozlíšenie skresľuje písmo. Všimli sme si to pri úvodnej obrazovke, kde sa nám zobrazovali miestami nečitateľné, malé názvy kníh vo vlajkovej aplikácii Wooky. Taktiež internetové surfovanie neposkytovalo pri zobrazení stránok dostatočný komfort, ktorý sa však dal okamžite odstrániť zväčšením obrazu na displeji.

Práca s dotykovým displejom bola bezproblémová, nezaznamenali sme žiadne nepresnosti alebo potrebu zvýšeného tlaku na dotykový displej. Problém bol trochu pri vykresľovaní grafických dizajnov, no bežný používateľ si tento maličký nedostatok, v podstate nevšimne, a je to skôr hardvérová záležitosť.

Problémom bol G-senzor, ktorý vykazoval isté nepresnosti v prípade, že čítačka už bola vo zvislej polohe pri približne 25 stupňovom uhle, reakcie prichádzali až v prípade, keď Wooky tablet 2.0 bol už takmer vzpriamene (60 stupňový uhol). Otáčanie zobrazenia do zvislej a vodorovnej polohy celkovo pôsobilo rozpačito.

Testujeme

Wooky tablet 2.0 je vybavený procesorom ARM Cortex A8 s taktovaním 1 GHz, ktorý už zaručuje dostatočnú silu na plynulú prácu s Wooky tablet 2.0 a nám sa aj tak čítačka javila. RAM dosahuje 512 MB. Dostatočná je už aj vnútorná pamäť, ktorá dosahuje 8 GB s možnosťou rozšírenia externou microSD kartou s kapacitou až 32 GB. Povinnou výbavou tohto elegána je WiFi s podporou noriem 802.11b/g, vstavaný mikrofón, vstavaný stereo reproduktor a predná kamera.

Wooky tablet Reader je poháňaný Androidom 2.3.1 Gingerbread, ktorý zaručuje plynulú prácu. Žiaľ, aj v tomto prípade musíme podotknúť, že je na škodu veci jeho prispôsobenie sa potrebám čítačky a neposkytuje rozšírenejšie funkcie v nastaveniach, ktoré by mohli pomôcť rozšíriť využitie tabletu – čítačky.

Wooky pripojenie

Pripojenie do Wooky obchodu prebieha pomocou kódu, ktorý je vyznačený vedľa EAN čiarového kódu na škatuli. Po zadaní kódu sa prihlásite svojimi údajmi vytvoreného konta do Wooky obchodu, kde už máte možnosť vyberať si knihy a časopisy, ktoré si chcete prečítať.

Operačný systém

Operačný systém Android vo verzii 2.3.1 Gingerbread je mierne oklieštený, a preto neposkytuje mnohé funkcie, ktoré by sa mohli pri tablete uplatniť a zvýšiť jeho použiteľnosť. Všetky nastavenia a podpora smeruje k jedinému cieľu, a to je prednostné využitie tabletu ako čítačky elektronických kníh v špecializovaných internetových kníhkupectvách pod spoločnou značkou Wooky.

Úvodnú obrazovku tvorí samotná aplikácia obchodu s elektronickými knihami Wooky. Na pravej a ľavej strane pomocou listovania sa dostanete k ďalším obrazovkám, kde si môžete umiestniť widgety, skratky k aplikáciám alebo zmeniť pozadie.

Samotnú softvérovú výbavu Wooky Reader Tabletu tvoria základné aplikácie na správu súborov, multimédií a základné funkcie.

Aplikácie

Android 2.3.1 Gingerbread je v zariadení mierne oklieštený, a preto neposkytuje dostatočné možnosti, ktoré by mohol. Povinnou výbavou je AppsLib, kde si môžete zaobstarať rozšírenie aplikácií, no viac-menej z neoficiálnych zdrojov. Základnú výbavu tvorí niekoľko aplikácií, ktoré si stručne predstavíme.

Angry Birds

Populárna hra, ktorá asi nesmie chýbať na žiadnom zariadení Android je vo Wooky tablet 2.0 v základnej verzii.

AppsLib

Prístup k aplikáciám (prevažne neoficiálnym) podobným ako z Android Marketu

CG Transit

Aplikácia slúžiaca ako offline cestovný poriadok pre množstvo dopravných prostriedkov v európskych krajinách.

