MojAndroid

MojAndroid.sk vám exkluzívne prináša recenziu najnovšieho tabletu spoločnosti Samsung. Galaxy Tab 10.1 bol v USA uvedený do predaja len pred pár týždňami. My sme získali jeden z kusov, ktoré sa rozdávali na tohto ročnom Google I/O a teraz vás chceme oboznámiť so všetkým, čo dlho očakávaný Galaxy Tab 10.1 s Android Honeycomb 3.1 vie ponúknuť. 

Konštrukcia

Konštrukcia tabletu je naozaj precízna. Kvalitné spracovanie je vidieť aj cítiť hneď pri prvom kontakte. To všetko vďaka ultra tenkému dizajnu s rozmermi  256.7 x 175.3 x 8.6 mm a váhou iba 565g. Telo tabletu je v rohoch a na zadnej strane mierne zaoblené, čo tablet opticky zmenšuje a zároveň prispieva k pohodlnejšiemu noseniu.

Prednej strane dominuje 10 palcový displej, nad ktorým je v strede umiestnený snímač kamery. Celkový dizajn môžeme opísať slovami – čistý, hladký alebo jednoduchý. Preto na tablete nájdete naozaj minimum ovládacích prvkov a konektorov. Na vrchnej strane sa nachádza 3,5mm jack pre pripojenie slúchadiel a tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapnutia, v spodnej nájdete dokovací konektor slúžiaci aj pre dobíjanie s dodávanou nabíjačkou.

Boky zariadenia skrývajú dvojicu reproduktorov pre stereo reprodukciu zvuku a na zadnej strane nájdete fotoaparát s LED bleskom. Ešte pripomeniem, že nami recenzovaný tablet pochádza z limitovanej edície určenej účastníkom konferencie Google I/O. Tento sa odlišuje v dizajne zadnej strany, kde sú v kryte zobrazení Android panáčikovia – to na bežne predajných kusoch neuvidíte. Konštrukciu tabletu hodnotím na výbornú a nemám k nej žiadne výhrady.

„Galaxy Tab 10.1 je tabletom s precíznym konštrukčným spracovaním a jednoduchým, ale pekným dizajnom. Svojou hrúbkou 8,5 mm patrí medzi najtenšie tablety na svete.“

 

Displej

Zo samotného názvu Galaxy Tab 10.1 je jasné, že ide o model tabletu s 10,1 palcovým displejom. V tomto prípade je použitý TFT PLS displej s rozlíšením 1280x800px, ktorý dokáže zobraziť 16 miliónov farieb. PLS má údajne oproti klasickému TFT displeju lepšie pozorovacie uhly, kontrast, jasom a kvalitou zobrazenia sa blíži k Super AMOLED Plus, s čím môžem len súhlasiť – farby aj pozorovacie uhly sú naozaj veľmi dobré a najmä pri prezeraní fotografií spoznáte rozdiel. Viditeľnosť vo vonkajšom prostredí a hlavne v slnečných dňoch zhoršuje najmä lesklý povrch chrániaci displej. Počet snímacích bodov kapacitného displeja dosiahol bezproblémovo číslo 10.

„Displej tabletu má výborné pozorovacie uhly a kvalitné zobrazenie 16 miliónov farieb.“

Výkon

Samsung, podobne ako aj iní výrobcovia tabletov, sa spolieha na výkon dobre známeho dvojjadrového procesora od NVIDIE- Tegra 2 s frekvenciou 1GHz. Výkon, ktorý dosahuje Galaxy Tab 10.1 v testoch, je porovnateľný s inými tabletmi s týmto procesorom. V aplikáciach Quadrant Standard dosiahol 1600 bodov, v Antutu Benchmark rovných 3690 a novej benchmark aplikácii CFbench. K dispozícii je 1GB pamäte RAM.

„Galaxy Tab 10.1 svojim výkonom neprekvapí, je súčasným štandardom.“

Tablet ponúka 32GB vnútornej pamäte, to však záleží aj od zakúpeného modelu. Pamäť nie je možné rozšíriť o kapacitu pamäťových kariet, čo môže byť pre niekoho mínusom, ale keďže je k dispozícii 32GB pamäte, pre väčšinu používateľov by to nemal byť problém. Daňou za tenký dizajn je však absencia štandardného USB 2.0 portu pre pripojenie externých zariadení (nerátam dokovací konektor) a flash diskov.

