MojAndroid

V tomto článku sa pokúsime vysvetliť, čo je to “root”, “rootovanie” alebo “rootnutie” Android telefónu. Určite ste sa s týmto pojmom už stretli, väčšinou v súvislosti s niečím veľmi “cool”, čo by ste mohli keby ste ho mali/spravili. Povieme si niečo o tom, čo ten “root” vlastne je a na čo sa môže zísť. Používatelia niektorej z distribúcií operačného systému Linux, prípadne Mac OS určite už tušia, o čo ide.

“Root” je meno základného používateľa s najvyššími privilégiami v operačných systémoch založených na Unixe (alebo odvodených od neho). Patrí medzi ne aj Android. Rootovanie Android telefónu by sa teda dalo popísať ako pridelenie všetkých povolení vlastníkovi zariadenia, vďaka ktorým potom dokáže meniť a ovládať určité, inak zakázané, systémové nastavenia. Ľudia väčšinou rootuju svoje telefóny z 3 rôznych dôvodov: výmena ROM, taktovanie procesora alebo pamäte, a odblokovanie zakázaných funkcií.

Prvým z dôvodov rootovania je práve možnosť vymeniť originálnu ROM. ROM – pamäť určená len na čítanie (z anglického originálu Read Only Memory) je v prípade Androidu súbor, ktorý obsahuje upravenú verziu operačného systému Android. Ten často obsahuje najnovšiu verziu, ktorá však ešte oficiálne nie je pre určitý model telefónu vydaná, či už je to kvôli tomu, že výrobca telefónu vytvoril vlastnú nastavbu OS Android, alebo jednoducho dané zariadenie nie je v zozname podporovaných. Upravená ROM obyčajne disponuje vyššou rýchlosťou ako oficiálne vydanie Androidu, nakoľko neobsahuje východzie aplikácie, ani aplikácie, ktoré tam “natvdro” nainštaloval výrobca telefónu či mobilný operátor, a nedajú sa odinštalovať. Nainštalujete si len to, čo uznáte za vhodné.

Druhým dôvodom je možnosť taktovania procesora alebo pamäte, mnohí ste sa možno stretli skôr s pojmom overclocking. Zjednodušene povedané ide o zvyšovanie výkonu zvyšovaním taktovacej frekvencie nad povolený limit. Je to podobné ako s tunningom áut – od výrobcu si kúpite základnú verziu, ale môžete si doň pridať viaceré vylepšenia, ktoré pridajú ďalšie “kone” pod kapotu.

Tretím najčastejším dôvodom je povolenie možnosti inštalovať aplikácie na pamäťovú kartu. Možno si pamätáte na článok, v ktorom sme vysvetlili ako na to. Vo verziách OS Android pred verziou 2.2 natívne možnosti Androidu ani aplikácia App2SD bez rootu totiž nefungujú.

Už viete čo root je a prečo ho ľudia používajú, poďme si povedať na otázku pre koho je určený. Ak používate svoj Android telefón väčšinou na telefonovanie, SMSkovanie, surfovanie po internete a raz za čas si cez Android Market stiahnete nejakú aplikáciu, netušíte akú verziu Androidu máte a ani vás to vlastne nezaujíma, tak root pre vás určite nie je.

Ak sa však zaujímate o technológie a technologický pokrok, radi skúšate niečo nové, alebo ste len nespokojný s verziou operačného systému Android na vašom telefóne, prípadne jeho rýchlosťou, tak potom je rootovanie určené práve pre vás. Potrebujete mať ako také technické myslenie a základnú znalosť anglického jazyka – najmä výrazov spojených s počítačmi, nakoľko rootovanie a s ním súvisiace zásahy do smartfónu a operačného systému, si môžu vyžadovať prečítanie zopár zahraničných fór venovaných Androidu. Zopár návodov a postupov už môžete nájsť na niektorých slovenských a českých Android fórach. Túto tematiku už načali aj členovia našej komunitnej stránky.

Root telefónu so sebou prináša aj určité riziká. Je dôležité byť s nimi dobre oboznámený pred tým než sa do rootovania vrhnete naplno. Článok o nich vám prinesieme v najbližších dňoch.

10.3.2011

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+