E-mail

E-mailový klient na sťahovanie a posielanie mailov.

Files

Aplikácia poslúži na prehliadanie a základnú prácu so súbormi na pevnom disku čítačky a microSD karte.

Fliq Kalendár

Kalendár, ktorý však neposkytuje synchronizáciu pomocou prihlásenia sa na konto.

Fotoaparát

Prístup k VGA prednej kamere so základným nastavením, maximálnym rozlíšením 640 x 480 bodov a videu vo formáte .3gp.

Galéria

Prístup k videu a fotografiám v galérii médií.

Hodiny

Hodiny a základné nastavenia pre budík.

Hudba

Prehrávač hudby zabudovaný do čítačky Wooky tablet 2.0. Poskytuje základný a programovateľný ekvalizér.

IM+

Instant messaging aplikácia na administráciu niekoľkých kont sociálnych sietí a komunikačných aplikácií.

In-počasie

Aplikácia, ktorá vám napovie, aké je aktuálne počasie a získať môžete aj predpoveď na 6 dní dopredu.

Internet

Základný internetový prehliadač dodávaný s Androidom.

Kalkulačka

Kalkulačka poskytuje základné matematické funkcie.

Nastavenia

Základné nastavenia a funkcie operačného systému Android 2.3.1 Gingerbread v zariadení Wooky tablet 2.0.

OfficeSuite Pro

Kancelárska aplikácia na prácu s PDF, DOC, PPT a XLS súbormi.

Tiki Golf 3D FREE

Golfová naháňačka za ananásmi a „birdíkmi“.

TV Program

Známy, televízny program v staršej verzii z AppsLib.

Video player

Prehrávač videa.

Wooky čítačka

Prístup do knižnice Wooky, oficiálna aplikácia čítačky Wooky tablet 2.0.

Záznam zvuku

Jednoduchá aplikácia na nahrávanie zvuku a poznámok.

Počas testovania sme dostali isté tipy od čitateľov a používateľov Wooky tablet 2.0 na nefunkčnosť niektorých aplikácií a pýtali si od nás radu, ako sa zbaviť neduhov v podobe nedokonalého zobrazovania znakových sád v E-mailovom klientovi a pri čítaní PDF súborov. Našim receptom je buď samotné prevedenie ROOT, čo by však znamenalo stratu reklamačnej záruky v prípade poškodenia zariadenia, alebo získanie oficiálnych aplikácií z Android Marketu a nahradenia nefunkčných, priamo v zariadení.

Rozšírenie výbavy aplikáciami môžete previesť dvomi spôsobmi:

Stiahnete si aplikácie z okliešteného AppsLib, kde nemáte záruku oficiálnych aplikácií a ľahko sa môžete dostať k podozrivému obsahu, alebo jednoducho použijete microSD kartu, ako sme to urobili my.

MôjAndroid.sk Wooky tablet 2.0 – TIP

Na žiadosť niektorých čitateľov a používateľov Wooky tablet 2.0 prinášame návod na prenos oficiálnych aplikácií z Android Marketu bez potreby ROOT čítačky Wooky tablet 2.0.

Do svojho smartfónu stiahnete aplikáciu z Android Marketu a nainštalujete si ju. Pomocou aplikácie na zálohovanie aplikácií, my sme použili App Backup&Restore, jednoducho vybranú aplikáciu zálohujete na microSD pamäťovú kartu. Tým získate inštalačný súbor .apk , ktorý následne prenesiete do Wooky tablet 2.0 a spustíte inštaláciu. Takto získate nepriamy prístup k oficiálnym aplikáciám Android Marketu.

Upozornenie

Pokiaľ sa rozhodnete obnoviť systém na „továrenské“ nastavenia, prídete o všetky doplňujúce aplikácie, teda aj o samotnú možnosť sťahovania aplikácií z AppsLib. Zas tu máme však možnosť pracne všetky potrebné aplikácie dostať do zariadenia pomocou microSD karty, alebo prostredníctvom internetu na www.appslib.com/latest a trpezlivo všetky potrebné aplikácie obnovovať a inštalovať.

