MojAndroid

Očakávaný nástupca Xperie X10 sa dočkal tento rok svojej premiéry na výstave CES. Teraz sa tento kúsok dostal aj do našej redakcie, kde sme ho podrobili dvojtýždňovému testovaniu. Nová Xperia Arc prináša najnovšiu verziu Androidu 2.3 Gingerbread a množstvo vylepšení. V recenzii sa dozviete aj odpovede na otázky, ktoré ste sa pýtali v članku MojAndroid.sk recenzia: testujeme novú Sony Ericsson Xperia Arc, pýtajte sa. Pustime sa do toho.

Parametre:

Operačný systém: Android 2.3 Gingerbread
Procesor/GPU Qualcomm MSM8255 Snapdragon 1 GHz, Grafický procesor : GeForce Adreno 205
Rozmery/hmotnosť: 125 x 63 x 9 mm/ 117g
Displej: kapacitný 4,2” TFT LCD s rozlíšením  480 x 854 pixelov +technológia Sony Bravia Mobile Engine
Pamäť: 512MB RAM, vnútorná pamäť 320MB, microSD do 32 GB (v krabici nájdete 8GB microSD)
Fotoaparát/video: 8,1 MPx s LED bleskom/natáčanie HD videa 720p
Porty: microUSB, microHDMI, 3,5 mm jack
Lokálne Spojenie: WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR , DLNA,
Mobilné spojenie: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 7,2 Mbps, HSUPA do 5,6 Mbps,
Batéria: Li-Pol 1500mAh
Ostatné: G-senzor, GPS, kompas

Konštrukcia

O tom, že Xperia Arc je štýlový telefón niet žiadnych pochýb. Svojím dizajnom vybočuje zo zaužívaných typov konštrukcií a už pri prvom kontakte sa väčšine z vás určite zapáči. Jej rozmery sú vzhľadom na veľkosť 4,2“ displeja a nabitými funkciami naozaj minimalistické 125 x 63 x 9 mm.

Pri mojom prvom kontakte s Xperiou som si okamžite všimol aká je skutočne ľahká. Vďaka konštrukcii vyrobenej z plastu sa Arc dostala na hodnotu len 117g. Prednej strane už klasicky dominuje displej, ktorý však mohol byť spolu s tromi androidovským tlačidlami umiestnený predsa len o niečo vyššie.

Ďalšie ovládacie prvky sú rozmiestnené na bokoch prístroja. Naľavo nájdete 3,5mm audio Jack pre pripojenie vašich obľúbených slúchadiel a na pravom sú umiestnené microUSB port, tlačidlá spúšte fotoaparátu a ovládania hlasitosti.

MicroHDMI, ktorý je chránený krytkou a je spolu s tlačidlom zapnutia/odomknutia na vrchnej strane Xperie. Tlačidlá by mohli byť o niečo väčšie, ale to sa zrejme aj kvôli malým rozmerom výrobcovi nepodarilo dosiahnuť- napriek tomu bola práca s nimi pohodlná a odozvy na stlačenie stopercentné.

Tu sa dostávam k zadnému krytu, ktorý je naozaj veľmi tenký a preto pri uchopení telefónu dochádza k dotyku s vnútornou konštrukciou – to má za následok tiché, avšak zanedbateľné vŕzganie.

Na zadnej strane nájdete aj snímač fotoaparátu a prisvetľovaciu LED diodu. Pod krytom sa ukrýva 1500mAh Li-Pol batéria a dva sloty pre microSD a SIM kartu. Obidve bez vybratia batérie von nedostanete.

Ku konštrukcii Xperie inak nemám žiadne výhrady, ide naozaj o dizajnový skvost a mierne nedostatky prevyšujú klady ;).

Displej

Displej Xperie Arc je kapacitný, vyrobený technológiou TFT s veľkosť  4,2“ . Rozlíšenie je o niečo vyššie ako je zaužívané WVGA (480×800 px) a na výšku pridáva ďalších 54px – 480×854 px. Zobrazenie je jemné a aj napriek staršej technológii TFT je jeho kvalita naozaj veľmi dobrá. Čitateľnosť na priamom slnku sa dá porovnať s modelmi v tejto triede. Pre porovnanie som Xperiu priložil za slnečného dňa vedľa Desire HD. Sony Ericsson sa chváli aj použitím Sony Bravia Engine. Ja som ale nepostrehol žiadnu zmenu či už pri jeho vypnutom alebo zapnutom stave.

Čo ma veľmi nepotešilo je to, že telefón „nemá“ automatickú reguláciu jasu displeja. Nemá v úvodzovkách preto, lebo v nastaveniach nie je žiadna voľba pre jej zapnutie. Je pozoruhodné, že pri niektorých intenzitách podsvietenia sa displej naozaj prispôsoboval okolitému osvetleniu. Takže to nakoniec vyzerá tak, že senzor je naozaj prítomný (predná strana naľavo hore).

