MojAndroid

Prinášam Vám zoznam a stručnú charakteristiku mojich 10 najpoužívanejších android aplikácií: Trillian, VEVO, Pubtran, LauncherPro, Dropbox, Beautiful Widgets, Foursquare, WolframAlpha, TV Program a Barcode Scanner.

Trillian
Ide o android aplikáciu, ktorá slúži na komunikáciu. Existujú verzie Trillianu pre všetky možné platformy (Windows, Mac, Iphone, Android, BlackBerry, web). Kto používa PC verziu Trillianu nemusí riešiť synchronizáciu medzi mobilným Trillianom a PC verziou. Jednoducho sa prihlási na každom zariadený so svojim Trillian(Astra) kontom, ktoré mu zaručuje, že vždy bude mať svoje kontakty na všetkých zariadeniach synchronizované. V android verzii je možné komunikovať cez viaceré možné úcty (Astra, AIM/MobileMe, Facebook, Google Talk, ICQ, Jabber/XMPP,WLM, MySpaceIM,Yahoo!).

Oficiálna stránka
Cena: $4.99

VEVO

Jedná sa o aplikáciu na prehrávanie hudobných videí. V podstate na rovnaký účel je možné použiť aj samotný youtube, ale vo VEVO je to omnoho pohodlnejšie. Jednoducho spustíte aplikáciu a na úvodnej obrazovke máte možnosť vybrať si z ponúk : videá, umelci alebo playlists. V každej ponuke je možné filtrovať dané videoklipy podľa rôznych parametrov (Top videos, video premieres …). Dané videoklipy je možné prehrávať aj vo vyššej kvalite, zdieľať na sociálne siete alebo kúpiť prostredníctvom amazonu. Hlavnou výhodou aplikácie je prístup k mnohým videoklipom jednoduchým spôsobom bez hľadania daných videoklipov v množstve videí na samotnom youtube. Aplikácia sa ešte v markete nenachádza. Pri použití správnych fráz je ju možné nájsť pomocou google.

Pubtran

Jednoduchá ale o to praktickejšie využiteľná aplikácia. Aplikácia slúži na nájdenie spojov hromadnej dopravy. Zadáte nástupnú a cieľovú stanicu a aplikácia vám výpise zoznam najbližších spojov. Netreba poznať celé názvy zastávok, aplikácia má tzv. „našepkávač“, ktorý pri písaní cieľovej zastávky ponúka možné cieľové zastávky podľa začiatočných písmen. Aplikácia čerpá dáta z mobilnej verzie IDOSu, čiže je potrebné internetové pripojenie. Fungujú aj pri MHD aj pri medzimestských spojoch.

Oficiálny web
Cena: Free

LauncherPro

Mnohokrát výrobcom upravené android prostredie nie je to pravé. Či už je na vine zlé rozloženie menu alebo trhanie telefónu pri prechádzaní ponukou telefónu. Práve v tomto prípade je možné siahnuť po aplikácii LauncherPro. Daná aplikácia nám prebuduje prostredie telefónu, upraví hlavné menu, mnohokrát dokonca zrýchli celý chod telefónu.

Oficiálny web
Cena: Free
LauncherPro Plus $2.99
(možnosť používať platené widgety)

Dropbox

Oficiálna android aplikácia k službe Drop Box. Drop Box je služba slúžiaca na zdieľanie dát medzi viacerými zariadeniami. Jednoducho, dáta na jednom zariadený (PC) nachádzajúce sa v priečinku, ktorý máme nastavený ako DropBox folder sú synchronizované online a následne máme možnosť k týmto dátam pristupovať i na ďalšom zariadený (mobil).

Oficiálny web
Cena: Free

Beautiful Widgets

Widget obsahujúci hodiny a predpoveď počasia v danej lokalite. Priamo v Beautiful Widgets je možné stiahnuť veľké množstvo rôznych šablón vzhľadu. Beautiful Widgets taktiež obsahujú Toggle Widgets (widgety na rýchle prepínanie rôznych funkcií telefónu ako napr. tichý mód, zapnutie/vypnutie Wifi …). V aplikácií je možné ručne nastaviť mesto pre ktoré chceme predpoveď počasia alebo to nechať na automatické nastavenie podľa GPS. Predpoveď počasia funguje na základe predpovedí Accuweather alebo Google.

Oficiálny web
Cena: $2.04

Foursquare

Ide o oficiálnu android aplikáciu geolokačnej služby Foursquare.

Oficiálny web
Cena: Free

WolframAlpha

WolframAlpha je služba ktorá sa používa na rôzne matematické a vedecké výpočty. Ide v podstate o aplikáciu, ktorá funguje rovnako ako webová verzia WolframAlpha, plus pridáva komfortnejšie prostredie, vynikajúcu klávesnicu s množstvom špeciálnych matematických symbolov a ukladá históriu našich príkazov zadaných do aplikácie.

Oficiálny web
Cena: $1.99

TV Program

Asi netreba dlho predstavovať. Aplikácia slúžiaca ako televízny program. Mnoho televíznych staníc na 7 dní dopredu je samozrejmosťou.

Oficiálny web
Cena: Free

Barcode Scanner

Pomocou Barcode Scanner sa dajú jednoducho čítať QR kódy. Do QR kódu sa dajú uložiť rôzne informácie . Využitie v mobilných telefónoch je praktické, napr. netreba hľadať nejakú aplikáciu v markete, stačí zosnímať QR kód, ktorý nás navedie priamo na požadovanú aplikáciu. V zahraničí je možné využívať aplikáciu aj na kontrolu cien v obchodoch. Jednoducho zosnímate čiarový kód na výrobku a pomocou Google Shopper si zistíte či nie je produkt niekde lacnejší.

Oficiálny web
Cena: Free

Autor: Ivan Kovar
www.ivankovar.sk

Ak sa chceš aj ty podeliť s Android komunitou o svoje obľúbené Android aplikácie alebo hry, napíš nám email na MojAndroidSK@gmail.com

25.1.2011

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+