Multimédiá – video, fotografie, zvuk, dokumenty

Video

Wooky tablet 2.0 je uspôsobený na prehratie formátov MPEG-4, AVI, FLV, MP4,MKV, MOV (až do HD 1080p). My sme si sním bez problémov, vďaka zabudovanému FLASH, prehrali videá na internete ale aj video v HD rozlíšení vo formáte AVI.

Pri použití nahrávania videa sme dosiahli rozlíšenie 640 x 480 pixelov a formát 3GP. Taktiež sme vyskúšali prestaviť video na vyššiu kvalitu, ale formát a rozlíšenie sa nám nepodarilo zmeniť. Pri nahrávaní videa si musíte dávať pozor na správnu orientáciu čítačky, pretože môžete dopadnúť ako my v redakcii, keď sme výsledné video mali pri prehrávaní v počítači obrátené hore nohami.

Video tak, zdá sa, nie je najsilnejšou stránkou Wooky tablet 2.0. Aj keď kameru môžete použiť pri videohovoroch, stále je len v úplne základnej, a povedzme si to na rovinu, zastaranom rozlíšení VGA 640 x 480 bodov.

Zvuk

Zvuk je silný. Ak si pustíte zvuk cez reproduktory, je pomerne čistý, aj keď to stále nie je najnovšia audio technológia. Pri prehrávaní videa sa nám zvuk javil ako pomerne dosť kvalitný, stále sme sa však pozerali na Wooky tablet 2.0 ako na čítačku elektronických kníh a nie na audio zariadenie.

Pri pripojení slúchadiel sa nám kvalita zvuku mierne zlepšila a vylepšili sme ju ešte dodatočnou úpravou základného ekvalizéra.

Samozrejme, prehrávanie a kvalita zvuku mala svoje hranice a v podobe Wooky tablet 2.0 nemáte pred sebou žiadny CD alebo MP3 prehrávač. Na skladby internetového rádia alebo hudbu na cestách sa pri skromnosti môžete celkom príjemne zabaviť.

Čítačka zvláda také formáty ako MP3, FLAC, OGG, WAV, APE.

Fotoaparát

Wooky tablet 2.0 je vybavená VGA kamerou/fotoaparátom, ktorá/ý patrí svojou kvalitou do dôb prvých mobilných telefónov s týmto multimediálnym zariadením. Rozlíšenie 640 x 480 bodov v dobe megapixlových objektívov už nepostačuje ani na zachytenie snímok dokumentačného charakteru.

Pri použití fotoaparátu sa pripravte na to, že fotografie budú snímané „v opačnom garde“ strán, teda to, čo je snímané naľavo, bude na fotografii napravo a naopak, pravé body sa zobrazia na fotografii naľavo. Výstupný formát je JPG. Dôkazom sú naše fotografie vyhotovené fotoaparátom Wooky tabletu 2.0. O kvalite si môžete urobiť úsudok sami, my sme sa ju rozhodli nechať bez komentára.

V galérii a prehrávači fotografií zvládnete také formáty ako JPEG, BMP, GIF, PNG.

Dokumenty

Medzi základné formáty, ktoré čítačka v povinnej výbave zvládne zobraziť patria súbory Wooky e-knihy a Wooky e-časopisy, eEpub.

Ďalšími súbormi, ktoré čítačka podporuje sú: .doc, .xls, .ppt, .pdf. Tieto však prečítate iba pomocou doplnkovej aplikácie OfficeSuite Pro, ktorá je v základnej výbave, alebo si stiahnete oficiálne aplikácie, podľa nášho návodu, z Android Marketu, aby ste predišli prípadným problémom, napríklad v rozlišovaní znakov.

Konektivita

Wooky tablet 2.0 je vybavený na pripojenie pomocou WiFi 802.11b/g, ale môžete to skúsiť aj pomocou 3G siete a SIM karty. Prídavným zariadením, ktoré si môžete na internete zaobstarať je 3G Stick, prostredníctvom ktorého, za pomoci micro USB kábla, môžete spojiť čítačku elektronických kníh s internetom aj pomocou SIM karty od vášho mobilného operátora.