Výkon

Arc síce nemá žiadny dvojjadrový procesor ako je u najnovších high-end smartfónov v móde, ale so svojím MSM8255 Snapdragon s taktom 1Ghz zvláda všetky operácie rýchlo a bezproblémovo. Dokazujú to aj hodnoty namerané v aplikáciach Linpack for Android a Quadrant standard, kde Arc získala v priemere nasledovné počty bodov: Linpack For Android=36 MFLOPS, Quadrant Standard= 1622.

Xperiu Arc sme podrobili aj komplexnému testu pomocou aplikácie Antutu Benchmark.

Pre chod systému je dôležitá aj veľkosť operačnej pamäte RAM. V tomto modeli je použitá pamäť s veľkosťou 512MB čo je myslím prijateľná hodnota. Vnútorná pamäť telefónu je 320MB, ktorú rozšírite pomocou microSD pamäťových kariet do kapacity 32GB. Problém s nedostatkom pamäti som nezaznamenal ani po nainštalovaní väčšieho množstva aplikácií a hier (stále ostáva 120MB).

Testujeme

Operačný systém

Ako operačný systém je použitý najnovší Android 2.3 Gingerbread s vlastnou grafickou nadstavbou od Sony Ericsson. Táto ponúka vlastný launcher s piatimi domovskými obrazovkami, na ktoré môžete umiestniť okrem iných aj niektoré widgety od Sony Ericsson. Za zmienku stojí najmä aplikácia Timescape, ktorá spája sociálne siete Facebook a Twitter.

U nadstavby sa mi veľmi páčil široký výber možnosti usporiadania aplikácií v launcheri – vlastné usporiadanie, v abecednom poradí, najpoužívanejšie aplikácie a naposledy nainštalované. Pri pohybe medzi domácimi obrazovkami máte v spodnej časti displeja na výber niekoľko adresárov, kde si môžete pridať svoje obľúbené aplikácie.

Ja osobne som však grafickému prostrediu neprišiel na chuť a väčšinu času som používal známy Launcher Pro z Android Marketu. Celkovo môžem povedať, že operačný systém je veľmi dobre doladený a funguje naozaj bezproblémovo a plynulo.

Web

Vďaka podpore najnovšieho Flash 10.2, veľkému displeju s uhlopriečkou 4,2“ a dostatočne jemnému rozlíšeniu je prehliadanie webu s Xperiou Arc naozaj pohodlné a k tomu niet čo dodať.

Video

Prehrať video je v tomto smartfóne menší problém, najmä preto, lebo od výroby nie je okrem 3D galérie k dispozícii žiadny pokročilejší prehrávač a chýba aj natívna podpora DivX. Ale po nainštalovaní aplikácií tretích strán (Moboplayer)  je Arc schopný prehrať  väčšinu videa vo formátoch DivX a Xvid plynule. Natívne smartfón podporuje kodeky WMV, H.263 (H.264) a MP4.

MicroHDMI

Xperia Arc je vybavená aj portom pre pripojenie k externému monitoru/televízoru – microHDMI. Prehrávanie videa nebolo úplne najlepšej kvality (na televízore sa to prejavovalo zpixelnatením obrazu), ale bolo pozeratelné a prehrávalo sa plynule.

Audio

V Xperii nájdete prehrávač hudby, ktorý ponúka základné funkcie. Skladby si môžete zotriediť podľa interpreta, albumu alebo môžete vytvárať vlastné playlisty. Pri prehrávaní si môžete zvoliť aj niektorý z preddefinovaných ekvalizérov – vlastný sa nedá nastaviť. Kvalita reprodukcie je na veľmi dobrej úrovni a zvuk vychádzajúci zo zadného reproduktoru je dostatočne hlasitý. Po pripojení slúchadiel sa jeho kvalita nemení.

Hry

Výkon grafického čipu Adreno 205 je známy aj z iných smartfónov a dá sa povedať, že jeho prítomnosť je štandardom dnešnej doby. Na tejto platforme si zahráte väčšinu dostupných hier. Výsledok benchmarku v aplikácii Neocore je 58,9fps.

Fotoaparát

Na fotoaparát som bol pri Xperia Arc veľmi zvedavý. Jeho parametre ako rozlíšenie 8,1Mpx, prisvetľovacia dioda a použitie snímača EXmor ho predurčujú k vytváraniu kvalitných snímok. V skutočnosti je kvalita len priemerná, ale pre zachytenie momentiek postačujúca. Pri ich prezeraní v telefóne vyzerajú super, horšie je to po stiahnutí do počítača. Kvalitu môžete ohodnotiť aj sami na nasledovných testovacích snímkach.

Aplikácia pre fotenie je skutočne dobre spracovaná.  Všetky nastavenia sú rýchlo dostupné a prehľadne usporiadané. Na výber máte nastavenia ako sú zapnutie stabilizácie obrazu, geoznačkovanie, zvuk uzávierky, režim zaostrenia, rozlíšenie fotografií, blesk a iné.