„Veľká vnútorná pamäť 32GB by mala postačovať väčšine používateľov. Pre USB 2.0 port sa už nenašlo miesto.“

Operačný systém

Honeycomb sa pomalý stáva dominantným operačným systémom na poli tabletov, aspoň pokiaľ ide o Android. Ten v Galaxy Tabe 10.1 je vo verzii 3.1 a oproti staršej verzii má niekoľko výhod. Patrí sem napríklad možnosť zmeny rozmerov widgetov, lepší task manager alebo rozšírená podpora USB Host.

Domáce obrazovky, widgety, pozadie,

Android Honeycomb má podobnú predstavu o usporiadaní systému ako predchádzajúce verzie. Rozdielom je, že pri tablete máte k dispozícii omnoho väčšiu plochu displeja a  môžete tu teda umiestniť väčší počet widgetov a ikon aplikácií. Samozrejmosťou ostáva, že ich dizajn je optimalizovaný práve pre väčšie uhlopriečky.

Pridávanie alebo odoberanie widgetov prebieha rovnakým spôsobom ako pri telefónoch. Dlhším podržaním prsta na displeji sa objaví obrazovka, kde môžete widgety pridávať na jednotlivé domáce obrazovky ťuknutím alebo ich pretiahnutím nad homescreen, v ktorom chcete aby sa objavil. Rovnako z tohto miesta môžete meniť pozadie alebo pridávať ikony aplikácií.

Vo vrchnej časti displeja sa nachádzajú odkazy pre vyhľadávanie, a spustenie launchera s aplikáciami. Tie sú usporiadané v stránkach, medzi ktorými listujete pohybom prsta zľava doprava a naopak. Aplikácie sú rozdelené do dvoch skupín a to buď všetky (All), alebo iba vami nainštalované (My apps). Ak si prajete pridať odkaz na niektorú z aplikácií na plochu, môžete to urobiť aj priamo tu – podržaním prsta na zvolenej ikone sa objavia v spodnej časti všetky domáce obrazovky, potom už stačí len presunúť ikonu do jednej z nich.

Spodný panel

Hlavnou zmenou v systéme je aj použitý spodný panel, ktorý pripomína lištu na akú sme zvyknutí u Windows. Sem sa presunuli androidovské tlačidlá späť a domček a pribudla ikona pre multitasking – prepínanie medzi piatimi naposledy spustenými aplikáciami. V spodnom paneli sa nachádza aj notifikačný panel s hodinami a základnými údajmi o pripojení Wi-Fi, kapacite batérie a aktuálnom dátume. Taktiež je možné odtiaľto rýchlo zapnúť alebo vypnúť lietadlový mód, Wi-Fi, notifikácie alebo nastaviť jas displeja.

Musím povedať, že nový systém sa mi veľmi páči – jeho odozvy, pekné používateľské prostredie a aplikácie prispôsobené na väčší displej.

Software

Gmail, Kalendár, Nastavenia, Market, Google Talk

V Android Honeycomb prešli zmenou aj štandardné aplikácie akými sú aj Gmail, Kalendár,Nasta­venia, Market a Google Talk. Tie prispôsobili svoj vzhľad veľkému displeju. Funkcie ostávajú rovnaké a ich vzhľad najlepšie uvidíte na screenoch.

Books

K dispozícii máte aplikáciu pre čítanie Google elektronických kníh s názvom Books. Ponúka pokročilé nastavenia pre zmenu veľkosti, typu písma, jasu displeja a veľkosti riadkovania. V Books môžete prepínať medzi zobrazením knihy s klasickým textom alebo s naskenovanými stranami.  Aplikácia veľmi podarená, len škoda, že u nás zatiaľ nie úplne funkčná (nakupovanie u nás zatiaľ nie je možné).

Filmové štúdio

Tu môžete upraviť svoje videá, ktoré máte uložené v tablete. Aplikácia podporuje funkcie ako pridávanie videí, obrázkov, hudby, prelínacích efektov, video efektov alebo popisného textu. Vytvárať môžete vlastné projekty, na ktorých môžete pracovať podľa potreby.

Quickoffice

Výborným nástrojom, ktorý je súčasťou predinštalovaného softvéru tabletu je Quickoffice. S ním získate možnosť čítania, vytvárania a editovania Microsoft Office dokumentov. Priamo z aplikácie môžete pristupovať ku svojim dokumentom uložených na serveroch Dropbox, Box, Google Docs, mobileme a iných.

„Galaxy neponúka mnoho predinštalovaných aplikácií.“

Video

Pozeranie videa na tablete je veľmi pohodlné, škoda že nemá žiaden stojan, s ktorým by sa dal položiť pohodlne na stôl. Galaxy Tab 10.1 prehrá väčšinu štandardných formátov videa – musíte si však nainštalovať niektorý z prehrávačov dostupných na Android Markete. Ani s nimi si však tablet dobre neporadí s formátmi videa v HD rozlíšení, čo je na tak špičkový model akým je Galaxy Tab 10.1 škoda.