My sme dlhodobo testovali pripojenie cez WiFi, ktoré bolo bezproblémové. V nastaveniach opäť oklieštený Android 2.3.1 Gingerbread nedovoľoval podrobnejšie nastavenia WiFi konektivity, a tak sa stávalo, že keď sme čítačku prebrali z dlhodobého spánku bez práce, museli sme počkať pokiaľ sa opäť pripojí pomocou hesla a SSID mena na WiFi sieť.

Pri pripojení čítačky na počítač sa nám objavil klasický disk, na ktorý sme mohli preniesť súbory alebo jednoducho ich z neho skopírovať do počítača. Pri pripojení na PC sme sa pokúsili vyhotoviť aj fotografie obrazovky pomocou Android SDK. Opäť, tak ako pri predchádzajúcej čítačke Wooky Tablet Reader, sme nepochodili.

Batéria

Batéria opäť patrí k pozitívam Wooky tablet 2.0. Kapacita dosahuje 5400 mAh a dodávateľ udáva jej plné nabitie už do troch hodín. Výdrž batérie deklaruje až na 10 hodín práce.

V redakcii sme počas testovania dobíjali batériu tri krát. Prvý pokus dosiahol čas 11 hodín a 40 minút. Pri druhom sme dosiahli obdobný výsledok a nepresvedčil nás ani tretí pokus, kedy sme po takmer 4 hodinách dosiahli 40 % kapacity batérie, no po odpojení údaj podľa štatistík operačného systému dosiahol až 60 %, čo sme riešili reštartom zariadenia a následne sa údaj upravil na pôvodnú hodnotu.

Pri testovaní sme čítačku dokázali zbaviť plnej kapacity batérie do troch dní. Pri tomto pokuse sme sporadicky s ňou pracovali, testovali aplikácie, pripojenie k PC, prehliadali systém a podobné úkony za stáleho pripojenia k WiFi sieti. Celkovú výdrž odhadom usudzujeme na približne 3 hodiny čistej práce. Následne sme boli nútení Wooky tablet 2.0 pripojiť k elektrickej sieti.

Pri práci sme si všimli údaj, ktorý nám napovedá o výkone batérie pomerne dosť informácií. Pri deklarovanom 40% nabití batérie, stratila svoju kapacitu, takmer úplne bez práce a s pripojením k WiFi sieti, do 24 hodín.

Záver

Wooky tablet vo svojej verzii 2.0 poskytuje rozšírené možnosti zábavy a využitia. Pri cene 169 € poskytuje pokročilý tablet – čítačku elektronických kníh Wooky, ktorá ponúkne zaujímavú možnosť na zábavu aj prácu.

Tablet je vďaka veľkosti displeja dobre čitateľný, aj keď rozlíšenie a veľkosť bodov spôsobujú mierne problémy. Potešila nás možnosť prehrávania HD videa, čo môže byť príjemným spestrením počas ciest. Medzi klady patrí kapacita batérie, jej dobíjanie je už záležitosť na dlhé trate. Potešil nás Android 2.3.1 Gingerbread a podpora FLASH pri prezeraní videa na internete, ku ktorému sa môžete pripojiť, so zakúpeným adaptérom, aj za pomoci 3G siete.

Negatívom bola oklieštenosť  samotného systému a absencia širších možností nastavenia systému. Doslova šok nám spôsobil fotoaparát/kamera s VGA rozlíšením. Do zariadenia tohto typu by bola prospešná možnosť preberať aplikácie priamo pomocou Android Marketu. Občas nás rozčuľoval G-senzor pri orientácii zobrazenia na displeji.

Napriek tomu, v porovnaní s Wooky Tablet Reader, považujeme Wooky tablet 2.0 za ideálnu a cenovo dostupnú vstupnú bránu do sveta tabletov – čítačiek elektronických kníh, napríklad so spoločnosťou Wooky.cz , Wooky.sk.

Hodnotenie MojAndroid.sk 7,5/10

Plusy:

  • veľkosť čítačky, displeja
  • prijateľná cena
  • možnosti prehrávania videa v rôznych formátoch
  • výdrž batérie
  • Android 2.3.1 Gingerbread
  • FLASH
  • pripojiteľnosť s adaptérom ku 3G sieti

Mínusy

  • kamera, fotoaparát
  • oklieštenosť systému
  • AppsLib
  • hmotnosť
  • neposlušný G-senzor
26.1.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+