Čo tu nenájdete sú rôzne efekty ako sepia, čierno-biela fotografia a pod. Ako spúšť fotoaparátu funguje okrem hardverového tlačidla už tradične aj dotyk prstom na displeji. Zaostrovanie a odfotenie snímok je veľmi rýchle, takže nezmeškáte odfotiť aj dynamické scény.

Video natáčané Xperiou Arc je v rozlíšení HD 720p (1280 x 720 px), jeho kvalitu posúďte sami.

 

Pre prehliadanie nafotených snímok a natočených videií je Arc vybavená androidovskou 3D galériou, ktorá sa synchronizuje s online albumami Picasa.

Konektivita, telefonovanie, písanie

Konektivita je zabezpečovaná klasickými formami spojenia prostredníctvom WiFi v štandardoch b/g/n, Bluetooth 2.1 +EDR, microUSB. So svetom sa na svojich cestách spojíte pomocou GPRS, EDGE a 3G siete s rýchlosťou HSDPA do 7,2Mbps a HSUPA do 5,4Mbps.

Telefonovanie s Xperiou Arc je pohodlné a aj v hlučných prostrediach dostatočne zreteľné. Správu kontaktov ma na starosti androidovská aplikácia Telefón s jej štandardnými funkciami. Keďže Xperii chýba tlačidlo pre vyhľadávanie, v kontaktoch môžete vyhľadávať priamo v boxe na to určenom.

Vďaka veľkému displeju je písanie pohodlné a v spojení s automatickou opravou slov aj dostatočne rýchle.

Výdrž na batériu

Výdrž je naozaj subjektívnou záležitosťou. Niekomu by sa možno podarilo s Xperiou Arc dosiahnuť dlhšiu životnosť ako mne, ale moja vlastná skúsenosť je, že pri intenzívnom používaní (telefonovanie, posielanie mailov, sem tam pozretie niektorých webových stránok) a celý deň zapnutom internete cez 3G sieť som dokázal vyžiť s batériou jeden deň – večer už musela na nabíjačku. Pri bežnom používaní sa ale môžete dostať pohodlne aj na dva dni.

Záver

Po dvoch týždňoch používania mi Xperia Arc prirástla k srdcu. Krásny dizajn, kvalitný displej, plynulosť systému, všetko fungovalo tak ako má. Jedinými mínusmi sú menej kvalitný zadný kryt a neschopnosť natívne prehrávať video súbory vo formátoch Divx a XviD, čo ale riešia aplikácie tretích strán . Za cenu okolo 480€ je to ale smartfón ako sa naozaj patrí. Budeš mi chýbať Xperia Arc :)

Hodnotenie MojAndroid.sk: 9/10

Plusy
+ Pekný dizajn
+ nízka hmotnosť
+ rýchle odozvy systému
+ kvalitný displej
+ microHDMI
+ kvalitný zvukový výstup (reproduktor aj slúchadlá) 
+ fotoaparát

Mínusy
– menej kvalitný zadný kryt
– automatický jas displeja
– pre niekoho nevýhodné umiestnenie konektoru pre pripojenie slúchadiel

Odpovede na vaše otázky

Tu nájdete odpovede na svoje otázky. Snažil som sa odpovedať na všetky :), ak nenájdete čo ste hľadali, kľudne sa spýtajte v diskusii a my sa vám pokúsime odpovedať.

1.Dajú sa zistiť informácie o fotkách – videách?
Áno , je to možné priamo v aplikácii 3D galéria. Stačí vybrať obrázok/video, o ktorom chceš vedieť info a cez tlačidlo “viac” zvoliť podrobnosti.

2. Vytváranie podpriečinkov v albume ?
Podadresáre sa v 3D galérii nedajú vytvárať, aspoň som na to neprišiel.

3. Dá sa hovor ukončiť s HW klávesnicou?
Áno, hovor je možné ukončiť aj stlačením tlačidla so znakom šípky.

4.Ako moc sa zahrieva? Teda pri dlhšej práci, resp. hraní hier.
Zahrievanie Xperie Arc som postrehol len pri nabíjaní.

5. Koľko multitouch bodov podporuje. Je to viac ako 2?
Xperia Arc pri teste aplikáciou Multitouch Vis Test bola schopná reagovať na štyri súčasné dotyky, čiže 4 multitouch body.

6. Dá sa zmeniť usporiadanie videí a obrázkov(fotiek) v albumoch napr. podľa veľkosti, ABC, či dátumu?
Túto funkciu galéria v Xperii Arc neumožňuje.

7.  Ako rýchlo od stlačenia tlačidla zapnúť sa dokáže spustiť systém?
Trvalo to približne celé dve minúty.

 

Zariadenie zapožičala spoločnosť Sony Ericsson.

13.4.2011

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+