Audio

Prehrávanie hudby s tabletom je naozaj na dobrej úrovni. Dvojica reproduktorov v bočných stranách zariadenia sa stará o dostatočne hlasný a vyvážený zvuk. Myslím, že ak pustíte hudbu s týmto tabletom medzi priateľmi, hanbu si neurobíte. Niekedy som sa čudoval, kde tie reproduktory vlastne v tom tenkom tele tabletu natlačili :). Pre počúvanie môžete využiť aj pripojené slúchadlá cez štandardný 3,5mm jack konektor.

Pre prehrávanie je v tablete dostupná len jedna aplikácia s názvom Music. Tá ponúka štandardné funkcie androidovského prehrávača s prehľadným uporiadaním hudby podľa albumov, skladateľov, piesní alebo žánru. Vytvárať môžete vlastné playlisty alebo prehrávať skladby náhodne. Ekvalizér tu nenájdete, stále však existuje veľa aplikácií, ktoré ho integrujú alebo môžete použiť napríklad priamo aplikáciu Equalizer, ktorá s tabletom fungovala veľmi dobre a zvuk si tak môžete prispôsobiť podľa svojich požiadaviek.

„Galaxy Tab 10.1 je vybavený kvalitnou dvojicou reproduktorov, ktoré zabezpečia vyvážený a dostatočné hlasný zvuk.“

Fotoaparát

Fotoaparát Samsungu nemá nijako oslňujúce parametre. Rozlíšenie snímača 3,2Mpx nie je veľa, fotky sú ale aj vzhľadom na menšie rozlíšenie pomerne slušnej kvality. Lepšie snímky vyhotovíte najmä pri dobrom dennom osvetlení, ale v núdzi poslúži aj integrovaný LED blesk. Okrem hlavného zadného snímača nájdete jeden určený pre video hovory aj na prednej strane. Ten disponuje 2 miliónmi snímacích bodov – pre videohovor viac než postačujúce.

V aplikácii na fotenie existuje niekoľko zaujímavých funkcií. Nájdete tu panoramatické fotenie, akčný záber, detekciu úsmevu, časovač alebo rôzne efekty a scény. Do fotiek môžete uložiť aj GPS súradnicu pomocou funkcie geotaggingu. Galaxy Tab 10.1 dokáže nahrávať HD video v rozlíšení 720p. Všetky multimediálne súbory fotky a videá si pozriete v aplikácii Galéria.

„Tablet s jeho 3,2 MPx fotoaparátom robí slušné snímky a je schopný natáčať HD video v rozlíšení 1280×720 px.“

 

Pripojenie, prehliadanie webu

V Galaxy Tab nájdete pre pripojenie Wi-Fi 802.11 v štandardoch a/b/g/n a Bluetooth verzie 3.0. Iné spôsoby pripojenia okrem dokovacieho konektora v tablete už nehľadajte. Existuje aj verzia tabletu, s 3G modulom, to však nebol prípad testovaného kusu. GPS by ste však mali nájsť v každom z nich.

„Tablet má k dispozícii GPS a 3G je dostupné iba v niektorých modeloch.“

Internetový prehliadač je svojim dizajnom veľmi podobný browserom známym z PC. V hornej časti sa zobrazujú jednotlivé záložky a novú pridáte jednoduchým kliknutím na tlačidlo plus. Prehliadač dokáže synchronizovať záložky s Google Chrome a pracovať s nimi tak, ako ste zvyknutí na svojom počítači.

Zaujímavou funkciou je aj tzv. inkognito režim. Stránky navštívené v tomto režime sa neukladajú do histórie a po zavretí prehliadača sa automaticky vymažú aj súbory cookie. Prehliadač plne podporuje najnovší flash 10.3, takže so zobrazovaním obsahu v tomto formáte na web stránkach nebudete mať problémy.

„Natívny prehliadač zaručuje pohodlné prehliadanie webu a podporu najnovšieho Flashu 10.3.“

Softvérová klávesnica je ako inak výborná. Na veľkom displeji sa dá pohodlne písať aj keď klasickú hardvérovú klávesnicu určite nenahradí. Výhodou je podpora prediktívneho písania v slovenskom jazyku.

Výdrž na batériu

Tablet vydržal pri mojom používaní naozaj dlho. Po bežnom používaní, prehrávaní videa, testovaní, pozerania fotiek, počúvania hudby, prehliadania webu som sa dostal na jeden deň prevádzky a ešte stále mi ostávalo 40% kapacity batérie. Pri nonstop prehrávaná XVID videa, pri polovičnom jase displeja tablet vydržal približne 8 hodín a 20 minút.

„Dlhá výdrž chodu na batériu.”

Záver

Dlho očakávaný Galaxy Tab 10.1 patrí zatiaľ medzi nejlepšie tablety s Android Honeycomb aké môže trh ponúknuť. Väčšina top modelov ma veľmi podobné parametre, no v prospech Galaxy Tabu 10.1 hovorí dizajn, kvalitné audio a lepší displej. Čo by vám mohlo chýbať je najmä Micro-SD slot a okrem dokovacieho konektora aj akýkoľvek iný port. U nás sa zatiaľ nepredáva a ťažko povedať akú cenu si stanoví Samsung na európskom trhu. Každopádne je Galaxy Tab 10.1 vhodným kandidátom pre všetkých, ktorí zvažujú kúpu Android tabletu.

Odpovede na vaše otázky

Je problém so zobrazením stránok akou je rapidshare.com? Funguje aplikácia gReader?
Stránka rapidshare bola zobrazená bezproblémovo a aplikácia gReader taktiež fungovala a na displeji tabletu sa s ňou pracuje maximálne pohodlne.

Zaujíma ma konektivita externých zariadení – keď si ho zoberiem na dovolenku, ako doň nahrám fotky z fotoaparátu? Bude sa dať priamo pripojiť cez USB?

Samotný tablet nemá v sebe zabudovaný USB port pre pripojenie externých zariadení. Nato je potrebné dokúpiť príslušný kábel, ktorý bude Samsung predávať ako príslušenstvo. Viď článok Príslušenstvo pre tablet Galaxy Tab 10.1 od Samsungu. Potom by nemal byť problém.

Odpovede na ďalšie otázky nájdete priamo v recenzii Galaxy Tab 10.1.

Hodnotenie MojAndroid.sk: 8/10

Plusy:

+ kvalitný displej
+ rozmery a hmotnosť
+ Honeycomb 3.1
+ GPS
+ slušná výdrž na batériu
+ kvalitná stereo reprodukcia zvuku

Mínusy:

– iba 3,2 Mpx fotoaparát
– len dokovací konektor (pre využitie USB Host budete musieť dokúpiť príslušenstvo)
– slabá softvérová výbava

Zariadenie zapožičal developer Michal Jemala, SmartOnCloud.com. ďakujeme.

Parametre:

Všeobecné

2G siete nie
3G siete nie
Dátum predstavenia Apríl 2011
Veľkosť Rozmery 256.7 x 175.3 x 8.6 mm
Váha 565 g
Displej Typ PLS TFT kapacitný displej, 16M farieb
Veľkosť 1280×800 pixelov, 10,1 palca
  • podpora multi touch
  • automatické otočenie používateľského rozhrania vďaka akcelerometru
  • senzor blízkosti pre automatické vypnutie
  • gyroskopický sensor
Zvuk Typy upozornení —–
Hlasitý odposluch Áno, stereoreprodukcia
3.5mm jack Áno
Pamäť Telefónny zoznam Prakticky neobmedzený počet kontaktov a ich podrobností. Možnosť priloženia fotografie.
Zoznam hovorov —–
Vnútorná 16/32/64 GB , 1GB RAM
Pamäťová karta Nie
Údaje GPRS —–
EDGE —–
3G —–
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth Áno, v2.1 +EDR
Infračervený port Nie
USB Nie
Fotoaparát Primárny 3.15 MP, 2048×1536 px, autofokus, LED blesk
Geo-tagging
Video Áno, 720p
Sekundárny Áno, 2 MPx
Vlastnosti a funkcie Operačný systém Android OS, 3.1 (Honeycomb)
Procesor

1GHz NVIDIA Tegra 2 dvojjadrový procesor

Správy Email, Push Email, IM
Internetový prehliadač HTML
Rádio nie
Hry Áno
Farby Čierna
GPS Áno
Java Áno, cez Java MIDP emulátor
  • – SNS integrácia
    – HDMI port
    – Google Search, Maps, Gmail
    – YouTube, Google Talk, Picasa 
    – MP3/WAV/WMA/eAAC+ player
    – XviD/MP4/H.264/H­.263 player
    – Organizér
    – Prehliadač dokumentov (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
    – Adobe Flash Player 10.3
    – Prediktívne písanie
Batéria Štandardná batéria,Li-Po 7000 mAh
Pohotovostný režim
Čas hovoru
Iné Cenová skupina
29.6.2011

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+